VOJTO PLNÍ NIE LEN SVOJE SNY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Táto  scéna, kedy niekto z Extrifit Teamu vybojuje postup na Mr. Olympia, sa mi odohráva v hlave už pomerne dlho. Akonáhle sa tak stane, ja zasadnem k počítaču a napíšem emotívny článok plný chvály na príslušného. Tá situácia práve nastala. Emócie by boli, chválu iste tiež  nájdem, ale dať to dokopy sa mi nejako nedarí. V hlave prebiehajú myšlienky sem a tam a najčastejšie používanou klávesou  je Delete. Takže miesto strhujúceho úvodu to musím vziať pekne zoširoka a od začiatku. Keď som pred nedávnom písal článok o majiteľovi značky Extrifit pod názvom Kto vlastne ťahá túto káru, ktorý sa vám náramne páčil, bol to ten najdlhší text, čo som na stránky dal. A rovnako sa tam hromada vecí nezmestila. To by som musel konanie  okolo Extrifitu  rozdeliť do kapitol, kde by každá z nich, bola minimálne rovnako tak dlhá, ako celý ten článok. A jedna z tých kapitol by určite pojednávala o Extrifit Teame , o jednotlivých členoch, ich ambíciách, správaní  a prínose  pre značku a opačne. Verím, že by to bolo super  čítanie. Zase by sa tam preplietali osudy ako vo venezuelskej telenovele a tak si hovorím, prečo to teraz aspoň trochu nenakusnuť .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Písal sa rok 2008, keď som sa na začiatku jari stretol prvýkrát s Vojtom. Ja som sa pripravoval na M Čiech NABBA, ktoré usporiadal Petr Vaniš v Novákoch, mal som práve cheat day a ako tak jeme  a rozprávame sa , prišiel si k Františkovi  Nádvorníkovi  nejaký blonďavý chlapček pre proteíny. Predstavili sme sa, pozreli  na formu, pričom Vojta Koritenský, ako sa ten maník volal, sa pripravoval na M Čiech IFBB do 65 kg kategórie. Takže vážil nejakých 70 kg a z toho vyplývalo moje  "nadšenie" z jeho postavy. Nič moc. Franta bol však opačného názoru a hovoril, že v ňom vidí  potenciál a preto hneď ako to bude možné, chcel by s ním spolupracovať. O mesiac neskôr vyhral tento chalan M Čiech úplne  bezkonkurenčným spôsobom a vzápätí prestúpil do federácie NABBA.

 

 

 

Situácia okolo federáciou NABBA a SKFČR združené v IFBB bola v tom čase diametrálne odlišná od dnešného stavu  . SKFČR bola de facto v rozklade, bez vedenia a v kríze sa potácala aj samotná IFBB. Vtedajšie  prechodné vedenie SKFČR sa dokonca nechalo verejne počuť, že za všetky problémy môžu kulturisti a tak budú radšej podporovať v tom čase novovzniknuté  kategórie bikín a fitnes atď .. Reakciou na to bolo to, že sa kompletná špička zobrala a prestúpila do NABBA.

 

Tam sa súťaží podľa výškových kategórií a spomínané Majstrovstvá Čiech NABBA sa konali o mesiac neskôr. A Vojta opäť úplne prevalcoval všetkých súperov, tentoraz v najnižšej kategórii a čo viac, v boji o Absolútna víťazstvo som dostal na prdel aj ja, čoby víťaz najvyššej kategórie. Bola to rana. Ten o 30 kíl ľahší chlapček dokázal zmačkať  súpera ako papier svojou výnimočnou, vrodenú tvrdosťou svalových vlákien, pripravenosťou a perfektnou kostrovou  stavbou a získal svoj prvý významnejší titul Absolútneho Majstra Čiech  v NABBA.

 

Za týždeň vyhral znova a frčali sme na MS do Grécka. Tam sa však kvôli nedostatku svalovej hmoty nedostal do finále, takže som sa mu mohol zo svojho druhého miesta posmievať. Treba dodať, že naposledy.

