VYTRHAJTE SI ZUBY . AJ TAK ICH K NIČOMU NEPOTREBUJETE

Minulý týždeň na mňa zablikal obrovský titulok, ktorý avizoval najočakávanejšie filmové trháky  roku 2017. Nadšene som na to klikol a poctivo prešiel všetky priložené trailery a bohužiaľ musím konštatovať, že nič moc nás tento rok v kine nečaká. Teda ak vám nie je práve 12 rokov a hlas vám každú  chvíľu nepreskakuje o oktávu vyššie. Napriek tomu ma jeden až dva snímky medzi záplavou superhrdinských komiksových príbehov zaujal. Tým prvým bol film o evakuáciu Angličanov z Dunkerque, kde si piloti, čo mlufili tachle, urobili plážovú strelnicu s pohyblivými (ale nie zase tak veľmi) terčami. A tým druhým má byť príbeh, zhodou okolností tiež z druhej svetovej vojny, v ktorom má Brad Pitt- anglický dôstojník, odkráglovať svoju manželku, údajne nemeckú špiónku. A to bude trhák, pretože potenciálne zabíjanie svojich náprotivkov, je obľúbené hypotetické téma u každého dlhodobo ženatého muža, či vydatej  pani, nehľadiac na dobu, kde sa taká patália  má odohrávať. Samozrejme budem fandiť Bradovi, aby to zmákol  na výbornú, lebo  je to sympaťák a ako herca ho mám veľmi rád. Nakoniec si to už raz vyskúšal vo filme Pán a pani Smithovci, kde si išli navzájom po krku s Angelinou Jolie.

A zdá sa, že sa im to tak zapáčilo, že v tom pokračujú aj v skutočnosti. A aj v skutočnosti fandím v tomto rozvodovom koloťoči Bradovi. Jednak preto, že chlapi by mali držať pri sebe a jednak preto, že Angelina mi naopak nie je sympatická ani trochu. Nepopieram, že by latexový oblek v spomínanom filme nemal žiadny vplyv na môj miešok. Myslím, že v deň premiéry som vyprodukoval viac testosterónu, než sa nachádzal v žilách borcov v zákulisia Mr. Olympia, ale jej záľuba v jedení kôry stromov a import detí z druhého konca sveta namiesto obvyklých suvenírov, to skvele vyvažuje . A navyše nemá kozy. Dobrovoľne. Nechala si ich ufiknúť  z obáv pred rakovinou prsníka. Čo pred nedávnom vyvolalo obrovské nadšenie u žien, ktoré nám razom začali tvrdiť, ako sú prsia nedôležité a navyše ich  deklasujú na púhy objekt mužskej  žiadostivosti. To ako vážne ? Vážne prsia zaujímajú len chlapov ? Tak prečo si kupujete pushapky ? A prečo polovičku  dlhého  čakacieho  radu  na nového Rolls Royca tvoria  plastický chirurgovia ? A vedie ich  ten, čo prišil  nové Angeline . Je to jedna z ženských reakcií, ktoré jednoducho chlap nikdy nepochopí.

Práve  tak ako nikdy nepochopí, prečo by si mali rezať niečo, čo funguje, ale raz by nemuselo. Prostata ? Áno , super , vlastne ani neviem, na čo je dobrá, ale chlapíci vraj umierajú vo veľkom na jej rakovinu. Že by som sa jej zbavil ? A čo takto pľúca ? Vraj nám jedne bohato stačia . Po tých rokoch v kulturistike to nebude žiadna sláva ani s ľadvinami . Že by som sa dal na darcovstvo a prenechal budúce problémy niekomu ďalšiemu ? A čo potom penis a všetky tie semenovody, čo k nemu vedú ? Tie už ma stáli peňazí ! Toho už som sa mal zbaviť už v minulom storočí. Hmmm, ale aj napriek budúcemu  postupnému odumieraniu tkaniva, to asi ponechám na svojom mieste. Ale je tu jedna vec, ktorú by sme si mohli nechať vziať už teraz. A to sú zuby. Bolia, kazia  sa, žltnú, opravy sú drahé a evidentne ich  polovica kulturistov vôbec nepotrebuje.

