ABSOLÚTNY ZÁKLAD , KTORÝ NEOVLÁDA POLOVICA FITKA ! VIETE ČO TO JE ?

Každú nedeľu večer tú sedím pri  kompe a dosť často si lámem hlavu nad tým, o čom budem písať v mojom pravidelnom pondelkovom prínose pre fitnessový svet a to ešte rýchlo, aby som stihol môj jediný obľúbený seriál Vikingovia. A asi posledných päť rokov si hovorím, že už bolo všetko napísané, takže neviem, čo písať. Lenže potom sa vám stane niečo, čo vám našepkáva, čo vám náhodne podstrkuje tému a vy ste museli byť hluchý a slepý , aby ste ho nevideli.

Trebárs tento týždeň sa mi stali tri na sebe nezávislé udalosti. Hneď skraja týždňa som riešil v on-line poradni dotaz, či je normálne, že keď pýtajúci robí zhadzované série, že v tých ďalších sériách už má akosi menšiu silu. Na čo som mu odpovedal, že ja po poctivo vykonanej zhadzovacie sérii nemám silu vôbec žiadnu, takže je na tom násobne lepšie, ak má aspoň nejakú. Keď potom dotyčný odpísal, že tých zhazovačiek robí  v priebehu tréningu hneď niekoľko a v každej ďalšej začínajúce sérii mu klesne záťaž o 5 kíl, čo ho trápi, pojal som podozrenie, že si z a) píšem z Dorian Yatesom, za B) superkulturistou s nezničiteľným svalovým vláknom, za c) s niekým, kto netuší, ako sa zhazovačky vykonávajú a čo to vlastne je. Ukázalo sa, že variant c) bol správne.

Deň na to som išiel prsia a vo fitku potajomky  sledoval dievča, ktorej  jej priateľ, partner, alebo kámoš, v posilňovaní o niečo málo skúsenejší (nie o moc), ordinoval jeden cvik na prsia za druhým. Evidentne ho bavilo trénovať práve túto partiu a vzhľadom k príjemným proporciám slečny sa nebolo čomu diviť. Čomu sa ale čudovať rozhodne dalo, bol doslova ohromujúci počet cvikov. Mnoho z nich dokonca v supersérii. Som si absolútne istý, že som tento kompletný sortiment cvikov neodcvičil  za celý rok. Benč, tlaky hlavou hore, protismerné kladky ťahané zhora aj zospodu, peck deck, rozpažky, pullower, kľuky na stroji a ďalej už si to nepamätám. Nekecám, tak to bolo. A hoci sa slečna netešila z titulu Ms. Olympia, ani akéhokoľvek iného, ​​svedčiace o jej výkonnosti, nezdalo sa, že by ju tréning nejako vyčerpal.

No a do tretice som cvičil s mladým chlapcom, susedom, v našej domácej , ale slušne vybavenej  posilňovni. A pretože ide o miestnosť, ktorú možno v prítomnosti 5 ľudí označiť ako Narvanú , nemohol som si nevšimnúť, že používa rovnaké činky, ako moja kondične cvičiaca žena. Skôr ešte menšie. Rozhodne menšie. Opakovanie striedalo opakovanie, cvik zase cvik, pot a viditeľné známky únavy nikde.

Aktéra prvej príhody nepoznám, nevidel som ho. Druhých  dvoch  áno a že by mali viditeľné výsledky, to bohužiaľ nemôžem povedať. A hoci som tu opísal tri úplne reálne príhody, ak sa dnes rozhliadnete okolo seba, a možno taiež aj do zrkadla, zistíte, že niečo podobné uvidíte v každom fitku. Uvidíte tam veľa ľudí, ktorí aj po niekoľkých mesiacoch cvičenia  nemajú výsledky také, aké by mať mohli. Aj keď im nejde uprieť snahu, cviky vykonávajú dobrou technikou, a hoci, predovšetkým ženy, držia  diétu a majú kvalitný jedálniček. Tak v čom je problém ? Nevedia zaobchádzať s tréningovou hmotnosťou !

Som presvedčený o tom, že akonáhle si neviete zvoliť správnu záťaž, váš tréning je len stratou času, ak to myslíte s formovaním tela vážne. Hoci sa to nezdá, zvolenie tej správnej a optimálnej záťaže je celkom kumšt. Určite viete, že by ste si mali pridať váhu, ak odcvičíte určitý počet opakovaní. Ale hovoríme tu o opakovaniach v plnom rozsahu pohybu. Ja viem chalani, že ste videli tréningy Branche Warrena, ktorý cvičí s rozsahom pohybu menším než dĺžka penisu priemerného Aziata, ale to je borec, ktorý má už niečo nacvičené a dokáže vnímať signály svojho tela. Avšak násťročný cvičenec dokáže z vlastného tela vnímať leda tak boľavý zub, a preto by sa zo začiatku mal držať osvedčenej klasiky. Plného rozsahu opakovania. Nakoniec , práve o tom hovoril v sobotu na Extrifit Training Day Petr Petráš. "Keď souložíš, tiež  to tam nesúkáš len na pol cesty, ale pekne v plnom rozsahu pohybu. Tak prečo by si práve drepy mal končiť vo ¾ pohybu, že? "Toľko citácie najsilnejšieho chlapa na svete.

