" PREČO BY SOM MAL CVIČIŤ NOHY ? AKO SORRY ! "

Tak pozri sa , Andrejka, nohy sa proste cvičiť musia , o tom s tebou diskutovať nebudem. Počítam s tým, že mi budeš oponovať niektorými nasledujúcimi aktivitami, ktorými si tréning nôh vo fitku "kompenzuješ" - jazda na bicykli, behanie, futbal ... Áno , to poznáme. To hovorí každý druhý, čo necvičí nohy. Venuj mi, prosím, pár minút tvojho drahocenného času, aby som ti vysvetlil, prečo má cenu túto "nudnú" partiu cvičiť. A venujte mi ich všetci, kto nohy necvičíte.

Podobnosť výroku v nadpise a meno boli čisto náhodné a nemajú s našim ministrom financií nič spoločné, to len aby som predišiel prípadným útokom zo strany fanúšikov pána Babiša. Tak dobre, teraz už vážne, politiku nechávam bokom. Ako často počúvame ľudí v gyme hovoriť o tom, že necvičia nohy, pretože to skrátka nepotrebujú ? Že je to pre nich zbytočné ? Že radšej odcvičí vršok a poriadne si napumpuje ruky ?  Neviem ako vy, ale ja často - a práve týmto ľuďom budú venované nasledujúce riadky. Zborím všetky tie vaše mýty ohľadom (ne) cvičenia nôh a ešte vás na samotný tréning tejto partie namotivujem spôsobom, o ktorým sa vám ani nesnívalo. (Článok nie je o ľuďoch, ktorí nemôžu cvičiť nohy kvôli zdravotným komplikáciám - tam už záleží na individuálnom prístupe k tréningu / liečbe).

Výhovorky, výhovorky, výhovorky. Jav, ktorý sprevádza našu spoločnosť od samých počiatkov jej existencie. Je vtipné (možno až smutné), že ako ľudia máme potrebu stále niečo okecávat, ojebávat a nakoniec si to ešte pekne ospravedlňovať. Bohužiaľ predchádzajúca formula platí aj na niektorých  cvičencov , ktorí majú pocit, že cvičiť nohy je zbytočné. Pekná blbosť. Začnime pekne od začiatku - predstavme si nejaký veľký, majestátny strom. Keď sa na neho pozrieme, ako prvé nás samozrejme oslnia  široké konáre, do neba siahajúce koruna a neviem čo ešte. Málokoho koho ale na prvý pohľad oslní masívny kmeň, bez ktorého by sa strom zosypal ako domček z kariet. Rovnaké je to aj u ľudského tela - bez kvalitného základu dolnej polovice tela si ten toľko vysnívaný vršok jednoducho nevybudujete, to jednoducho nejde. Ide to ruka v ruke.

Prečo je teda tréning nôh tak dôležitý ? Tak po prvé, docielite efekt kompletnej  (estetickej ) postavy. Borci s rukou cez päťdesiat a kuracími  nohami sú odstrašujúce prípad, ako to presne vyzerať nemá. Asymetrickú postavu nechceš ! Po druhé, dostane sa vám najlepšej  možnej  hormonálnej  odozvy (= anabolický efekt). Z toho teda jasne vyplýva, že tréning nôh vám pomôže aj pri budovaní svalstva ďalších partií. Namiesto cvičenie bicepsov 3x týždenne si dajte jeden tréning čisto nohy a uvidíte, že výsledky sa čoskoro dostavia. Ďalšou výhodou je, že napríkad  pri takomto drepe zapojíte až 200 svalov; od lýtkových až po svaly horného  chrbta-trapézy. Ak niekto trpí na kolená, nech nezúfa, pretože kvalitný tréning nôh sa dá odcvičiť aj bez drepov. Je to o niečo ťažšie, ale nie nesplniteľná úloha. A aby toho nebolo málo, zvýši sa vám nielen fyzická, ale aj psychická sila. To je podľa môjho názoru najčastejšie opomínaný pozitívny efekt tréningu nôh.

Teraz si asi hovoríte, čo ten Pohl zase blbne s nejakou psychickou silou. "Určite si pichá marihuanu," povedala by moja babička. Nie, myslím to smrteľne vážne. Predstavte si situáciu, kedy idete do klietky a máte na činke prvýkrát v živote naložené  nejakých ... napríklad  200 kg. Moc sa vám do toho nechce, komu áno ! Avšak necháte sa nahecovat parťákom a idete do toho. Čuduj sa svete, ono sa to podarilo ! Je vám na zvracanie (alebo už vraciate), pekelne vás bolia nohy a prdel, ale vy ste to dokázali ! Kto je v danú chvíľu viac ? Nikto. Okamžite získavate väčšiu sebadôveru, ktorá sa vám neskôr bude hodiť (nielen) vo fitku. Cvičiť nohy je fyzicky extrémne náročné, ale ten pravý masaker je sa do toho vôbec dokopať. Ísť do toho s vidinou, že tu končí sranda a začína boj. Boj s hlavou. Boj, z ktorého musím vzísť ako víťaz. A o tom to celé je, no nie ? Získať spoločne so silnou postavou i silného ducha.

Nohy sú proste základ a je jedno, či ste profi športovec alebo kondičný cvičenec. Rovnako ako bez pevných základov nepostavíte dom , bez silných nôh nevybudujete postavu, ktorá by za niečo stála. Sú základom pre správne držanie tela a sú prítomné v každom pohybe. Mať slabé nohy znamená riskovať zdravotné komplikácie s kolenami a bedrami , pretože budú trpieť pod náporom váhy svalstva hornej polovice tela. Pokiaľ sú ale svaly spodku tela v rovnováhe s tými ostatnými, budú nohy slúžiť ako skvelé stabilizátory a budú držať kĺby na správnom mieste (→ tlmenie nárazov). Tréning nôh teda nie je možnosťou, ale nutnosťou, či už z estetického alebo zdravotného hľadiska. Tesať do kameňa !

Autor článku : Petr Pohl

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.