ABSURDITA ZVANÁ KULTURISTIKA

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kulturistika1_ba8e734d9d0de0b0e643c1a131b6905e.jpg

 

 

 

 

Občas sa niekde v nejakom fóre stane, že niekto, väčšinou nejaký anonymne sebavedomý laik, nás pošťuchne tvrdením, že kulturistika nie je šport. Načo sa na neho my kulturisti - športovci, zosypeme  (čo je nechcená slovná hračka) a zahrnieme ho viac či menej podarenými argumentmi , pričom vystavíme kulturistiku na piedestál športovej  náročnosti a navrch prispejeme do plodnej diskusie nejakým pekným a milým oslovením. Bapríklad  debil .

 




Lenže háčik je v tom, že laik pozná spravidla len škrupinu . To, čo je najviac na očiach. To naolejované telo, ktoré, a teraz ruku na srdce páni a dámy, športové kreácie skutočne nepripomína. Ďalším problémom je totálna a ojedinelá výlučnosť kulturistiky v celej plejáde športových odvetví, pretože to, čo sa skrýva pod pojmom kulturistika, celý ten komplex na seba idúcich procesov, ktoré dávajú celok, to je skutočné unikum. A čo zaráža aj mňa ako skalného  fanatika  nášho športu, je fakt, že sami sebe potláčame športový progres. Preberme si teda jednotlivé zvláštnosti kulturistiky.

 


A berte to trochu s rezervou a netvárte sa pri tom  tak vážne. Začnime tými nespochybniteľnými pozitívami.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kulturistika-2_ba8e734d9d0de0b0e643c1a131b6905e.jpg

V kulturistike môžete uspieť kedykoľvek. A to je vážne super !  Možno to je dokonca jej najväčší tromf. Veď s pretekárskou kariérou môžete úplne v kľude začať vo veku, keď sú ostatný športovci už dávno v dôchodku. Často invalidným. V poslednej  dobe nám túto teóriu trochu hatí fenomenálny Jarda Jágr, ale ešte pred nedávnom bol 33 ročný hokejista totálnej starec na ihrisku. Nie však v kulturistike, kde je vek po tridsiatke tá pravá hranica, kedy to konečne začína "zrieť". Takže ak si ešte pamätáte, ako bol Milan Šádek v 23 rokoch pasovaný pred odchodom na AC na víťaza tejto súťaže, tak aj po jeho odchode s prázdnymi rukami si všetci jeho priaznivci naraz spomenuli, že je vlastne mladý a svaly nevyzreté. A mali pravdu. Ostatne jeho súčasný stav to len potvrdzuje a to napriek tomu, že v kulturistike je to stále celkom decko. Krásnym príkladom nám teda môže byť napríklad  Dalibor Hájek, ktorý po tridsiatke bol starý na súťažné veslovanie, kde dosahoval vynikajúce úspechy, aby potom plynule prešiel do kulturistiky, kde po dávnom dozaření štyridsiatky je v životnej forme a za 3 týždne sa ukáže, že možno ešte nepovedal posledné slovo. Alebo čo napríklad taký Toney Freeman! 49 rokov, alebo koľko vlastne. To je hotový športový  zázrak a encyklopedický príklad špičkovej výkonnosti v pokročilejšom veku.


V kulturistike môže uspieť každý. A to je taky super, nie ? Jasné, už vás počujem, že musíte mať hromadu talentu atď ... Ale to je jasné, to v každom športe, ale chlapec, ktorý vyrastie do 165 cm, sa bude v NBA presadzovať len ťažko. A môže vedieť driblovať ako pánboh. A naopak koľko poznáte chudobných jazdcov F1, ktorí merajú 2 metre? Kdežto my máme jedného Mr. Olympia Pinďa, jedného útleho , jedného vysokého, jedného s úzkymi ramenama, jedného s širokým pásom, proste takú všehochuť vám typický basketbalista neponúkne. A to nehovorím ešte o celej armáde vynikajúcich, ale napriek tomu typovo diametrálne odlišných kulturistov, ktorí na vrchol nedosiahli, ale napriek tomu sú, alebo boli v tej najužšej špičke.

