10 hlavných dôvodov, prečo podľa vedy prijímať bielkoviny

Pre správne fungovanie organizmu sú bielkoviny nesmierne dôležité. Sú zdrojom aminokyselín a enzýmov a sú nevyhnutné pre regeneráciu a budovanie svalovej hmoty. O ich význame pre telo a metabolické zdravie hovorí aj množstvo štúdií (1). Prinášame vám 10 hlavných a najmä vedecky podložených dôvodov, prečo by ste mali prijímať viac bielkovín.

1. Zmierňujú hlad a chuť do jedla

Diéta s vysokým obsahom bielkovín pomáha zmierňovať hlad a tak prijímať omnoho menej kalórií. Je to spôsobené zlepšenou funkciou hormónov, ktoré regulujú hmotnosť. Navyše dostatok bielkovín znižuje hladinu hormónu ghrelín (tzv. hormón hladu) a vďaka tomu sa cítime nasýtení.

2. Zvyšujú svalovú hmotu a silu

Proteíny sú stavebnými kameňmi svalov v ľudskom tele. Preto konzumácia dostatočného množstva bielkovín napomáha udržiavať svalovú hmotu, podporuje rast svalov a je dôležitá pri silovom tréningu. O tom, že konzumácia bielkovín znamená nárast svalovej hmoty a sily, hovoria aj početné štúdie. (2)

Preto ak sa venujete silovým športom, určite dbajte o dostatočný prísun bielkovín. Bielkoviny sú však dôležité aj počas chudnutia, keďže bránia strate svalstva. Jednoducho povedané, vďaka bielkovinám nebudete chudnúť zo svalov, ale z tuku.

Pozrite sa našu širokú ponuku proteínov.

3. Sú potrebné aj pre zdravie kostí

Ľudia, ktorí jedia dostatok bielkovín, majú zdravšiu kostnú hmotu a oveľa nižšie riziko osteoporózy a zlomenín vo vyššom veku. (3) Vysokému riziku osteoporózy sú vystavené najmä ženy v menopauze. Preto na dostatok bielkovín treba myslieť nielen pri cvičení, ale aj vo vyššom veku.

4. Zmierňujú túžbu po jedle

Myslíme túžbu po jedle, ktorá je odlišná od klasického hladu. Hovoríme o akejsi odmene, ktorú si vyžaduje mozog. A povedzme si pravdu, stáva sa to najmä vo večerných hodinách! Prevenciou je práve dostatok bielkovín. Jedna zo štúdií (4) preukázala, že muži s nadváhou mali vďaka zvýšenému príjmu bielkovín omnoho menšie „chute“ na večerné občerstvenie.

5. Zlepšujú metabolizmus a zvyšujú spaľovanie tukov

„Vedeli ste, že bielkoviny majú oveľa vyšší termický efekt ako tuky alebo sacharidy?“ (5)

Čo to znamená? Vyšší počet bielkovín zlepšuje metabolizmus a zvyšuje počet kalórií, ktoré sa spália. V jednej štúdii skupina ľudí s vyšším obsahom bielkovín spálila o 260 kalórií denne viac, ako skupina s nízkym obsahom bielkovín. To znamená, že spálili o toľko viac kalórií, čo spálite pri hodine cvičenia strednej intenzity. (6)

6. Znižujú krvný tlak

Je príčinou infarktu, mŕtvice, ale aj chronického ochorenia obličiek. Vďaka vyššiemu príjmu bielkovín je však možné nebezpečný vysoký krvný tlak regulovať. A jedna zo štúdií dokonca hovorí o tom, že okrem zníženia tlaku pomáha diéta s vysokým obsahom bielkovín znížiť aj LDL (zlý) cholesterol a triglyceridy. (7) 

7. Pomáha nielen chudnúť, ale aj udržať si postavu

A to zo zrejmých dôvodov. Pretože diéta s vysokým obsahom bielkovín zlepšuje metabolizmus, znižuje chuť do jedla a nočné „prepady“ chladničky. Vďaka tomu je teda jednoduchšie nielen schudnúť, ale si aj váhu udržať. O tom, že zvýšenie príjmu bielkovín vedie k chudnutiu, svedčia aj štúdie. (8) 

10 hlavných dôvodov, prečo prijímať bielkoviny

8. Pre zdravých ľudí je vyšší príjem bielkovín neškodný

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že vysoký príjem bielkovín poškodí obličky. To je omyl. Je síce pravda, že obmedzenie bielkovín môže prospieť ľuďom s ochoreniami obličiek. No zo štúdií je zrejmé, že diéty s vysokým obsahom bielkovín nemajú nepriaznivé účinky na ľudí so zdravými obličkami. (9) 

9. Pomáhajú telu regenerovať sa po zraneniach

Keďže sú proteíny základnými stavebnými kameňmi tkanív a orgánov, je samozrejmé, že ich zvýšené množstvo pomôže urýchliť zotavenie.

10. Pomáhajú vám zostať fit aj vo vyššom veku!

Jedným z následkov starnutia je aj postupné ochabovanie svalov, zlomeniny kostí a s tým súvisiaca znížená kvalita života. Vďaka dostatku bielkovín, ale aj fyzickej aktivite vo vyššom veku, sa môžete týmto problémom vyhnúť.

Takže ak potrebujete schudnúť, nabrať svalovú hmotu, zlepšiť svoj metabolizmus, či zosilnieť, zvýšený príjem bielkovín je pre vás viac ako vhodný!

Zdroje:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448177/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/

3. https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20847729/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466943/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25733634/

7. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/201882

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14710168/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15735253/

https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-to-eat-more-protein

 

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.