 

 

O rok neskôr sa už tešil začínajúcej  plnej podpory Extrifitu  a výsledkom bolo finálové umiestnenie na MS v Košiciach v roku 2009 a prvý titul Majstra Sveta v roku 2010 z Malty. Okolo roku 2010 už začalo meno Koritenský rezonovať aj mimo web Extrifit, začali sa objavovať prvé rozhovory, videá a reklamy. Vznikla dnes legendárna séria fotiek z "pivnice", ktorú dnes Vojto  nenávidí, pretože tie fotky sú natoľko skvelé, že zdobia ešte dnes nejednu posilňovňu a Vojta na nich v porovnaní s dneškom vyzerá ako kostitras. A vidieť na fotkách svojou chudú verziu otrávi každého pravoverného kulturistu.

 

 

 

 

 

 


Akokoľvek znie Majstrovstvá sveta NABBA honosne, tým pravým majstrovstvami a najvyššou métou, ktorú v NABBA môžete zdolať, je súťaž Mr. Universe. Súťaž, doslova predchnutá duchom starého  dobrého  Anglicka, so zvláštnou  aurou minulosti a skvelými divákmi  ktorí vám dajú pocítiť, že ste súčasťou ich tradičnej súťaže. Súťaž, kde svoje svaly napínal najväčší velikáni histórie kulturistiky. Súťaže Mr. Universe sa Vojto zúčastnil v roku 2011 a podľahol v nej iba brazílskej legende federácie NABBA Paule Limo Santosovi. Medzitým sa situácia v SKFČR upokojila, usadila, vedenie prevzal ing. Martin Jebas, ktorý vyvinul značné úsilie o návrat skvelých kulturistov do náručia IFBB a tak spoločne s Tomášom Burešom, Petrom Vanišom , Katkou Kyptovou, Jindrom Michálkom, Radkom Loncom  a mnohými ďalšími prechádza o pol roka neskôr späť do federácie IFBB a v podstate tým utlmujú hviezdnu, ale krátku slávu federácie NABBA v ČR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hneď prvá súťaž v rámci federácie IFBB spôsobí šok. Z prestížneho Arnold Classic v roku 2012 priváža ako jediný pretekár z ČR zlatú medailu a zatvára ústa všetkým skeptikom, ktorí do tej doby tvrdili, že na úroveň federácie IFBB nemá. Obrovskou devízou Vojtu, platnú dodnes, je schopnosť skvele sa pripraviť. V podstate som ho v zlej forme nikdy nevidel. Vždy bol pripravený tzv. Doraz, bez jediného gramu tuku, perfektne odvodnený a vyrysovaný. Napriek tomu nepôsobil strhaným   dojmom mnohých kulturistov, u ktorých máte neodbytný pocit, že je to ich posledná hodinka. Alebo skôr minúta. Navyše s každým rokom prichádzal s nejakým tým kilom svalovej hmoty navyše, čo jeho proporcie tvaroval do stále zaujímavejšej  siluety. Jedinú slabšiu  chvíľku si vybral v roku 2013, kedy na ďalšom ročníku Arnold Classic predviedol najslabšou  formu kariéry a výsledkom bolo "až" 4. miesto. Napriek tomu to bol najlepší výsledok zo všetkých českých kulturistov, ktorí sa súťaže zúčastnili. Z tohto ročníka tiež pochádza jedna z najobľúbenejších Vojtových fotiek, kde je odfotený spoločne s Arnoldom Schwarzeneggerom.


 

Rok 2014 je svojím spôsobom zlomovým pre Vojtovu popularitu. Do prostredia You Tube vstupuje séria On The Top, za ktorou stojí Martin Kocián a je spoločným dielom jeho, Vojtu a Extrifitu a nastáva skutočný boom Vojtu Koritenského. Z prvej série On The Top je doslova kult s neuveriteľným vyvrcholením v podobe triumfu na domácej Olympia Amateur v Prahe roku 2014. Happy End ako krava ! Príbeh, ktorý by ste v holywoodskej produkcii označili za totálnej gýč, sa stáva reálitou  a pre Vojtu znamená prestup do Profi tábora ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvyšok už poznáte a tak sa vráťme k Extrifit Teamu. Extrifit sa už niekedy okolo roku 2013 stáva natoľko finančne silnou spoločnosťou, že seriózne zvažoval angažmán "hotového" profíka s pravidelnou účasťou na Mr. Olympia. Ale to by bolo morálne lacné gesto a predovšetkým trochu nefér rokovanie smerom  k zákazníkovi. Extrifit si chcel "vypestovať" vlastného profíka. Niekoho, koho bude viesť od amatérov do profi. Člena Extrifit Teamu, ktorý bude od začiatku spätý s produktmi značky, bude ich aktívne užívať a bude s nimi spokojný. Nie, že sa len vyfotí s piksľou.