 

 

Kulturistický tréning nie je tak náročný. Jééé, už to počujem, ako si hovoríte, čo to trepem , ako vy idete strašne tvrdo a hárdkór. Lenže sú to len kecy do vlastného vrecka. Fyzická náročnosť kulturistického tréningu sa ani zďaleka nevyrovná cyklistickému tréningu, zápasnickému, maratónom a mnohým iným, naskrz individuálnym športom. Ale pozor! Vcelku úspešne sa dá predstierať opak. Ako znalí veci vezmete nejakého neboráka, napríklad  kolegu z práce, alebo zo školy na tréning nôh (napríklad), tam mu dáte pár intenzívnych sérií, trochu to pre SICHR predimenzujeme , jemu sa rozklepú vanilky, poblije sa, alebo sa mu minimálne aspoň podlomí kolená , zatočí hlava a vaša nehynúca sláva a obdiv k vám, ako najväčšieho tvrďasa široko ďaleko je na svete. A to je dobré , nie? Môžete s pokojným svedomím potom tvrdiť, že robíte ten najtvrdší šport na svete. Kým vás niekto neposadí na bicykel.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kulturistika-3_ba8e734d9d0de0b0e643c1a131b6905e.jpg

A teraz tie horšie veci.  



V kulturistike to bez diéty nejde. To už je slabšie, čo? Keď budete jesť ako prasa, s najväčšou pravdepodobnosťou budete aj tak vyzerať. Čo je vážne problém pokiaľ práve nechcete súťažiť o titul Mr. Zabíjačka. Ale nie je to ešte tak najhoršie. Jedlo v diéte, v tej kulturisticke, je protivne jednotvárne, Pohlreichovi  by sa z neho asi krivila huba a prítomnosťou sójovky a trochou kečupu by sme mohli smelo konkurovať kulinárske umenie  Jirky Babici. Zaplať pánboh toho je ešte relatívne dosť. Keď už som spomenul toho  jazdca formuly 1, tak tý vraj  nejedia skoro nič, alebo len veľmi málo. A ani sa tomu nečudujem. Tí chlapci inžiniersky vraj dokážu spočítať spomalenie na bicykel aj za predpokladu o 6 gramov väčšieho nákladu v zadnici pilota.

 



V kulturistike sa musíte natierať  farbou a holiť si nohy. Všimli ste si, že to je trošičku také tabu a nikto o tom moc nehovorí? Keď nejaký laik vytasí túto podpásovka a vmätie nám, že vyzeráme ako vyleštený psie guľky, tak sa zmôžeme len na nejaké zmätené mumlanie, poprípade sa ako dobrý argument javí vaše päsť vo ksichtě vášho oponenta. Ale trápne to trochu je, to sa musí uznať. Ešte som za celý čas, čo sa točím okolo kulturistiky, nepoznal nikoho, komu by nevadilo natieranie  sa farbou. To je V-O-P-R-U-Z !!! Celý ten problém sa točí okolo toho, že celý rok maká, ale ak práve  neašpiruje na titul zaslúžilého riaditeľa vápenky, tak tam príde niekto, kto vyzerá ako tmavšia verzia Lajos Demeter čo vás minule prebudil strašným revom, keď sa mu zdala tá nočná mora, akože musí do práce a vy jednoducho prehráte. Tmavé svaly jednoducho vyzerajú lepšie. Takže nezostáva nič iné, než sa  zatmavit. Rasizmus nerasismus. A to holenie ? Úplne rovnaká otrava. Lenže keď budete mať na kozách deku z ovce, tak dosť ťažko niekto spočíta vaše prúžky od bradavky ku kľúčnej kosti.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kulturistika-4_ba8e734d9d0de0b0e643c1a131b6905e.jpg

 

 

 

 

A teraz si dáme úplné absurdity.

 

 

 

 

V kulturistike trénujete úplne niečo iné, než je to  v čom potom súťažíte. Toto je úplná bomba ! Takúto divočinu žiadny šport nepozná. Futbalista trénuje futbal hokejista hokej atď ... Síce idú nejaký doplnkový športy, hlavne mimo sezónu, ale potom sa venujú tomu svojmu. Čutaj do meruny, strieľaj na bránku, behajú, jednoducho robia všetky činnosti, ktoré obsahuje tá ich konkrétna hra. My zdvíhame činky. Veľa činiek zdvihneme. A veľa závažia a kíl. Celý rok to robíme ako blázni. A potom zalezieme  do kúpeľne, oholíme sa a vylezieme  v plavkách a ideme  sa krútiť. Sakra, kde sú tie činky?

