Aké cviky na predlaktie sú najlepšie?

Fyzickú kondíciu rozvíjame každou svalovou partiou. Predlaktia pritom nie sú žiadnou výnimkou, aj keď všeobecne dosť podceňovanou. Pozvoľne ich však zapájame do viacerých tréningových programov. Keď nám ich ale cviky na predlaktie neizolujú, klesáme na svojej výdrži. Mnoho cvikov nepredvedieme v dostatočnej kvalite, navyše sa zhoršuje aj naše bežné fungovanie.

Všeobecne o význame cvikov na predlaktie

Predlaktia zapájané v tréningoch sú tak špecifickou časťou na predvedenie rôznych tlakových a ťahových cvikov. Pomáhajú nám precvičovať bicepsy a tricepsy, sú na rozvoj chrbtového, ale aj centrálneho nervového svalstva. Zlepšujú silu úchopu a stisku pri každodenných aktivitách.

Viete, že izolovane na cviky na predlaktie sa možno zamerať 2 – 3krát do týždňa po 5 sériách s 15 opakovaniami? Vyžaduje si však 24-hodinovú regeneráciu. Dobré je precvičovať predlaktie po každom inom tréningu, ale s ohľadom na svalovú záťaž pre zápästie. Jeho tolerancia je oveľa menšia.

Ako postupovať, aby ste si cviky na predlaktie obľúbili?

Na začiatku každej novej tréningovej jednotky je najlepšie začať jednoducho, pri ľahších váhach a taktiež pri nižšom rozsahu pohybu. Cviky sú menej zaťažujúce. Postupne však zväčšujte tréningový objem a vždy ich precvičujte komplexne. Namáhame rovnako spodnú, ako aj dolnú časť predlaktia.

Tipy na jednoduché, ale efektívne cviky na predlaktie

Odborníci sa zhodujú, že ak chcete dobre precvičovať zápästie, treba sa naučiť základné cviky, a to ohýbanie zápästia podhmatom a nadhmatom.

Pri prvom najprv použite činku ľahšej váhy a pohodlne si sadnite na okraj lavice. Činky uchopíme na šírku ramien, predlaktie pokladáme na stehná. V prvom kroku po ohnutí zápästia spúšťame činku nadol. Po navrátení do východiskovej  polohy pomocou zdvíhania činky zápästím hore zotrváme v tejto pozícii cca. 5 s.

Pri ohýbaní zápästia nadhmatom vo východiskovej pozícii uložíme predlaktie pevne na hornú časť stehien. Sklápame zápästie najprv smerom nadol, po zdvihnutí opäť zotrváme v pozícii aspoň 5 s.

Pozor! Naozaj aj pri týchto zdanlivo jednoduchých cvikoch zvoľte na začiatku pomalšie tempo. Predvedenie jedného by malo trvať približne jednu minútu.

Viac ďalších tipov na precvičovanie predlaktia

V tréningových plánoch s cvikmi na predlaktie sú obľúbené varianty zadných drepov. V tomto prípade ide o použitie palice na trapézy a tlačení lakťov dopredu. Počas cviku udržiavame pevný úchop, lakte posúvame vyššie veľmi pomalým a opatrným tempom. Dožičíme si kratšie prestávky a po cviku nezabudneme na pitný režim.

Počuli ste už aj o farmárskej chôdzi? Ide o veľmi funkčný cvik, ktorý zapája takmer všetky svalové skupiny. Dôležitá je však technika vystretej chôdze pri držaní ramien vzadu. Použite činky ľahšej váhy a užite si dlhšie vzdialenosti. Uchopiť ich treba silno a pri chôdzi zapájať svaly stredu tela. Vzdialenosť nôh od seba nemá byť väčšia ako 30 cm.

Takýmto cvikom sa perfektne pripravíte na každú záťažovú situáciu v živote!   

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.