 

 

Prvou  logickou voľbou bol Peter Března . Ja doteraz tvrdím, že Peter, čo sa týka fyzických predpokladov, je jedným z tých, ktorí by vcelku bez problémov dokázali na seba nabúchať okolo 130 kíl čistej svalovej hmoty, potrebnej pri jeho výške pre konkurencieschopnosť v profi špičke. Bohužiaľ, Petrovi sa stali osudné vlečúce zranenia, ktoré ho už dlhodobo limitujú v progrese a tak nejako to celé nevyšlo.

 

Avšak ďalší pokus už úspešný bol a Tomáš Kašpar vstúpil medzi profíkmi IFBB víťazstvom na Diamond Cupe. Bol to pre mňa emotívny zážitok, pretože som sa tej súťaže zúčastnil čoby Tomášov sprievod a stálo to vážne za to. Tomáš vtedy ťahal prípravu už strašne dlho. Sezónu 2013 začal prvým miestom na GP Pepa Opava, veľa smoly mal na Arnold Classic, kde prehral o jediný bod s Absolútnym víťazom a potom odišiel na súťaže do Ruska, po ktorých chcel skončiť. Tam sa však od Igora Kopček dozvedel o premiérovom ročníku Diamond Cupu, kde je možnosť vyhrať Profi kartu a tak to podržal ďalej. Od Arnold Classic už ubehli 3,5 mesiaca, kedy Tomáš neustále držal formu, takže toho mal vážne plné zuby .

 

Telo defacto už to moc neovládal, pretože každú  chvíľu to vyzeralo inak. Chvíľku zaliate, zatiahnuté, ako sa organizmus bránil, chvíľku suché, tvrdé, ako Tomáš bojoval o formu. Skrátka stávka do lotérie, ktorá vyšla a ktorá stále skutočne veľa odriekania.

 

 

Rok na to sa otvorila Profi divízia federácie NABBA a v nej si príslušnosť potvrdenými dvojnásobným víťazstvom na Mr. Universe vybojoval Slavoj Bednář a Extrifit mal druhého profíka v Teame . Po Slavoj prichádza na rad Vojto - tretí profesionál. A nie je tajomstvo, že špičkovej  podpore sa teší tiež Sabina Pleváková, ktorá počtom prvých miest zo všetkých medzinárodných súťaží zatieňuje všetky predošlé. Takže tu máme 3 profíkov, ďalší sú v poradí a pracujeme na "juniorke". Tým samozrejme myslím Extrifit Club, kde opäť vidíme stúpajúcu výkonnosť jeho členov, veľa mládežníckych titulov a ešte viac práce pred nami. Toto sú fakty. Športovci pod Extrifitom  sú skrátka úspešný a majú trvalý progres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže keď už máme tých  profíkov, ďalším krátkodobým cieľom bolo, doviesť ich na Mr. Olympia. A tu nám cez víkend Vojta vypálil rybník. Na Mozolani Classic sme si hovorili, že už je to dobré, zaujímavé a že budúci rok už by mohol úplne reálne bojovať o postup. A bum, on je tu. Úplne fantastická vec, z ktorej mám zimomriavky po tele a ktorá ma opäť vracia na začiatok článku, kedy toho chcete povedať hrozne veľa, ale neviete ako. Prečo teda zrovna Vojto ? Myslím, že za tých 8 rokov, čo uplynuli od doby, kedy ma odbachol na súťaži, som ho spoznal už celkom dobre. Stali sme sa spolupracovníkmi, neskôr spoločníkmi a dovolím si tvrdiť, že aj kamarátmi . Takže by som mal pár dôvodov vo vrecku, prečo je Vojto jedným z tých miliónov kulturistov po celom svete, ktorý túži po účasti na Mr. Olympia, a jedným z mála ktorým sa to skutočne podarilo.

