6 znakov, že prijímate priveľa bielkovín

Bielkoviny sú základnou živinou pre kosti, svaly a pokožku. Sú zodpovedné za tisíce chemických reakcií a bez preháňania sa dá povedať, že zabezpečujú, aby telo fungovalo čo najlepšie. Aj s bielkovinami sa to však dá prehnať, a to napríklad pri diétach s vysokým obsahom bielkovín.

Prečo to s bielkovinami nepreháňať?

Štúdie (1) potvrdzujú, že prijímať viac ako odporúčanú dennú dávku bielkovín je zbytočné a môže to byť dokonca škodlivé. Nadmerné množstvo bielkovín sa, najmä pri diétach, užíva na úkor sacharidov, vlákniny a iných potrebných živín. To predstavuje záťaž na obličky, pečeň, kosti a dokonca zvyšuje riziko srdcových a onkologických ochorení. Avšak ako zistíte, že to s bielkovinami preháňate? Napovie vám týchto 6 znakov:

1. Neustále nutkanie na močenie

Ak prijímate viac bielkovín ako sú obličky schopné spracovať, ich nadbytok sa začne hromadiť. Vzniká kyslé prostredie, ktoré spôsobuje nutkanie na močenie. Môže sa tiež objavovať dehydratácia a bolestivé obličkové kamene. Takýto negatívny vplyv však majú najmä nemliečne živočíšne bielkoviny (mäso), zatiaľ čo mliečne živočíšne a rastlinné bielkoviny tieto problémy nespôsobujú.

Prečítajte si: Top 15 zdrojov bielkovín pre vegánov

2. Zlá nálada

Za tú môže nesprávne zloženie stravy - nesprávny pomer sacharidov a bielkovín. Sacharidy sú zodpovedné za uvoľňovanie serotonínu. Podľa americkej štúdie (2) o psychologických účinkoch nízkotučnej a nízkosacharidovej diéty ľudia, ktorí prijímali viac bielkovín pociťovali viac úzkostí a depresií ako ľudia na nízkotučnej, vysokosacharidovej a stredne bielkovinovej diéte.

3. Zápcha

Diéty s vysokým obsahom bielkovín majú často nízky obsah vlákniny. To môže spôsobiť problémy pri vylučovaní. Vláknina totiž pomáha posunu potravy cez črevá a možno ju nájsť len v rastlinných potravinách. Vhodné je teda zaradiť viac ovocia a zeleniny, ale aj fazuľu, či celozrnné potraviny.

4. Priberanie

Bielkovinové diéty majú dobrú povesť, čo sa týka rýchleho znižovania hmotnosti. Avšak dlhodobý účinok nemusí byť taký pozitívny. Prijímať málo sacharidov je pre väčšinu ľudí z dlhodobého hľadiska neprijateľné. To znamená, že udržiavacia fáza diéty sa často mení na „naberaciu fázu“.

Vyberte si z našej ponuky kvalitných proteínov.

5. Únava

Nadmerná záťaž obličiek, pečene a kostí spôsobuje, že pracujú nadčas a oberajú telo o energiu. Ďalším problémom je málo sacharidov, ktoré prispievajú k sústredeniu a dostatku energie. Práve sacharidy sú totiž hlavným zdrojom energie pre mozog. Opäť teda treba zvýšiť množstvo vitamínov a minerálov, vlákniny, ovocia a zeleniny.

6. Páchnuci dych

Pri nadmernej konzumácii bielkovín telo produkuje ketóny, ktoré majú špecifický pach. Preto často ľudia, ktorí dodržiavajú ketodiétu, majú nepríjemný zápach z úst. Pomôže výmena živočíšnych bielkovín za rastlinnú verziu ako fazuľa a celozrnné výrobky.

Skúste teda popracovať na zložení svojej stravy a podľa možnosti vymeniť niektoré živočíšne bielkoviny za rastlinné.

Zdroj:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045293/

2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/1108558

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.