VEĽKÁ NOC - POŽEHNANIE PRE KULTURISTOV

 

 

 

 

Velikonoce- požehnání pro kulturisty.

 

 

 

Veľká noc je jedným zo sviatkov, ktoré som bytostne neznášal už ako malé dieťa. Vlastne to bol a je jediný zo sviatkov, ktorý neznášam doteraz. Táto moja nechuť nemá nič čo do činenia s kresťanstvom, alebo s Ježišom pánom ako takým, pretože čo si budeme rozprávať, iný sviatok  spojený s touto dejinnou postavou  ktorú nazývame Vianoce, je celkom fajn, ale vadia mi tie sprievodné znaky tohto sviatku. Keď pominiem to, že som nemusel do školy alebo do práce, čo už tak na  sviatky býva, tak celá tá procedúra vedúca k nejakému mrzkému daru, bola naskrz traumatizujúca. Dali mi do ruky nejaké prútie ozdobené krepovým papierom, postavili ma pred akúsi tetu, susedku, pani alebo inú babu v našom susedstve a ja musel s ponížením v hlase odrecitovať infantilnú riekanku o nutnej potrebe farebných vajec. To všetko pod dohľadom rovnako zprudenéého otca, ktorý však nemohol  vzdorovať spoločenskému tlaku okolia, vyžadujúce dodržiavanie tradície, na ktorej nám v skutočnosti pramálo záležalo. Pravda, počas Veľkonočného pondelka, po absolvovaní mnohých trápnych návštev, sa situácia vždy začala radikálne meniť k lepšiemu, a to v dokonale priamej úmere so zvyšujúcim sa počtom čokoládových cukroviniek v košíku v prípade mojom a stúpajúcou hladinou alkoholu v krvi v prípade môjho dospelého sprievodu.
 

 


Postupom času, v období predpuberty, sa dala Veľká noc ešte využiť na návštevu dopredu vytipovaných spolužiačok, aby som vzápätí mohol úplne legálne zacieliť svoj prútik na ich riť, na ktorú by som sa za iných okolností neodvážit  pozrieť. Zároveň je potrebné podotknúť, že neustále hovoríme o drevine v prípade prútika.

 


A potom už prišla puberta, postpuberta,  na kontakt s dievčenským zadkom som  nemusel čakať 364 dní v roku, rodičovská sila nútiaca ma k verejnej žobrote  šikovne skryté za ľudovú zvyklosť definitívne stratila na sile a ja som si uvedomil, že kliatba Veľkej noci je definitívne preč. Ba čo viac! Bolo na čase vrátiť úder. V tej dobe už moja  myseľ bola skrz naskrz prelezená bláznivým šialenstvom zvaným Kulturistika. A teraz, v čase Veľkej noci, sa črtala šanca, dopriať svojim opuchnutým  šlachám niečo skutočne extrovného. Asi už možno tušíte, kam tým mierim. Celoročne som sa handrkoval o zvýšený  príjem bielkovín, a teraz, v tento sviatočný čas nastala hotová inflácie bielkovinového príjmu. Všetci sme doma jedli bielkoviny. Kvantá bielkovín! Tých najlepších. Pretože, hoci si doma pletieme obrázok Ježiša Krista s pirátom z Karibiku, tak napriek tomu z nejakého záhadného dôvodu moja  matka utratila polku mzdy za plata vajec. Niečo sa vždy rozdalo ľuďom, ale stále nám toho dosť z predimenzovaných zásob zostalo. Lebo hoci prišlo len pár koralov, ktorých  sme inak celoročne nespozorovali, matka by sa zrejme hanbou prepadla, ak by rozdala 50 vajec a prišiel by 51. koledníkov. Lenže väčšinou ich prišlo tak päť, takže sme mali vajcia na raňajky, vo vtáčikoch k obedu, s koprovou pmáčkou  k večeri a potom ešte asi tri týždne v podobe vaječných nátierok, výplní chlebov atď ... Pre kulturistu ideálne časy. A viete prečo? Tak to už si prečítajte v tej múdrejšej  časti.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-velka-noc-1_12f38beac96657a6c7429b2cf656621f.jpg

Vaječný proteín

 

 



Bielkoviny z vajec patria medzi najhodnotnejšie z hľadiska ich využitia pri budovaní novej svalovej hmoty. Majú optimálny pomer aminokyselín potrebných pre syntézu ľudskej  bielkoviny.
Vaječný proteín sa s príchodom srvátky, a znovu objaveného kazeínu, moc nevyužíva. Bielkovinu s vajec navyše dá pomerne dobre oddeliť jednoduchým oddelením bielka od žĺtka, aj keď za stratu cenných živín, ktoré sa naopak nachádzajú práve v žĺtku. Ak je cieľom navýšiť bielkoviny v jedálničku, sú vaječné bielky vždy dostupným zdrojom v každej chladničke.
Výhodou proteínového  prípravku je neprítomnosť cholesterolu, tuku a možnosť obohatiť produkt o ďalšie dôležité zložky vo vhodnom pomere, ako napr. Minerály či vitamíny. Výhodou je tiež možnosť jeho využitia pre ľudí trpiacich neznášanlivosťou či alergiou na bielkoviny z mlieka alebo mliečny cukor.

 


Vaječný albumín, čo sú proteíny z bielka, majú rýchlosť vstrebateľnosti medzi srvátkou a kazeínom, čiže je možné ich využiť ako medzičlánok v jedlách, keď potrebujeme udržať vysokú hladinu proteínu a zároveň o niečo predĺžiť ich postupné uvoľňovanie. Ponúka sa kombinácia so srvátkou a predĺžiť a zefektívniť syntézu bielkovín počas dňa. V noci sa potom osvedčí produkty postavené na kazeíne.

 

Keď  chudnete a zvažujete, aký proteín využívať, nemali by vajcia alebo proteín z nich vo forme prášku chýbať vo vašom jedálničku. Vedci sa domnievajú, že pri využití tohto proteínu pri raňajkách sa znížil príjem kalórií počas dňa oproti tým, ktorí ho nevyužili. Spôsobí totiž pocit zasýtenia a potlačí  pocitu hladu, a potom máte menšiu potrebu  prejedať sa  a prijímať nadmerné dávky potravy v neskorších fázach dňa.
Rôzne zdroje proteínov zlepšujú ich využitie a dodajú potrebný pomer rozdielnych aminokyselín, vyvažujú prípadné nerovnováhy v strave. Tým, že bude ich príjem komplexný, zlepší sa regenerácia, rast svalovej hmoty a imunita organizmu. Aj keď bude zrejme základom každého športovca srvátka, nemali by zabúdať ani na ďalšie zdroje, ako sú vajcia, kazeín, sója alebo mäso. Dodajú totiž tie vlastnosti, ktoré srvátka nemá, a v tom je kúzlo komplexnej  a vyváženej stravy.


 

 

P.S. Späť k úvodu. Už nie som decko. Nie som ani puberťák, ba dávno nie ani postpuberťák. Som otcom. A na  odplatu za moje rúhanie som dostal nadelenú  trojčlennú ženskú spoločnosť môjho obydlia. Takže som včera kúpil cukrovinky, korbáč a oprášim svoje vedomosti tých debilných  riekaniek ....

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.