VYVARUJTE SA CHÝB NA SÚŤAŽI !

Keď som hľadal nejakú ďalšiu tému z oblasti výživy alebo tréningu došlo mi, že toho je tu už veľa, ale prezentácii, pózingu a finálnemu   vystúpeniu  sme sa tu ešte nevenovali. Čo je obrovská škoda, lebo celé to snaženie v posilňovni, tvrdé dietovanie , získané vedomosti o výžive a v neposlednom rade aj finančné prostriedky, môžete zahodiť lusknutím prsta práve vďaka mizernej a nedôslednej  prezentácii na súťaži, na ktorú celé toto vaše snaženie smeruje. Hneď v  úvode si musíme uvedomiť unikátne špecifikum športovej  kulturistiky. Kulturistika je totiž jediným športom na svete, kde na súťaži predvádzate úplne inú činnosť, než ktorej  sa venujete pri tréningu. V tom spočíva jej jedinečnosť a zároveň tiež, a to si priznajme, jej rozporuplnosť v očiach verejnosti. Často sa nie je čomu diviť. Koľkokrát ste videli pretekárov špinavých  tak, že by sa za to nehanbili ani baníci z hút, potácať sa pódiom na absolútne nevhodný hudobný podklad ? Ja skoro každoročne. Poďme si tu dať pár tipov k tomu, aby sa podobné chyby  netýkali práve vás. 

Predať svoje kvality 

Cieľom každého pretekára je- alebo by aspon malo byť- predviesť na súťaži výsledky svojho tréningového úsilia, ukázať svoje prednosti a zároveň pokiaľ možno zakryť svoje nedostatky. V súčasnosti sa toto javí ako problém, a to častokrát aj u špičkových jedincov. Je to paradoxné, ale ak majú borci v príprave na súťaž tréning, regeneráciu, stravu a doplnky výživy naplánované s precíznosťou pracovníkov vesmírneho programu NASA, tak finálnej prezentácii v podobe nácviku povinných póz, voľnej zostavy sa častokrát odkladá na najvzdialenejšiu možnú hranicu, častokrát na piatok popoludní pred súťažou a následné päťminútové trápenie spravidla končí rezignovaným mávnutím rukou s tým, že to nejako dopadne.

Občas to dopadne tak, že ono mávnutie vidíme aj na konci samotnej zostavy pri súťaži. Môže sa teda stať, že týždne a mesiace driny v posilňovni zostanú bez požadovaného efektu len preto, že ste neušetrili   niekoľko málo hodín, ktoré by ste venovali bezchybnému nácviku toho, čo bude nasledovať na súťažnom pódiu. Uvedomte si, že budete mať len krátku chvíľu na to, aby ste presvedčili zbor rozhodcov o svojich kvalitách. Na zahraničných súťažiach pri veľkom počte súťažiacich dokonca len pár krátkych minút. V tomto čase proste musíte zažiariť.

A ak si myslíte, že všetko záleží len na objemných svaloch, ste na hlbokom omyle. Môžete byť obrom, ale ak tam budete stáť ako sedliak , so zvesenými ramenami, polozatnutým svalstvom a výrazom dedinskej  trúby  bez najmenšieho ducha bojovnosti a sebadôvery, tak prehráte. Bez ohľadu na to, že vaše svaly sú možno najlepšie z celého štartového poľa. Odporúčam vám teda zohnať si na internete záznam nejakej súťaže, dnes sú toho k stiahnutiu tony, a prejsť si takú súťaž nanečisto doma, možno sa budete diviť, nakoľko je to náročné. Každopádne vás to na súťaž pripraví  ako fyzicky, tak mentálne. 

Plavky: Aké zvoliť ? 

Iste, ťažko sa budete rozhodovať medzi súťažnými a typom ala Gustav Frištenský. Ale aj medzi tými súťažnými existujú isté diferencie. Najprv si musíte uvedomiť, akým fyzickým typom ste, aké máte telesné dispozície, v tomto prípade ide hlavne o pomer nôh a hornej polovice tela. Nepôsobí príliš esteticky, keď borec s dlhým trupom a kratčími dolnými končatinami uplatňuje tzv. Bedrový typ plaviek. Snáď ešte horším extrémom je, ak si pretekár s dlhými nohami vyberie plavky s nejakým extrémnym výkrojom, Notabene vytiahnutým až niekam k latissimom. Z tohto vyplýva, že výberom plaviek môžete čiastočne korigovať vrodené handicapy, alebo je aspoň trochu potlačiť, aby toľko nebili do očí.

Plavky by mali mať správnu veľkosť. Veľké plavky tvoriace vpredu aj vzadu faldy, sú otrasné. Avšak zďaleka nie toľko, ako mikroskopický trojuholník vpredu, ktorý každú chvíľu hrozí vypadnutím vášho mešca. Správne plavky musia byť prirodzene elastické a dostatočne pevné, aby obopínali a spevňovali príslušné  partie. Ak máte naozaj vysekaný a napruhovaný gluteus, môžete si dovoliť decentné poodhrnutie  plaviek pri pózingu. Pokiaľ ale hovorím o decentnom poodhrnutí, rozhodne tým nemyslím zbesilé zasunutie  si plaviek medzi polky. V tom lepšom prípade budete vyzerať ako blbci, v tom horšom vzbudíte dojem pokusu o podplácanie homosexuálneho rozhodcu. Ak máte v oblasti glutea rezervy vo vyrysovanosti, zvoľte taký typ plaviek, ktorý to proste a jednoducho zakryje. Pokiaľ nie je nedostatok vidieť, je to vždy lepšie, ako na neho upozorňovať len preto, že ste to videli u Phila Heatha na Olympii. Vy nie ste Phil Heath.

Kapitolou samou  o sebe je výber farby. Ak ste krásne hnedí, zvádza to k tomu, že máte nutkanie voliť si pekné, výrazné, svetlé farby plaviek. Kontrast s hnedým telom je veľmi efektný a bezpochyby tým získate chcenú pozornosť. Má to však jeden háčik. Nesmie sa dostať do kontaktu s farbou. Ak odhliadneme od toho, že špinavé plavky sú v rozpore s pravidlami, tak napríklad  jasne žlté plavky s obrovským hnedým fľakom na zadku nejaký pozitívny dojem vážne nebudia . A ani vy by ste určite nechceli, aby vás diváci identifikovali ako "toho dobrého, čo vyzerá, akoby sa posral". Ak si predsa len chcete zaobstarať takéto jasne žiarivé plavky, buďte si istí vašou  pripravenosťou, tzn. že by z vás nemala moc tiecť voda a vy by ste sa mali naučiť pózovať tak, aby ste na plavky nijako nešmatali.

V každom prípade bez výnimky musíte mať plaviek niekoľko, pretože riziko, že si ich  predsa len trochu ušpiníte pri natieraní farbou, alebo samotnom pretekaní  je pomerne vysoké. Na druhej  strane , dnes už je ponuka natoľko široká, že sa dá vybrať aj z veľmi pôsobivých tmavších odtieňov, ktoré majú v sebe zakomponované prvky, ktoré bezpečne získajú vytuženú  pozornosť. V neposlednom rade si tiež prečítajte pravidlá federácie, týkajúce sa tvaru a farebnosti plaviek, v ktorej chcete súťažiť. Kým IFBB je v tomto ohľade trochu striktná , iné federácie si tým toľko hlavu nelámu .

Nabudúce: Úprava pokožky a zbesilé rozcvičovania ...

 

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT Hellgel®

EXTRIFIT Hellgel®

1,75 € 2,00 €

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.