 

 

 

 

Je dôsledný. To, čo vidíte v On the Top je taký naleštený povrch. Nechcem povedať pozlátko. Ale lepšie stráviteľná forma toho, že on v príprave je mäso, ryžu, presne navážené, presne spočítané a neuhne z toho ani o prd. Je, pretože musí, nie pretože chce, alebo mu to chutí. Spí, pretože má po obede spať. Nie preto, že chce, alebo že je lenivý. Cheat day má preto, lebo ho má naplánovaný. Nevymýšľa blbosti, moc neexperimentuje, sústredí sa na to, čo funguje.

 

Je sústredený. Vojto vie, kam smeruje. Eliminuje veci, ktoré ho rozptyľujú a ktoré nemajú úžitok pre jeho smerovanie k cieľu. Nenechá sa rušiť ničím a nikým. To je bohužiaľ problém Tomáša Kašpara, ktorý ak sa zbaví tohto zlozvyku , poskočí výrazne vo svojej výkonnosti.

 

 

Je lojálny. Vojto dobre vie, aký prínos má pre neho Extrifit. A opačne, Extrifitu sa vracia dôvera doň vložená. Dobre a rýchlo pochopil, že v spojení so silnou značkou je oveľa silnejší, než bazírovanie  na vlastnom egu. Ak som v predošlých riadkoch písal o snahe vypiplať borca ​​od úplného začiatku až k postupu na Mr. Olympia v totálnom spojení s Extrifitom , nemôžem jednoducho uviesť jasnejší a žiarivejší príklad, ako je stelesnené logo Extrifit menom Vojto  Koritenský.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vie sa obklopiť správnymi ľuďmi. Nedávno som čítal, že Madonna je úspešná nie preto, že by bola najtalentovanejšou  speváčkou sveta, ale pretože vie, s kým robiť. Myslím, že podobný príklad je aj Vojto . Spolupráca s Tomášom Burešom je pre jeho progres práve  tak kľúčová , ako napríklad spojenie s Lukášom Veselým, jeho kamarátom a spoločníkom v Extrifit Gyme alebo už niekoľkokrát spomínaným Extrifitom . A aby tá spolupráca mohla skvele fungovať, nesmiete robiť podrazy, levárny, drobné podvodíky, čo je Vojtovi úplne cudzie. Znie to ako samozrejmosť, ale bohužiaľ to tak v dnešnej dobe nie je. Dôvera je kľúčová pre obojstranný úspech.

 

 

Je prirodzene inteligentný. Vojto vie premýšľať a málokedy sa nechá ovládať svojím egom. Nie, že by ho nemal, ale vie ho udržať pod kontrolou. Od toho sa odvíja prístup k fanúšikom, k tréningu, vďaka čomu sa mu vyhýbajú zranenia, k zákazníkom vo fitku a e-shope . Veľmi  sa mi páči jeho prístup, kedy si je vedomý, že diéta, únava a príprava na súťaž je len jeho vlastné rozhodnutie, ktoré nesmie ovplyvňovať okolie, alebo biznis. To je v dosť ostrom kontraste s uplakanými  príspevkami , alebo nervóznymi  náladami mnohých kulturistov v diétnom období.

 

 

Možno ste prekvapení, že tu nepíšem nič o šťastí , peniazoch a talente a podobných kľúčových veciach. Ale šťastie a dostatok peňazí je súhrn tých bodov pred tým. A talent ? Áno , ten má, o tom nie je ďalej čo písať. Vlastne už nie je veľmi čo dodať. Vojto si postupom na Mr. Olympia splnil nielen svoj sen, ale tiež tak trochu môj, pretože som tam vždy chcel ísť a tak sa môžete tešiť na reportáž z Mr. Olympia no a tiež  hromady tých mladých chalanov z dedín, mestečiek, panelákov a fitek , ktorí dostali jasný dôkaz, že aj chalan z Hradca z paneláku môže miešať kartami na svetových súťažiach a zmerať si sily na tej najlepšej súťaži sveta. On the Top dostáva úplne iný rozmer.



P.S. Nabudúce si dáme niekoho iného z partie. Zálusk mám na Slavoja . :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.