Pozor, toto platí ako pre slabšie, tak aj pre to údajne silnejšie pohlavie. Ak teda urobíte desať týchto opakovaní bez záklonu, cheatingu, dopomoci  atd ... tak si pridáte. Ďalšiu sériu, s vyššou váhou, sa pokúsite urobiť zase 10 opakovaní, ale to už by malo ísť trochu tuho. Ak nie, pridali ste si málo. Pokiaľ je ale váha zvolená vhodne, okolo 7-8 opakovaní, by ste mali byť už s precíznosťou prevedenia trochu nesvoj  a na posledné 2-3 op. môžete použiť mierny cheating, alebo dopomoc. Inými slovami, vy máte urobiť posledné desiate opakovanie s vypätím všetkých síl. V tejto chvíli vám to pripadá ako samozrejmosť, ale ja sa dnes a denne presviedčam, že to samozrejmosťou rozhodne nie je.

Práve v tomto okamihu vnímam prítomnosť trénera, alebo skúseného pretekára ako kľúčovú a naopak on-line radu ako absolútne zbytočnú. Prečo ? Nuž, to je jednoduché. Trebárs v tom poslednom prípade, ktorý som popisoval, hovorím chlapcovi , nech sa nebojí vziať do ruky ťažšie činky. Poslúchol ma, poťažkal ich , urobil jedno opakovanie a povedal, že sú na neho ťažké. A myslel to vážne a celkom úprimne. Načo som na neho trochu zahučal, nech to aspoň skúsi. A pretože nechcel narušiť susedské vzťahy, začal  robiť tie opakovania. A asi už tušíte, ako to dopadlo ... Urobil 10 opakovaní, bez toho aby sa nejako zvíjal ako ja pri predložení daňového priznania. Sám bol prekvapený, že to dokáže. A zároveň spoznal ten pocit, čo to vlastne znamená, ísť nadoraz.

U dievčat toto platí dvojnásobne. No ... skôr päťnásobne. Akokoľvek je situácia vďaka armáde pretekárok bikiny fitnes lepšia ako kedysi, rovnako existuje ešte väčšia armáda žien, ktorá si myslí, že keď si vezme do ruky činku ťažšiu ako kilo múky, s ktorou manipuluje pri nedeľnom varení obeda, do rána sa prebudí ako Švajcenegr. Keď už sa vám na pokraji nervového zrútenia a hodinovej prezentácii fotiek Sabiny Plevákovej a iných krásnych pretekárok podarí dotyčnú presvedčiť, že jej akútny nárast svalovej hmoty po sérii drepov nehrozí, nastúpi na scénu jej nedostatok sebavedomia. Toto nezdvihnem ... Ty si sa snáď zbláznil, nie ? No to si robíš srandu ... To je moooc !! Vety častokrát prednesené počas 234 opakovaní v sérii už poznáme všetci, čo sme mali niečo do činenia s tréningom začiatočníčok . Dámy si radšej vymyslia osemdesiat mutácií drepov, najazdia na rotopede ekvivalent Tour de France a použijú pri tréningu viac farebných gúm ako v tom najvyťaženejšom bordeli , než by si správne naložili a zacielili správnu váhou práve tú partiu, ktorú chcú vytvarovať.

Pritom neexistuje efektívnejší a rýchlejší spôsob, ako vytvarovať svoju postavu, než je cvičenie so záťažou. Fitness a kulturistika je také sochárstvo vlastného tela. Niekde uberiete, inde pridáte a hneď to dostane iný tvar. Ale všetko má svoje zákonitosti. Sval silnie, rastie a spevňuje sa, ak ho zaťažíte natoľko, že sa v následnom regeneračnom procese stane  silnejším, aby mohol lepšie odolať budúcemu zaťaženiu. Ak sval nezaťažíte, reagovať nebude. Je síce pekné, že vykonáte milión sérií v desiatich cvikoch, ale ak tam nebude jediná séria, ktorá ten sval poškodí tak, aby sa mohol stať silnejším, je vašich milión sérií  k ničomu. Slečny mi iste môžu oponovať tým, že keď vykonajú tristopäťdesiatpät opakovaní takého toho dvojcentimetrového kopania do vzduchu zameraného na zadok, páli ich ako čert a majú ho potom pevnejší . A ja s nimi budem súhlasiť. Akurát tú istú službu urobí jedna séria drepov so správne zvolenou váhou (čítaj, vykonanú s max. Úsilím), trvajúcu asi tak pol minúty. V ekonómii sa tomu hovorí produktivita práce ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.