GENETIKA NIE JE TALENT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neuplynul ani týždeň a ako som vám sľúbil v minulom článku "Aký proteín so sebou na dovolenku", budem vás zase oblažovať s mojimi postrehmi  z dovolenky. A pretože sme v polovici prázdnin, veľa z vás ešte na nejaký super výlet čaká , pridám jeden tip. Viete, ako si dovolenku najlepšie užijete ? Keď vypnete všetky tie elektronické blbosti. Mimo navigácie , tá je fajn. Len si dajte pozor na tie cudzojazyčných  v nemeckých fárach, pretože ak chcete do Ríma a zadáte Roma, mohlo by sa stať, že si zájdete na Chanov, aby ste nejakého videli. Ale keď na chvíľu odpálite všetky tie siete a spravodajské servery, budete hneď vnímať svet okolo seba inak, častokrát radostnejšie. A má to množstvo nesporných bezpečnostných výhod. Tak napríklad nejakého magora, ktorý sa k vám rúti s pokrikom, že Allah to zbabral, zbadáte  o dosť skôr, než by ste sa sami o sebe dočítali v mobile, že sa vám dotyčný pokúsil upraviť cestičku. Sekerkou. Alebo môžete pozorovať dievčatá. Aj keď bez všelijakých filtrov. Takže keď som na dovči  naberal svoju dávku rakoviny kože, zadíval som sa pritom na dve animátorky, jako tam precvičovaly niečo pri bazéne. Bolo to celkom zvláštne. Boli rovnako staré, rovnako vysoké, obe mali dve nohy, dve ruky a obe robili rovnaké cviky súčasne. Zvláštne na tom bolo to, že tá jedna, bez toho, aby mala nejakú tanečnú, alebo inú pohybovú prípravu za sebou, robila cviky úplne prirodzene a bola radosť na ňu pozerať, kdežto tá druhá, nanešťastie krajšia  a atraktívnejšia , pripomínala skôr promo cvičenia na lobotómiu. Ako je to možné ? Veď mala dlhšie, krajšie  nohy, bola štíhlejšia a celkovo pôsobila športovejšie. Napriek tomu šport sa v jej podaní podobal skôr pohybu tuleňa na ľadovej ploche.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo ma privádza v téme dnešného článku. Rovná sa genetika talentu ? Určite nie. HDievčina  bola geneticky vybavená na jednotku. Všetko ako má byť a žiadne anomálie typu hrbu na chrbte nemala . A naopak, druhá slečna, s trochu masívnejším podvozkom dala svojim pohybom zabudnúť na to, že stavbou tela nie je tak dobre vybavená ako jej kolegyňa . Ale nemusíme sa držať jediného príkladu. Keď zabrúsime do školských rokov a povinných futbalových stretnutí, spomeniem si veľmi jasne, že zatiaľ čo niektorým mojim spolužiakom akoby prirástla  lopta k nohe, zatiaľ čo ja som si zakaždým pri pokuse o kontakt s tou prekliatou guľatou vecou  ukopol palec. A vyzerám snáď inak, než Ronaldo ?



Ehmm, no v oblasti tváre rozhodne, ale tiež  mám dve nohy a ruky ako on. V kulturistike a fitnes to nie je inak. Je mylné domnievať sa, že genetika vás spasí. Oveľa dôležitejší je talent, ktorý je komplexom okolností, ktoré z mnohých častí však môžete ovplyvniť. A s mnohými okolnosťami bohužiaľ nepohnete. Poďme sa pozrieť, čo o pojme talente povedal niekto oveľa múdrejší ako ja. Alebo si aspoň myslel, že je tak šikovný, že to môže napísať na wikipediu.



"Talent je rozvinutá úroveň schopností jedinca. Ide o schopnosť zvládať určitú činnosť lepšie ako priemerne disponovaný ľudia. Rôzni ľudia majú talent v odlišných oblastiach. "A potom sa tam píše o 10 úrovniach talentu, čo už je trochu tvrdenie na vode. Skrátka, zatiaľ čo na futbal ste poleno, kulturistika vám napríklad pôjde. Kulturistika ale nekončí v posilňovni na tréningu. Výsledky v kulturistike sa oveľa viac robia mimo fitko. Talent v kulturistike teda (bohužiaľ) zahŕňa neuveriteľnú škálu schopností, ktoré musíte zvládnuť na to, aby ste uspeli. Čo znie ako celkom  nepríjemná správa. Na druhej strane vám to však dáva priestor pre to, dohnať raz činnosť druhú, kde možno vy, alebo protivník zaostávajú.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Takže aké schopnosti teda zahrnúť do toho talentu pre kulturistiku ?

