JE TENTO PROTEÍN VHODNÝ DO DIÉTY?
Ak by existoval nejaký rebríček kladených otázok, ten z nadpisu článku by iste okupoval prvé priečky. Tak si na ten dotaz poďme poctivo odpovedať. Zobraziť celý článok
Pre správne fungovanie organizmu sú bielkoviny nesmierne dôležité. Sú zdrojom aminokyselín a enzýmov a sú nevyhnutné pre regeneráciu a budovanie svalovej hmoty. O ich význame pre telo a metabolické zdravie hovorí aj množstvo štúdií (1). Prinášame vám 10 hlavných a najmä vedecky podložených dôvodov, prečo by ste mali prijímať viac bielkovín.
Diéta s vysokým obsahom bielkovín pomáha zmierňovať hlad a tak prijímať omnoho menej kalórií. Je to spôsobené zlepšenou funkciou hormónov, ktoré regulujú hmotnosť. Navyše dostatok bielkovín znižuje hladinu hormónu ghrelín (tzv. hormón hladu) a vďaka tomu sa cítime nasýtení.
Proteíny sú stavebnými kameňmi svalov v ľudskom tele. Preto konzumácia dostatočného množstva bielkovín napomáha udržiavať svalovú hmotu, podporuje rast svalov a je dôležitá pri silovom tréningu. O tom, že konzumácia bielkovín znamená nárast svalovej hmoty a sily, hovoria aj početné štúdie. (2)
Preto ak sa venujete silovým športom, určite dbajte o dostatočný prísun bielkovín. Bielkoviny sú však dôležité aj počas chudnutia, keďže bránia strate svalstva. Jednoducho povedané, vďaka bielkovinám nebudete chudnúť zo svalov, ale z tuku.
Pozrite sa našu širokú ponuku proteínov.
Ľudia, ktorí jedia dostatok bielkovín, majú zdravšiu kostnú hmotu a oveľa nižšie riziko osteoporózy a zlomenín vo vyššom veku. (3) Vysokému riziku osteoporózy sú vystavené najmä ženy v menopauze. Preto na dostatok bielkovín treba myslieť nielen pri cvičení, ale aj vo vyššom veku.
Myslíme túžbu po jedle, ktorá je odlišná od klasického hladu. Hovoríme o akejsi odmene, ktorú si vyžaduje mozog. A povedzme si pravdu, stáva sa to najmä vo večerných hodinách! Prevenciou je práve dostatok bielkovín. Jedna zo štúdií (4) preukázala, že muži s nadváhou mali vďaka zvýšenému príjmu bielkovín omnoho menšie „chute“ na večerné občerstvenie.
Čo to znamená? Vyšší počet bielkovín zlepšuje metabolizmus a zvyšuje počet kalórií, ktoré sa spália. V jednej štúdii skupina ľudí s vyšším obsahom bielkovín spálila o 260 kalórií denne viac, ako skupina s nízkym obsahom bielkovín. To znamená, že spálili o toľko viac kalórií, čo spálite pri hodine cvičenia strednej intenzity. (6)
Je príčinou infarktu, mŕtvice, ale aj chronického ochorenia obličiek. Vďaka vyššiemu príjmu bielkovín je však možné nebezpečný vysoký krvný tlak regulovať. A jedna zo štúdií dokonca hovorí o tom, že okrem zníženia tlaku pomáha diéta s vysokým obsahom bielkovín znížiť aj LDL (zlý) cholesterol a triglyceridy. (7)
A to zo zrejmých dôvodov. Pretože diéta s vysokým obsahom bielkovín zlepšuje metabolizmus, znižuje chuť do jedla a nočné „prepady“ chladničky. Vďaka tomu je teda jednoduchšie nielen schudnúť, ale si aj váhu udržať. O tom, že zvýšenie príjmu bielkovín vedie k chudnutiu, svedčia aj štúdie. (8)
Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že vysoký príjem bielkovín poškodí obličky. To je omyl. Je síce pravda, že obmedzenie bielkovín môže prospieť ľuďom s ochoreniami obličiek. No zo štúdií je zrejmé, že diéty s vysokým obsahom bielkovín nemajú nepriaznivé účinky na ľudí so zdravými obličkami. (9)
Keďže sú proteíny základnými stavebnými kameňmi tkanív a orgánov, je samozrejmé, že ich zvýšené množstvo pomôže urýchliť zotavenie.
Jedným z následkov starnutia je aj postupné ochabovanie svalov, zlomeniny kostí a s tým súvisiaca znížená kvalita života. Vďaka dostatku bielkovín, ale aj fyzickej aktivite vo vyššom veku, sa môžete týmto problémom vyhnúť.
Takže ak potrebujete schudnúť, nabrať svalovú hmotu, zlepšiť svoj metabolizmus, či zosilnieť, zvýšený príjem bielkovín je pre vás viac ako vhodný!
Zdroje:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448177/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/
3. https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20847729/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466943/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25733634/
7. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/201882
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14710168/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15735253/
https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-to-eat-more-protein