VŠETKO ČO STE KEDY CHCELI VEDIEŤ O GENETIKE ( ALE BÁLI STE SA OPÝTAŤ )

Príde mi, že ak sa niekomu niečo nedarí, zvádza to v prvom rade na svoj genetický predpoklad: "Ja sa môžem snažiť ako chcem, aj tak  budem malý!" Alebo: "Všetci chlapi v mojej rodine sú tučný, takže ma podobný osud čaká tiež . "Neviem, kedy a prečo sa tieto výhovorky stali tak populárnymi, však faktom je, že ich  počúvam pomerne často. Počkať - sú to vôbec výhovorky ? Nakoľko je odvolávanie sa na genetickú výbavu výhovorkou a nakoľko realizmom ? Odpovede na tieto (a mnohé iné) otázky sa vám pokúsim sprostredkovať v dnešnom článku. Tak na čo ešte čakáte ? Pohodlne sa usaďte a našejkujte proteín, začíname !

Čo je to vôbec tá genetika, poťažmo gén ? Ako "gén" sa označuje určitý úsek kyseliny deoxyribonukleovej (DNA). Táto dvojreťazcová  kyselina je nositeľkou dedičnosti a sú v nej kódované všetky informácie nutné pre rast a prežitie organizmu. Je dobré podotknúť, že DNA získavame rovnakým dielom z dvoch kópií, z vajíčka matky a spermie otca, však jednotlivé gény môžu byť dominantné, alebo recesívne, a podľa toho sa napr. Rozlišuje, ktorému z rodičov sme viac podobný. Bystrejšiemu čitateľovi už teda musí byť jasné, že genetika má značný podiel na tom, kto sme. Je to ale onen rozhodujúci faktor, ktorý určuje, či ak budeme úspešní alebo nie ?

Skúsim tu uviesť taký malý príklad. Geniálny pár fyzikov si zaobstará decko, avšak z nešpecifikovaných dôvodov je nútený dať ho preč. Dieťa získava do svojej starostlivosti nová rodina. Tá si na prírodné vedy toľko nepotrpí a malý Honzík, ktorý mal skvelé predpoklady stať sa novým Einsteinom, sa učí fyziku iba v škole. A čo viac - ani ho nebaví ! Nikdy na to nebol cielene vedený a pretože učiteľka je nepríjemná a nudná, žiadny vzťah si k predmetu nevytvoril. Koniec príbehu, Honzík nikdy neobjaví svoj fyzikálny potenciál, avšak umiera šťastný ako právnik.

Ok, čo som tým chcel povedať ? Skvelý predpoklad nemusí byť ešte stopercentné výhra, pretože na našom (ne) úspechu v danej oblasti sa podieľajú aj iné faktory, napr. miesto a prostredie, v ktorom sme vyrástli. Ešte jeden príklad - Josef má skvelý genetický predpoklad merať 2m, avšak už v útlom veku sa mu nedostáva dostatok látok potrebných pre rast a jeho strava celkovo stojí za starú belu, takže Pepík bude v dospelosti rád za 185 cm. Rozhodne teda nemožno povedať, že genetika je dôležitejšia ako prostredie, v ktorom vyrastáme. To jednoducho nejde. Ba naopak, v mnohých prípadoch sa prostredie ukázalo byti viac rozhodujúcim ako nejaké vlohy (gény) - čo ak by geniálny pár fyzikov získal do svojej starostlivosti nejaké priemerne dieťa, ktoré by viedol k fyzike od útleho veku a vybudoval by v ňom záujem o predmet a predovšetkým skvelé schopnosti ?

Tým sa trochu dostávam k ďalšej  mini téme, o ktorej  som chcel hovoriť (písať), a to síce o jednotlivých druhoch genetickej informácie. Už teda vieme, že gény ovplyvňujú našu výšku, váhu (všeobecne telesné proporcie), farbu vlasov, očí a schopnosti-vlohy. Jedna vec tu ale chýba, a tou vecou nie je nič iné ako psychika. Na ňu sa dosť často zabúda. Poznám nespočet ľudí, ktorí mali vynikajúci predpoklad (talent) byti skvelými športovci, avšak ich hlava to nezvládla. Nedokázali sa so svojimi schopnosťami vysporiadať a museli to zabaliť. Niekto mal skrátka moc veľké ego, niekto zase brutálne depresie. Skrátka a jednoducho, po našich predkoch dedíme aj nemenej dôležité psychické vlastnosti, ktoré sú pre náš život rovnako tak zásadné ako vlastnosti fyzické (telesné proporcie, metabolizmus).

A nededíme vždy len tie dobré "veci" - dedia sa aj rôzne ochorenia, ktoré spravidla bývajú veľmi zákerné . Na záver sa pokúsim o akési stručné zhrnutie  témy, ak je to vôbec možné. Naša genetika ovplyvňuje každučký aspekt nášho života, počnúc farbou očí a končiac schopnosťou zvládať vyhrotené, kritické situácie. Každý máme nejaké predpoklady a nikdy sa nestane, že by sa našli dvaja ľudia s úplne totožnou genetickou výbavou - každý sme originál. Nezabúdajme ale na to, že veľký vplyv na utváranie našej osobnosti má aj prostredie, v ktorom vyrastáme a jednotliví ľudia v ňom. A aby som odpovedal úvodnú otázku - odvolávať sa na zlú genetiku je nezmysel. Možno nezdedíte po rodičoch toľko sily na bench, zato ale zdedíte silu psychickú, teda potrebnú silu nevzdávať sa za žiadnych okolností a bojovať až do posledného dychu. A ktorá sila je dôležitejšia ? To nech každý rozhodne sám.

Autor článku : Petr Pohl 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.