Výhody legpressu

 

 

 

 

Tlak nohami čiže legpres je technicky nepomerne jednoduchší  cvik ako typický drep s činkou na ramenách. Z toho vyplýva celý rad výhod. Tlak nohami umožňuje začiatočníkom rýchlejšie zlepšiť silu aj hmotu stehien, je pre mnoho ľudí bezpečnejšie ako drep, cvičiaci sa lepšie prinúti k väčšiemu vypätiu síl a ľahšie udrží správnu techniku ​​cviku. To so sebou nesie však mierny, nie fatálny, konflikt s milovníkmi drepov a puristmi silových cvičení. Čo si budeme klamať, advokáti a propagátori drepov (nanešťastie ľudia s ideálnymi telesnými parametrami pre drep) takmer vždy pozerajú na tlak nohami ako na cvik pre bábovky a chudinky. Neuvedomujú si však pri tom značné rozdiely v schopnosti tela a predovšetkým ľudskej psychiky, daný cvik dlhodobo a efektívne využívať. Z férového pohľadu nie každý disponuje vôľou pre tvrdé drepovanie a nie všetci môžu vykonávať drepy súčasne intenzívne aj bezpečne. Na druhú stranu, predchádzajúcimi riadkami som dal pohľadu pravoverných dreparov tak trochu za pravdu. Na oplátku na vyrovnanie skóre hovorím, že na legpresse možno svoje stehná zmrtvit oveľa účinnejšie, než je tomu pri klasickom drepe.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-legpress-1_6748e67a964406f3d62bc2bccbb34fbd.jpg

 

 

 

Výhody legpresu

 

 



V zozname cvikov na strojoch stojí tlak nohami na prednom mieste. V jeho prospech hovorí ako veľkosť pracovných záťaží (špičkoví kulturisti trénujú s 600-800 kg, ženy s 250-300 kg), tak nasledujúce fakty. Ak máte obmedzenie v oblasti spodnej časti  chrbta, krčnej chrbtice alebo kolien, môžete prostredníctvom tlakov nohami drepy slušne nahradiť. Túto cestu zvolili z predchádzajúcich ikon svetovej kulturistiky napríklad Dorian Yates, Chris Cormier, Paul Dillett alebo Flex Wheeler. Úprimne povedané, ani zo súčasnej špičky neuvidíte príliš veľa účastníkov Mr Olympia drepovať. Čím nechcem naznačiť, že drepy nevykonávajú. Neviem, je  možné, že zábery na vagónovitě naložený legpress sú pre oko kamery len oveľa pútavejšie.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-legpress-2_6748e67a964406f3d62bc2bccbb34fbd.jpg

Je však pravdou, že pomerne veľká skupina ľudí nie je stavaná na to, aby z drepov vyťažila to, čo môžu priniesť. Pre nich sú drepy neproduktívne a doslova zdraviu škodlivé. Sú to predovšetkým vysokí ľudia s dlhými dolnými končatinami, kde tie páky nehrajú práve v ich prospech. Avšak vďaka bezpečnej pozícii tela v sedačke legpressu možno precvičiť kvadricepsy a hamstringy až do krajnosti, bez toho aby došlo k ohrozeniu chrbtice. To je úžasná výhoda pre všetkých, ktorým pri drepovaní zlyhá stabilizačná sila spodnej časti  chrbta skôr, než vyčerpajú kvadricepsy. Ak ste zdraví a stále ochotní cvičiť drepy, môžete v pravidelných intervaloch drepy a tlaky nohami striedať. Využite legpres spoločne s drepmi  a nečakajte, až vás nejaký zdravotný problém donúti drepy odsunúť nabok.

 

 

Kvôli spomínanej "pohodlnosti" legpresu pre spodnú časť chrbta je cvik taktiež výnimočne vhodný pre vysoké počty opakovaní. Preto niektorí kulturisti vykonávajú až 30-50 opakovaní, mnohokrát s postupným uberaním záťaže. Použitie intenzifikačných techník je v  prípade legpressu absolútne bezprecedentná záležitosť, ktorú vám iný cvik a iný stroj nedokáže ponuknúť. Stačí k tomu jeden pomocník a v jednej sérii skutočne môžete ochutnať pojem Heavy Duty.