 

 

 

1) Vôľa.

 

 

Prvá dobrá správa. Vôľa sa dá vytrénovať. Čím viac prekážok musíte prekonať, tým viac tréningu pre vašu vôľu. Nezriedka práve tí supergeneticky vybavený jedinci stroskotávajú na vôli. Ak vám to rastie samo, nemusíte sa snažiť. Ale čo v období diéty ? Tam padne kosa na kameň. Schválne, koľkokrát ste už počuli frázu, ak by prišiel na súťaž vysekanější, vyhral by ... A tak čakáte, kedy sa tak stane a ono sa to nikdy nesplní. Príklad ? Čo takto Lesukov, Curry, Beyeke ? Vôľa vás môže posunúť oveľa vyššie, než genetické talenty bez nej.

 


2) Pracovitosť.

 

 

Pracovitosť v kulturistike spočíva v schopnosti pracovať na sebe. Na vedomostiach, na tréningu, na príprave jedla, na nácviku pózingu a v neposlednom rade aj na zháňaní  finančných prostriedkov. Aj tí najlepší profíci vo svojich začiatkoch, veľakrát aj po získaní veľkých titulov chodili do práce. Yates bol prístavný robotník, Coleman policajt s držiteľom titulu Mr. Olympia, je tam pár hasičov atd ... Predstava, že vyhráte Majstrovstvá republiky juniorov a sponzori vám budú klopať na dvere s tučnými šekmi je rovnako vzdialená realite ako myšlienkové pochody ministra Deinstbiera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3) Sociálna inteligencia.

 

 

Aj to môžete ovplyvniť. Ak sa budete správať ako idiot, čo je v dobe sociálnych sietí ľahšie ako kedykoľvek v histórii ľudstva, ak si znepriatelíte všetkých  dôležitých  ľudí, čo ťahajú za nitky v dôležitých oblastiach fitness, ak budete podvádzať, hrať nefér a vykonávať každodenné švindle , nedostanete nič . Nikto vám nepomôže, keď budete potrebovať. A v ceste za profikariérou IFBB na nejakých  ľudí, čo budete potrebovať určite, 100% narazíte. Môžete sa teraz ošívať, že to nie je fér, mrmlať čosi o politike, ale taký je život. Aj váš vedúci v práci možno nie je ten najschopnejší týpek v podniku, ale vie si vybrať ten správny team ľudí, s ktorými chce robiť.



4) Schopnosť predchádzať zraneniam.

 

 

Možno sa to sem nehodí, možno je to otázka vnímania vlastného tela, možno je to záležitosť šťastia. Ale ak sa jeden človek zraní 2x do roka a iný nikdy, je to možno otázka toho talentu. Rozhodne je to však bod, ktorý môžeme ovplyvniť aspoň tým, že sa riziko zranenia budeme snažiť minimalizovať. Aj Dorian Yates po rokoch priznáva, že v predsúťažnej fáze, kedy tuk mal už na minime, mohol ubrať na intenzite a váhach, akokoľvek práve on cvičil technicky správne. Veľa kulturistov doplatilo na doplnkové športy pre zábavu, u ktorých sa zranili. Úplne zbytočne. Veľa cvičencov zanedbáva strečing a regeneráciu typu masáže a pod ... Nepodceňujte preventívne produkty typu Flexain, Gela. Je to chyba, ktorá sa vám môže vypomstiť. O to viac, keď ste geneticky odolný k zraneniam ako Rosický.

 

 

 

 

 

 

 


4) Schopnosť "vstrebávať".

