10 DôVODOV PREČO RAŇAJKOVAŤ !!

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-preco-ranajkovat-1_874b3ace19b7013d3329880d3395f55a.jpg

 

 

 

Budete možno prekvapený , čím vám kvalitné raňajky môžu v živote pomôcť.
Prečo vlastne máme raňajkovať? Nasledujúcich desať bodov vám otvorí oči, prečo sú pre nás raňajky  tak dôležité.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-preco-ranajkovat-2_874b3ace19b7013d3329880d3395f55a.jpg

 

 


1. Budete štíhlejší  !

 


Bolo preukázané, že osoby, ktoré ráno vynechávajú raňajky, vykazovali vyšší  body mass index. Po analýze skladby jedálnička rôznych osôb došli vedci k záveru, že ľudia, ktorí bežne raňajkovali, sa stravovali celkovo oveľa zdravšie ako ostatný . Navyše každý kto raňajkuje, je hneď od skorých hodín zásobený dostatkom energie a nemusí sa cez deň prejedať a doháňať chýbajúcu energiu. Osoby, ktoré raňajkami opovrhujú, budú s väčšou pravdepodobnosťou mať viac telesného tuku ako tí, ktorí si raňajky doprajú.
 

 

 

2. Znížite riziko vzniku diabetu alebo rezistencii voči inzulínu !

 

 


Vynechanie raňajok a ostatných pokrmov spôsobí, že budú bunky v tele menej citlivé na hormón inzulín. Inzulín je v podstate hormón, ktorý prenáša cukor v krvi, ktorý sa potom využije ako energia alebo sa premení v tukové bunky. Ak vynecháte jednotlivé denné jedlá, receptory v bunkách budú menej citlivé alebo rezistentné voči inzulínu, čo má za následok nadbytok cukru v krvnom obehu. Telo sa potom snaží  produkovať viac inzulínu, aby sa cukor mohol dostať do rezistentných buniek. Tento proces ale bohužiaľ často vedie k priberaniu na váhe, poruche citlivosti voči inzulínu, alebo dokonca cukrovke.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-preco-ranajkovat-3_874b3ace19b7013d3329880d3395f55a.jpg

 

 

 


3. Budete jesť celkovo rozmanitejšiu stravu !

 


 
Osoby, ktoré raňajkujú, majú celkovo tendenciu  k výberu lepších a kvalitnejších potravín skonzumovaných počas dňa. Vynechanie raňajok potom mnohokrát zvádza k prílišnému jedeniu  v popoludňajších hodinách alebo k voľbe cukroviniek. Ak nám chýba energia, túžime ju rýchlo doplniť niečím sladkým alebo nebodaj niečím z rýchleho občerstvenia.
 
 

 


4. Budete prijímať viac bielkovín , vitamínov a minerálov !

 


 
Osoby, ktoré raňajkujú, budú s vyššou pravdepodobnosťou prijímať denne viac vápnika, zinku, železa a vitamínov v strave než ostatný . Tieto osoby majú tendenciu  k výhodnejšiemu pomeru bielkovín ako tie, ktoré raňajky vynechávajú. Prostredníctvom raňajok  tiež prijmete veľa vlákniny, dôležitej  zložky potravy pre vaše zdravie a ideálne telo.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-preco-ranajkovat-4_874b3ace19b7013d3329880d3395f55a.jpg

 

 

 

 

5. Budete múdrejší !

 


 
Výsledky testov ukázali, že ranné raňajky zvyšuje úspešnosť u pamäťových a poznávacích testov. Vaša pamäť bude po raňajkách oveľa dlhšie aktívna a môžu sa zlepšiť celkové výsledky v štúdiu. Dôležitá je samozrejme tiež skladba raňajok, najlepšie je ale začať ráno ovsenými vločkami, pozor na sladené müsli.
 
 

 

6. Nebudete mať takú chuť na cigarety a alkohol. Budete dlhšie žiť !

 


 
Ak každé ráno raňajkujete, pravdepodobne sa nebudete vyhýbať športu a zároveň nebudete mať potrebu fajčiť cigarety alebo holdovať alkoholu. Štúdie preukázali pozitívnu súvislosť medzi raňajkami a dĺžkou života, samozrejme s prihliadnutím na doplňujúce faktory. Správne raňajky znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, ktoré môžu viesť až k infarktu, cukrovke alebo rakovine.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-preco-ranajkovat-5_874b3ace19b7013d3329880d3395f55a.jpg

 

 

 

 

 

7. Budete zdravší !

 


 
Poriadne raňajky idú ruka v ruke s dobrou náladou, absenciou depresie  a menšími poruchami pozornosti. U žien ktoré neraňajkujú môžu dokonca nastať komplikácie s plodnosťou a menštruačným cyklom. Jednoducho raňajkujte a ranné sacharidy vás povzbudia  (i sexuálne).

 


 
8. Pravdepodobne sa u vás nerozvinie porucha príjmu potravy !

 


 
Nielenže vám môže byť po vynechaní raňajok zle od žalúdka, ale zároveň vám po dlhej noci bude chýbať potrebné palivo. Ráno potrebujete bezpochyby naštartovať svoj metabolizmus, povzbudiť mozgové bunky prísunom sacharidov a pripraviť telo na celodennú prácu.
Vedci tiež preukázali, že ľudia , ktorí ráno raňajkujú, sa s najvyššou pravdepodobnosťou nestanú obeťou nejakej poruchy príjmu potravy. V mnohých prípadoch býva vynechanie raňajok aj zámerom, ktorý má za cieľ kontrolu hmotnosti. Jedna 13-ročná austrálska štúdia zistila, že ženy, ktoré ráno neraňajkovali, mali väčšiu tendenciu  k tomu byť nespokojné so svojou postavou ako muži a celkovo mali horší  profil stravovania a zdravotný stav.


 

 

9. Aj vaše deti budú zdravšie, štíhlejšie a múdrejšie !

 


 
Deti rodičov, ktorí si každý deň doprajú raňajkách, budú s istou pravdepodobnosťou v ich stopách pokračovať. Ak sa správne stravujú rodičia, učia  k tomu aj svoje deti, ktoré si potom doprajú kvalitnú skladbu potravín a správny pomer sacharidov, bielkovín a tukov. Takto vedené deti potom nepribúdajú zbytočne na váhe, majú nižšie BMI než deti rodičov, ktorí bežne neraňajkujú.
Dôležité je samozrejme nezabúdať na dodržiavanie viac porcií jedla denne.

 
 

 

10. Budete celkovo šťastnejší !

 


 
Osoby, ktoré pravidelne raňajkujú, nevykazujú také sklony k úzkostiam a celkovo žijú šťastnejší a spokojnejší život. Vedci preukázali, že dostatok sacharidov v ranných hodinách efektívne povzbudí náladu a redukuje kolísanie nálad v priebehu celého dňa.
 
Raňajkovať má proste zmysel. Ak chcete byť štíhlejší, múdrejší, menej hladný a spokojný, stačí sa len každé ráno naraňajkovať.

 
 

 

A čo raňajkovať?

 


 
Jednoznačne môžem odporučiť ovsené vločky s mliekom a so škoricou. A prečo sa škoricou?
Škorica znižuje krvný tlak, pomáha krvnému obehu, zlepšuje trávenie a podporuje chuť k jedlu.
 

 


Takže dobrú chuť a zajtra ráno nezabudnite!

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-preco-ranajkovat-6_3fe940ae38178ae4441b34dd26ec349e.jpg

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.