Každý človek v tejto krajine totiž vie, že sa má žuť. Hovoria nám to od tej chvíle, keď nám prestanú dávať detské výživy, rozomletý kel so zemiakmi a podobné hnusy, eufemisticky nazývané detská výživa . Aj moja dcéra prišla zo škôlky s tým, že sa nemá jedlo pľuvať, ale žuť a prehĺtať. Hovorila im to pani učiteľka, vraj. A má pravdu tá pani učiteľka. Čo tým deťom asi nehovorí, je to, že na to, aby mohli byť bielkoviny (respektíve aminokyseliny) prijaté potravou využité pre tvorbu svalovej hmoty, musí prebehnúť trávenie a vstrebávanie týchto bielkovín. Teda procesy, počas ktorých dochádza pomocou tráviacich enzýmov v tráviacom trakte k štiepeniu bielkovín (polypeptidov až makropeptidov) na elementárne zložky - aminokyseliny. Tento zložitý proces začína už v ústach, kde dochádza k oslabeniu potravy a jej premiešaniu so slinami, tiež sa odniekiaľ vynorí enzým ptyalín, celé to žuvanie aktivuje činnosť žalúdočných stien, nastúpi do práce enzým pepsín a začne štiepiť dlhý reťazec aminokyselín na kratšie úseky. V tomto stave postupuje natrávená bielkovina do tenkého čreva - dvanástnika, kde ju očakávajú ďalšie enzýmy vylučované pankreasom - konkrétne sa jedná o trypsín a chymotrypsín. Tu už dochádza ku konečnému štiepeniu na di a tripeptidy (prepojenie dvoch až troch aminokyselín), ktoré už môžu prechádzať črevnou stenou. Potom sa dejú ešte všelijaké rôzny veci, pričom výsledkom je, že vďaka tomu máte výživu pre vaše bicepsy a pekný darček pre vašu záchodovú misu. A to všetko, kvôli blbému žuvaniu. Čert vie, prečo to urobila príroda takto zložité, ale je to tak.

Ak si zadáte do googlu odkaz "žuvanie potravy", vyjde vám druhý najväčší počet stránok hneď po odkaze "sex s domácim miláčikom". A všade to isté, žuť, žuť, žuť, inak budete mať len o dosť drahšie a smradlavějšie hovienka. Dokonca existuje aj nejaká žuvacia diéta, kde by ste mali prežuť jedlo asi 10 000x, pričom sa dopracujete vďaka vyššie popísaným skutočnostiam k dokonale spracovanej  potrave bez odpadu. V skutočnosti vydáte toľko energie na mletie pústami , že jednoducho musíte schudnúť aj keby ste prežúvali len jaternice. Faktom ale zostáva, že by ste mali prežuť jedlo aspoň 32x.

Takže, máme tu nejaké neodškriepiteľné fakty. Potom tu máme zhodu na tom, že pevné jedlo je základ. Dokonca tu máme aj skúsenosť z konca 90-tych rokov, kedy si mnoho pretekárov (vrátane mňa) mixovalo stravu v domnení, že čím viac toho do seba dostanú, tým viac priberú. Nikto nepribral ani prd, zato si mnoho ľudí privodilo tráviace problémy. Takže sa snáď zhodneme na tom, že tráviace enzýmy vo vhodnom pomere, prijaté počas konzumácie potravy (bielkovín), sú potrebné, nie ? Takže teraz mi vysvetlite, prečo je toľko ľudí, ktorí dokážu povedať a napísať, že proteín ako proteín ? Že proteín za 350 korún kilo, je rovnaký ako ten za 600, -. Vážne ? Takže to, že do seba leje niečo, čo absolútne neprejde vyššie popísanými procesmi, je zrazu, zčistajasna, nejaká výnimka ? Ja myslím, že nie. Preto naše proteíny tak extrémne dbajú na spracovanie bielkoviny, obsahujú  tráviace enzýmy a preto je ich  detailne popísané v popise produktu, čo znamená napríklad "hydrolyzovaný". Obrovská hromada ľudí to pochopila. Ten zvyšok si pokojne môže nechať vytrhať zuby. Rovnako ich  nepotrebujú a v budúcnosti ušetria  nielen na proteíne, ale aj na Ibalgine proti bolesti.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.