WPC, WPI, ISO, HYDRO, BCAA-vyznáte sa v tom vôbec?

 

 

Zásadný význam pri určení vhodnosti toho ktorého produktu hrajú obrovitými písmenami napísané skratky, ktorý nájdete takmer na každom proteínovom koncentráte od rozličných výrobcov. Tieto skratky vám tiež napovedia , prečo je jeden výrobok drahší ako iný. Je teda dobré, vedieť čo ten zhluk písmen ako WPC, WPI, ISO, HYDRO, BEEF, BCAA atď vlastne znamená.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-ruky_9521041f0e4d03100933672caef59f81.jpg

 

 

 

BIELKOVINY - proteíny - čo je to?



Bielkoviny čiže proteíny sú polypeptidový reťazec. Toľko múdre slová z wikipédie, ktorým však rozumie málokto. Ale každý určite vie, že väčšina látok sa skladá ešte z ďalších jednotiek - rôznych stavebných kameňov. V prípade bielkovín sa jedná o aminokyseliny, ktoré sa spájajú do rôzne dlhých molekúl, obsahujúcich   až niekoľko desiatok tisíc aminokyselín. Bielkoviny sú pre život nevyhnuteľné . Sú totiž základným stavebným kameňom prakticky všetkého, čo sa v tele vyskytuje. Od enzýmov cez medzibunkovú tekutinu až po oporný a pohybový systém (teda predovšetkým svaly - tie sú v podstate prakticky samá bielkovina). Dôležitá je pre vás informácie, že bielkoviny sa neukladajú do zásoby, preto je potrebné ich pravidelne dodávať telu v strave

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-steak_e92ac8be789d33060545fcea73f798d6.jpg

Zdroje PROTEÍNOV - bielkovín

 

Živočíšne : 

Iich výhodou je vyšší podiel esenciálnych aminokyselín (sú označované ako plnohodnotné).
Nevýhodou je, že so sebou prináša často aj veľké množstvo tuku a cholesterolu. Preto je potrebné klásť dôraz na prísun len nízkotučných zdrojov - chudé mäso, hydina bez kože, ryby, králik, šunka, zverina, vajcia, bielky, nízkotučné syry, netučný tvaroh ....

 

Rastlinné :

výhody - väčšinou nízkotučné, prinášajú zároveň vlákninu, rad ochranných látok rastlinného pôvodu.
Nevýhoda - okrem sóje a sójových výrobkov nemajú všetky nepostrádateľné aminokyseliny (sú nazývané ako neplnohodnotné). Bohatým zdrojom sú strukoviny, sójové bôby a sójové výrobky (kocky, drvina, plátky, bôby, tofu), rastlinná "mäsa" ...

 

Proteínové - bielkovinovej - KONCENTRÁTY - prečo je užívať?



Bielkovinové koncentráty sa používajú ako doplnok k prirodzeným zdrojom pre zabezpečenie požadovaného, ​​dostatočného príjmu bielkovín pri redukcii tukovej telesnej hmoty. Značný význam majú bielkovinové koncentráty ako rýchla dodávka proteínov pred a po fyzickej záťaži. Zásadnou výhodou sú plnohodnotné, "čisté" bielkoviny s minimálnym prísunom sacharidov, tukov, cholesterolu, rýchla príprava a dostupnosť v podobe kokteilu.

 

Proteínové - bielkovinovej - KONCENTRÁTY - aké majú zloženie?

WPC-Whey Protein Concentrate



Moderné proteínové koncentráty sú tvorené najkvalitnejšími bielkovinami, doplnené minerálmi a vitamínmi pre ich lepšie metabolické využitie. Bielkoviny sú tvorené zmesou ľahko stráviteľných proteínov, ktorých základ prevažne tvorí špeciálna kombinácia dvoch najkvalitnejších zdrojov bielkovín 90% sójového izolátu a 80% koncentrátu srvátkového proteínu (Whey Protein Concentrate-odtiaľ teda skratka WPC). WPC obsahuje všetky najdôležitejšie (nenahraditeľné) esenciálne aminokyseliny a až 26% tvoria aminokyseliny s rozvetveným reťazcom BCAA (svalové tkanivo ich obsahuje celú jednu tretinu). Sójový izolát je najkvalitnejší zdroj rastlinných bielkovín s vysokým obsahom antioxidačne pôsobiacich isoflavonov pôsobiacich proti škodlivým kyslíkovým radikálom vznikajúcich pri svalovej námahe. Tento proteín je vyhľadávaný predovšetkým u vegánskych športovcov, ktorí ním dopĺňajú bielkoviny. Avšak moja osobná skúsenosť so sójovým proteínovým koncentrátom, je naskrz tragická, pretože jeho stráviteľnosť sa s klasickým srvátkovým WPC nedá porovnávať.