 

 

Stačí málo. Po rozcvičenie si naložiť patričnú váhu, s ktorou ste schopní sami urobiť 10 opakovaní. A pustiť sa do toho. Po desiatom opakovaní si pomôžete vy sami pažami, ktoré zapriete do stehien a pokúsite sa vykúzliť ďalších 5-6 opakovaní. Po celú dobu neprepnete svoje kolená a tým neodľahčíte tlaky na vaše stehná. Vaše kvadricepsy budú v permanentnom napätí. Keď už hrozia, že sa vám ten vozík raz navždy usadí v dolnej polohe, požiadate (čítaj zakričať) svojho sparinga o odobranie jedného kotúča striedavo z jednej a druhej strany, pričom po každom odobraní urobíte minimálne 3 opakovania. Ako dlho budete dávať dole kotúče, záleží predovšetkým na vašej vôli, odhodlaní a prahu bolesti. Každopádne vám garantujem, že do druhej série sa vám moc chcieť nebude a po tej prvej budete mať pocit, ako keby vám trhali vlci stehná na kusy.

 

 

Ďalšou zaujímavosťou legpressu je, že ho môžete vykonávať iba jednou nohou . Paže takto cvičíme  bežne, ale nohám sa unilaterálne techniky vyhýbajú. Pritom u jednokončatinového prevedenia dochádza k výnimočne dobrému zaťaženie gluteus, teda zadku, ak chcete. Toto prevedenie je teda oveľa účinnejšie pre tvarovanie pozadia ako mnohé iné cviky, pretože na túto partiu útočia skutočne solídnou tréningovou váhou.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-legpress-3_6748e67a964406f3d62bc2bccbb34fbd.jpg

Technika

 



V posilňovniach spravidla narazíte na štyri typy strojov : so zvislým a vodorovným chodom, v pákovom prevedení (značka Hammer Strength) a najčastejšie používaný šikmý v uhle cca 45 °.


Na rozdiel od drepov sa správnej technike naučíte behom niekoľkých tréningov. Ľahnite si chrbtom pevne opretým o dosku a sedacími svalmi pritisnutými do sedačky. Chodidlá postavte celou plochou na tlačnú dosku a rukami uchopte držadlá. Vozík so záťažou spustite pomaly dole, až sa kolenami dotknete hrudníka, poprípade až uhol v kolenách dosiahne 90 °.

Zo spodnej pozície výbušne - úmerne váhe - vytlačte vozík hore.

 



Obdobne ako postojom pri drepoch možno rozostavením chodidiel na tlačnej doske regulovať aktiváciu jednotlivých svalových partií. Keď je prístroj zariadený na nastavovanie sklonu sedačky, potom zväčšením uhla medzi vodidlom a sedačkou môžete preniesť dôraz na kvadricepsy, ktorý ďalej akcentujú polohou chodidiel bližšie pri sebe a nižšie na doske. Skúste tiež podložiť päty doskou s rozmermi 2 x 5 x 40 cm. Pre hamstringy a sedacie svaly pritiahnite sedačku k vodiacim tyčiam, chodidlá postavte ďalej od seba a hore na dosku. Pri cvičení sa špičkami vytočenými do strán dbajte na to, aby sa kolená stále pohybovali nad špičkami.

 


Pred cvičením tlakov nohami sa rozhýbte, dobre rozcvičte a ponaťahujte svaly slabín, kvadricepsy, hamstringy a lýtka. Neskracujte pohyb v prospech váhy. Dlhodobé cvičenie plytkých tlakov s neprrpínáním kolien môže viesť ku skráteniu bedrových ohýbačov s nepriaznivými zdravotnými dôsledkami. Vozík púšťajte dole tak hlboko, ako je to pre vás pohodlné bez porušovania stabilného posedu v sedačke. Pozícia tela je základom pre vytvorenie maximálnej sily výtlaku. Udržujte ju dýchaním a stabilizáciou trupu (pri spustení dych zadržte, pri výtlaku vydychujte), napnutím brušných svalov a vedomým bránením sa proti nadvihnutie panvy.

 

 

Obrovskou nevýhodou legpress je fakt, že na rozdiel od drepu ho môžete krásne oklamať . Určite ste to u vás vo fitku videli. Borca s nohami rozmerov diétnych párkov,  ako s náložou o veľkosti kozmickej lodi šmrdlají niekoľko centimetrov nad pre istotu zaistenými západkami. Takéto prevedenie legpress nie je ojedinelý výhľad, avšak až na získanie zbytnělého ega a dobrej historky pojednávajúce o tom,  ako zdvíhate ekvivalent miniautomobily, je taký legpress úplne, ale úplne na nič.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-legpress-4_6748e67a964406f3d62bc2bccbb34fbd.jpg

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.