 

 

Ak sme si doteraz písali o vlastnostiach, ktoré sú vo vašej moci, tento ďalší bod už ovplyvníte len ťažko. Ide o schopnosť vstrebávať to, čo do seba dostanete . A teraz nehovorím o vedomostiach, ale o bielkovinách, sacharidoch, ďalších živinách, ale aj anabolických steroidoch. Sú jedinci, ktorí dokážu vstrebať a zužitkovať aj 3-4 gramy bielkovín na kilo váhy. A to aj ako naturály . Sú kulturisti, ktorí dokážu zjesť obrovské kvanta potravy, bez toho aby im to vyvolalo akékoľvek problémy. S týmto som mal ja, ale napríklad aj vynikajúci pretekár Martin Holub obrovské ťažkosti a preto som ten deficit doháňal koktailami .

 

 

Tzv. objem bol nočnou morou a predstava, že by som mal skonzumovať 2 kila mäsa denne ako Kai Green, je pre mňa mission impossible . A asi čakáte, čo napíšem o tých steroidoch, keď už som to načal, že ? Nuž, za tých 25 rokov, čo sa pohybujem okolo pretekárov, vás môžem uistiť, že víťaz nejakej  väčšej  súťaže nikdy nie je a nebol ten, čo najviac sypal. Skôr je to tak, že 1 tabletka zaberá u týchto jedincov rovnako, ako u iných 10 tbl. Zrejme by ste boli prekvapení, ak by ste zistili množstvo zakázaných látok u skutočných šampiónov. Avšak o tom nie je potreba písať, pretože utkvelá predstava niektorých jedincov velí, že šampióni sú šampiónmi preto, že im  každé ráno dovezú  kamión anabolík. Pritom, a to vážne nekecám, poznám pár borcov z kat. Physique, čo idú viac vecí než niektorí naši profesionáli. Chlapík, ktorý si neuvedomí, kde končí hranica schopností jeho tela pri absorbcii týchto látok a v duchu hesla viac je lepšie vyzerá nejako takto. (Viď obrázok) Teda smiešne a divne  zároveň. A vyzerá tak až do smrti, ktorá v týchto extrémnych prípadoch na seba nenechá dlho čakať.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) Genetika.

 


Konečne sme pri tej genetiky. Ale, ako už ste asi zistili, to, že máte od prírody široké kľúčne kosti, úzky pás, že vám dobre rastú bicepsy, nohy, prsia atď .., to všetko vám bude bez predchádzajúcich riadkov k ničomu. A naopak, aby ste nevyhrali ani Majstrovstvá Čiech v kulturistike, to už by sa na vás musel pánboh geneticky veľmi  vyblázniť. Jasne, ak budete mať pas ako klát, na triumf u Physiqov  asi zabudnite. Ale nič vám nebráni nabrať hmotu a prevalcovať s ňou súpera v kategórii váhovej kulturistiky. Avšak, nebudeme si nič nahovárať, niektorým borcom to jednoducho rastie lepšie, než tým druhým. A ak k tomu prihodí pár bodov zo zoznamu, doháňa sa ťažko.

 


6) Šťastie.

 

 

A konečne sme pri  bode, ktorý neovplyvní vôbec nikto. Ale vy, čo to čítate, to šťastie máte. Tento bod sa vás v našej republike netýka .... Ticho ... .. Pauza .... A už to počujem. "Ako to, že nie ? Keď sa niekto narodí bohatým rodičom, má väčšie šťastie ako ja. "Áno, to je pravda. Má väčšie šťastie. A čo  ten, čo sa narodí uprostred Mongolska v jurte ? Alebo ten, čo sa narodí bez nohy, alebo s rukou za krkom ? Tie to majú asi o dosť ťažšie, na ceste k titulu Mr. Olympia, nie ? Takže ak ste sa narodili v ČR, bohatej krajine, kde nikto neumiera hladom a posilňovňa je každých 5 km, máte šťastie. Takže hromženie  na to, že jeden má lepšiu genetiku, je trochu mimo misu. Je to len jeden z mnohých črepov, z ktorých sa skladá obraz šampióna.

 

Zároveň tým nechcem povedať, že každý môže vyhrať titul Mr. Olympia. To ani omylom. Zabudnite na to. Ale titul Majstra ČR môže vyhrať každý, kto spĺňa body 1,2 a 6. K Majstrovi Sveta vám pomôže splnenie bodov 1,2,4 a 6. K postupu medzi Profi prihoďte ešte bod 3 a titul Mr. Olympia? Tak to je jasné, nie? Musíte byť stopercentný vo všetkých bodoch. Čo myslíte, ste?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.