 

V prípade Extrifit sa jedná predovšetkým o výrobky WPC60 a nesmierne populárny WPC80.

 

 

WPI - Whey Protein Izolát

 

Srvátkový izolát vyrobený procesom mikro a ultra filtrácie. Vďaka revolučnej technológii výroby je Whey Protein Izolát výrobkom s najvyššou možnou biologickou hodnotou a využiteľnosťou pre ľudské telo. Whey Protein WPI má najvyšší podiel využiteľných aminokyselín v 1 grame proteínu. Je bez tuku a bez laktozy. Jedná sa o veľmi rýchlo vstrebateľný proteín, to z neho robí ideálny proteín pre každého, kto potrebuje dodať organizmu najkvalitnejší zdroj s maximálnym množstvom aminokyselín v čo najkratšom časovom horizonte. Hlavnou výhodou tohto proteínu je rýchla vstrebateľnosť a plné spektrum srvátkových peptidov. WPI umožňuje rýchlejšiu regeneráciu a zlepšenie dusíkovej bilancie a to je dôležité pre optimálny výkon. Whey Protein je vďaka veľmi nízkemu podielu tuku a laktózy vynikajúci pre nárast svalstva bez zbytočnej tvorby podkožného tuku. Preto jeho obľúbenosť stúpa predovšetkým v predsúťažnej diétach kulturistov na všetkých možných výkonnostných stupňoch. Jeho extrémne rýchla vstrebateľnosť ho priamo predurčuje k požití ihneď po výkone. Proteín neobsahuje žiadny cukor. Proteín srvátky obsahuje vysoké hladiny antikatabolických reťazcov aminokyselín.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-iso-90_6430a9fe9c25fb30e902729fe807d55a.jpg

Tieto aminokyseliny sú vynikajúcim zdrojom výživy svalov, ktoré môžu byť vyčerpané intenzívnym tréningom. Sú rýchlo využívané svalovými bunkami po namáhavom cvičení, a ako už je uvedené vyššie, sú dôležitou súčasťou účinnej športové diéty. Veľmi dôležitým faktorom je pozitívny vplyv srvátky na posilnenie imunitného systému, pretože príjem srvátkového proteínu zvyšuje hladinu glutatiónu, čo je jeden z významných antioxidantov. Jeho maximálna vstrebateľnosť umožňuje prijať oveľa viac bielkovín, než je tomu u iných proteínových výrobkov. V srvátkovom proteínu sú zastúpené všetky esenciálne aminokyseliny. Zároveň je najbohatším prírodným zdrojom aminokyselín s rozvetveným reťazcom (alebo ak vetvených aminokyselín, BCAA-leucínu, izoleucínu a valínu).


Tieto aminokyseliny majú nezastupiteľný význam hlavne pre aktívnych športovcov, pretože ochraňujú svalovú hmotu pred poškodením zo zvýšenej námahy a tým výrazne znižujú dobu regenerácie. Vedľa tomu Whey Protein obsahuje pomerne vysoké množstvo aminokyseliny cysteínu, ktorého je v iných zdrojoch po málo. Ďalšou významnou látkou je laktoferín, látka prirodzene obsiahnutá v ľudskom tele, ktorá je účinná v boji proti mikroorganizmom spôsobujúcim gastroenterickou infekcii (v tráviacej sústave), pretože potláča rast baktérií (vrátane niektorých patogénnych). Je naopak prospešná pre rast prínosných baktérií a reguluje absorpciu železa.

 

Extrifit ponúka túto bielkovinu pod obchodným názvom ISO90

 

 

Micelárny kazeín



Pomalé a dlhodobé uvoľňovanie aminokyselín z micelárneho kazeínu do krvného riečišťa môže trvať až 7 hodín po požití. Z toho dôvodu je micelárny kazeín výbornou voľbou na použitie pred spaním ako vysoko antikatabolický doplnok s pozvoľným uvoľňovaním aminokyselín počas celej noci. Micelárny kazeín obsahuje vysoké percento L-Glutamínu, najhojnejšia aminokyseliny v ľudskej svalovom tkanive, a tiež vysokú úroveň vetvených aminokyseliny BCAA (L-Leucín, L-izoleucín, L-Valin). Micelárny kazeín obsahuje vysoké množstvo bielkovinových frakcií ako Beta-laktoglobulín, Alfa-laktalbumín, Glycomacropeptid, imunoglobulín, hovädzí sérový albumín, Lactoperoxidasa, laktoferín. Kazeín sa prevažne kombinuje s inými (rýchlejšie stráviteľnými) druhy proteínu tak, aby došlo k takmer permanentnému zásobovanie organizmu bielkovinou po dlhšiu dobu napríklad spánku.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hydro_21fe186ac1ca3545a3f587e8d20227c3.jpg

