6 Vecí ktoré ovplyvňujú viditeľnosť brušného svalstva

Jedno z najviac vyhľadávaných tém vo fitness a celkovej populácii vôbec ... to brucho. Podľa mňa snáď najviac diskutovaná, preberaná téma zo všetkých strán. Všetci chcú mať krásne, pevné a ploché brucho, lenže málokto naozaj vie, čo to obnáša. Jedni veria, že vykonávanie tisícov opakovaní cvikov na brucho každý deň pomôže. Druhí zasa veria tomu, že iba vyradenie niektorých potravín bude stačiť.

Tí znalejší vedia, že cvičenie brucha a jedálniček je všetko, ale aj tu vás vyvediem z omylu. Áno, strava a cvičenie je základ pre kvalitné brušné svaly, ale stále to nie je všetko. Teraz si hovoríte:,, O čom to zase hovorí, čo viac môžem robiť? "Nuž, divili by ste sa, aké banality môžu rozhodovať o tom, či bude vaše brušné svalstvo vidieť, alebo nie. Hovorím tu o banalitách, keď sa nad tým ale zamyslíte, sú to pomerne dôležité aspekty.

Je to nespravodlivé, keď jedinci, ktorí dodržiavajú stravovacie návyky a dlhodobo cvičia, majú horší vzhľad brušnej oblasti, ako napríklad človek, ktorý stravu tak úplne nerieši a cvičí náhodne. Nezmysel hovoríte si? Aj takéto prípady poznám, a že ich nie je málo. Tu je 6 možných dôvodov, ktoré bránia tomu vysnívanému vzhľadu.

Genetické predpoklady: Tak toto mohol tušiť asi každý. Jasne, tá genetika. Buď ju máme, alebo nie. Rozhoduje o tom, ako vystúpené naše "tehly" na bruchu budú, ako veľké a ako poskladané. Niekto má brušné svaly symetrické, niekto nie. Ak sme na tom s genetikou biedne, tak máme brucho ploché, keďže tie svaly nám do vienka naši rodičia jednoducho nedali.

Tréning: Ak nemáme už spomínanou genetiku, o to viac musíme na tréning brucha dbať. Tu prichádza do úlohy tréning brušných svalov s vlastnou váhou, s externou záťažou, ale aj tréning stredu tela. Cvičenie iba priameho brušného svalu nebude dostatočne efektívne, preto sa venujte tiež vášmu prirodzenému opasku (stredu tela). Jednak z estetického hľadiska a jednak vám vaše telo poďakuje, pretože tým znížite riziko zranenia.

Percento tuku: Ďalšia vec, s ktorou by ste asi počítali. Pokiaľ má jedinec príliš veľkú vrstvu tuku, sebelepšia genetická výbava a tréning, svaly brucha vidieť jednoducho nebudú. Tu sa individuálne líšia vzhľad tela a percento tuku. Inak budem vyzerať ja a 10% tuku, inak vy.

Trávenie: Tak možno tento bod by málokto čakal. Chronické problémy s trávením môžu mať negatívny vplyv na vzhľad brušnej časti hneď niekoľkými spôsobmi. Napríklad vysoký tlak v tejto oblasti, rozširovanie (kvôli prejedaniu sa), plynatosť, zápcha, nedokonalé strávená potrava, potravinová intolerancia (vznikne zápal v tráviacom trakte). Podľa mňa sú toto najčastejšie aspekty, ktoré môžu z negatívneho hľadiska ovplyvniť viditeľnosť brušnej steny. Kto by to bol povedal, že aj trávenie má vplyv na to, ako vyzeráme, pritom zrovna trávenie je alfa omega všetkého.

Zadržiavanie vody: Keď sa spýtate akejkoľvek profesionálnej športovkyne, či by ste nemohli odfotiť jej postavu na účely čisto profesionálne (reklama, časopis, článok a podobe), buďte si istí, že vám dá dátum, kedy nie je v období svojej ženskej periódy. Prečo? Pretože v tomto období je znateľná retencia vody v podkoží, teda aj viditeľnosť brušného svalstva bude ovplyvnená.

To bol len príklad toho, že zadržiavanie vody znateľne ovplyvní váš vzhľad. Dôvodov prečo človek zadržiava väčšie množstvo vody je veľa. Hormonálna nerovnováha, príliš veľa sodíka, nadmerný stres, elektrolytická nerovnováha, nedostatok tekutín, vysoké množstvo sacharidov a podobne. Toto sú však z môjho pohľadu tie najčastejšie.

Farba pleti: Tento bod je tak trochu pre zasmiatie. Samozrejme možno ovplyvniť farbu kože (do istej miery), opaľovanie sa, solárium a iné ma neznáme metódy, ktoré dodajú kožu tmavší odtieň. Čím tmavšia farba kože je, tým kvalitnejší definícia svalov môže byť. Ale ako som hovoril, tento bod už je skôr pre extrémistov.

Snáď vám vyššie zmienené informácie prispejú do repertoáru so záložkou brucho. Ja viem, tých článkov a informácií je fakt veľa, ale je vždy lepšie začínať od úplného základu a vedieť, čo môže byť jedna z možných príčin toho, že tie svaly na bruchu nie a nie vyliezť.

Ja sám s tým bruchom bojujem a viem, že to môže byť frustrujúce, keď do toho tréningu dávate naozaj veľa úsilia, častokrát to človeka ani nebaví, napríklad po kvalitne odcvičených nohách tam dávať ešte nejaké zdvihy nôh vo vise a podobne, ale či niečo chceme, je potrebné si za tým ísť.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.