 

 

V kulturistike neexistuje tréningový plán a univerzálny diéta. No je to tak ! V kulturistike nemožno mať jeden mustry pre všetkých. Keď pozerám na hokej, tak tam týpek maľuje niečo na tabuľku, chlapci prikývnete hlavou, pľuvne si a dajú Gola. Hurá. Majú  naučenú stratégiu a na tréningy sú v podstate mustry, ktorých sa všetci držia. Ale nakreslite niečo dvom kulturistom a dostanete dva rôzne výsledky. Jeden dá toho pomyselného Gola a druhý pôjde na druhú stranu. Trénovať niekoho v kulturistike v podstate nejde. Konzultovať a odovzdávať skúsenosti to áno, to je niečo iné, ale rovnako radíte len to, čo sa vyplatilo vám, nie jemu. Máme tu toľko protichodných tréningov, že to nie je normálne ! A všetky dôjdu k rovnakému cieľu. Máme Mr. Olympia trénujúceho  3 hodiny a proti nemu je Mr. Olympia trénujúci 30 minút. A vôbec ani neskúšajte vyťahovať argument o modernom dopingu, pretože tá antagonia  tréningov je permanentná . Jeden borec robí techniku, ktorá sa snáď ani technikou nazvať nedá a má svaly! Druhý ide  precízne s pidiváhou a tiež  má svaly! A to isté v diéte! Jeden jej veľa, druhý málo, jeden striktne vyhadzuje tuky, druhý na nich stavia diétu, no povedzte sami, je toto normálne?

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kulturistika-5_ba8e734d9d0de0b0e643c1a131b6905e.jpg

V kulturistike si sami znižujeme výkonnosť. Ja neviem ako vy, ale ja som ešte nepočul, že by niekto vyhlásil, že Usain Bolt beží moc rýchlo. Alebo že by povedali, že tí  ostatní  teda nebehajú tak rýchlo, ale je im ľúto, že nemajú medaily, tak že by sme im mohli poposunúť  štartovacie bloky. Zdá sa vám to absurdné? A prečo? Veď my čo cvičíme, to predsa považujeme za absolútne normálne. Kulturista, teda súťažná  kulturista, ten na pretekoch, je najlepšie, keď má najväčšie  svaly a najmenej tuku. Čiže sú mu najviac vidieť. Ešte tam sú také drobnosti, ako že by mal mať dve ruky, nohy, ale inak je to vcelku jasné  ako facka. Od toho sa v kulturistike určuje športová výkonnosť. Lenže raz niekto usúdil, že už je tej výkonnosti až-až, a že tým ostatným je to trochu ľúto, že nemajú medaily, tak sme sa rozhodli posunúť im tie pomyselné bloky. Lenže prúser. Oni tí  nevďačný parchanti začali behať nejako moc rýchlo. Nie teda tak rýchlo ako tí  pôvodný , ale dosť na to, aby sa tu vyrojila ďalšia partia, ktorá by chcela sakra tiež  tie medaily. Ako to teda urobiť? Posunom zase blokov , to je jasné , ale čo keď zase časom trochu zrychlia ? Už to máme! Budem dávať ešte známky za krasobeh a posychrujem to tým, že budeme merať čas iba od vrchnej polovice, ehmm, myslel som od druhej polovice. To by snáď na chvíľu mohlo stačiť, nie? Keď tak  zase na niečo časom prídeme. Že vám to niečo pripomína? No je to možné, ale ako sa tak hovorí vo filmoch, podobnosť s reáliami je čisto náhodná.

 

 

 


Či už je kulturistika aká je, má jeden obrovský dar a schopnosť. Dokáže sa vám zaryť neskutočne hlboko do srdca. Nie je totiž jediný racionálny dôvod, prečo ju prevádzkovať. A napriek tomu každoročne generuje nových  a nových  fanúšikov, ktorí holdujú svalom a životnému štýlu zvaným  kulturistika. Kulturistika je totiž predovšetkým o emóciách a vnútorných pocitoch. A to je dobre.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kulturistika-6_ba8e734d9d0de0b0e643c1a131b6905e.jpg

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.