Hydrolýza



Absolútna špička na trhu. Tento proteín vám dovolí prijímať skutočne obrovské množstvo bielkovín, bez toho aby ste neúmerne zaťažovali tráviaci trakt. Jedná sa totiž o enzymaticky štiepený (predtrávený) - hydrolyzovaný proteín určený pre profesionálnych športovcov. Disponuje najvyššou možnou biologicky využiteľnou hodnotou a kompletným aminokyselinovým spektrom. Je špeciálne upravený procesom hydrolýzy na jednotlivé aminokyseliny, peptidy, dipeptidy a tripeptidy, ktoré dokonale skracujú čas vstrebávanie srvátkovej bielkoviny. Obsahuje veľmi vysoké množstvo vetvených aminokyselín BCAA a Glutamínu, veľmi významné zložky, ktoré pôsobia pri intenzívnej záťaži ako ochrana svalovej hmoty pred jej rozpadom a dodávajú potrebnú energiu pre svalstvo a v neposlednom rade sú veľmi účinným pomocníkom pre skrátenie doby regenerácie po športovom výkone.

 

Túto bielkovinu u Extrifit nájdete v celej rade s označením HYDRO.

 

 

 

 

BEEF PROTEÍNY



Hovädzia bielkovina patrí medzi tie najkvalitnejšie zdroje proteínov, aké si len dokážeme predstaviť. Ešte kvalitnejšie však táto bielkovina je, ak je enzymaticky hydrolyzovaná, čiže predtrávená, pretože hydrolýzou sa veľmi skracuje čas potrebný pre natrávenie bielkoviny a jej úloha je tak plnený takmer bez akéhokoľvek časového oneskorenia.

 

V tomto prípade Extrifit ponúka ešte lepšiu spracovanie bielkoviny vo forme aminokyselín BEEF HYDRO AMINO.

 

 

ŠPECIÁLNA NOČNÝ proteínové - bielkovinovej ZMESI



V podstate je o tejto zmesi zmienka už u micelárneho kazeínu. Nočná proteínová formula sú unikátne proteínové komplexy pre zabezpečenie pozvoľného zásobovanie svalov živinami počas noci, bez nutnosti užívania ďalších doplnkov pred spaním. Jedná sa o dokonale vyvážený pomer rôznych zdrojov bielkovín doplnený o podporné komplexy tak, aby ste dosiahli efekt stabilné dodávky stavebné zložky (proteínu) pre vaše svaly v regeneračnej odpočinkovej fáze.

 

 

Extrifit v tomto prípade ponúka Long 80

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-long-80_d308c14542d0efa1c901ff5768de370c.jpg

 

 

 

BIELKOVINY - aké množstvo telu dodávať?



U bežnej populácie a rekreačných cvičencov, je to denne asi 1 gram bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Takéto množstvo je reálne dodať telu v dennej dávke jedla. Najkvalitnejšie z hľadiska výživy je bielkovina obsiahnutá v bielkách vajec, mlieku, mliečnych výrobkoch (tvaroh), a mäse. O kvalite bielkovín asi najlepšie vypovedá tzv PER (proteín efficiency ratio) hodnota, ktorá nám udáva, koľko gramov svalového tkaniva sa vytvorí z jedného gramu prijatej bielkoviny. Pomyselným víťazom podľa tohto hodnotenia je srvátková bielkovina. Bielkoviny by mali byť obsiahnuté v 2-3 porciách jedla denne. Bohužiaľ, v dnešnej uponáhľanej dobe, kedy je veľa vyťažených ľudí odkázaných na fast-foody, bagety na pumpách a podobné svinstvá, je aj toto číslo mnohokrát problém. Preto mnohokrát nastupuje k slovu konzumácia týchto proteínových koncentrátov čoby oveľa kvalitnejšia náhrada fast-foodu.

U športovcov je odporúčaný príjem 2 - 3 gramy na kg telesnej hmotnosti denne - podľa potreby a tiež fázy tréningu. Takéto množstvo ale už nie je príliš príjemné pre ľudský organizmus spracovávať formou príjmu v potravinách. Preto je vhodné používať potravinové doplnky. Ovšem nič sa nemá preháňať. Nadmerný prísun bielkovín neprimerane zaťažuje metabolizmus a zvyšuje riziko poškodenia obličiek. Preto sa pri dávkovaní riaďte návodmi a príbalovými letákmy. Zásadne NEKUPUJTE a NEUŽÍVAJTE žiadne potravinové doplnky, kde nie je popísané presné zloženie výrobku! Každý prípravok obsahuje rôzne množstvo bielkovín. Výber a množstvo prispôsobíme podľa príjmu ďalších doplnkov s obsahom bielkovín (aminokyselín), aby sme prijali celkové požadované množstvo bielkovín.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-bcaa_8c1b99cc7235b853d0e5a4feed05e5a2.jpg

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.