AKÉ SPAĽOVAČE A PREČO ?

V prvom rade je potrebné si povedať, že ak  vaša strava pozostáva s knedlí, omastku a šiestich tort, nepomôže vám pri zhadzovaní tuku ani svätená voda. Prvé, čo musíte urobiť je, dať si do kopy jedálniček a ideálne tiež nastaviť aerobny-posilňovací program. Bez týchto opatrení nemá najmenší  zmysel zaraďovať akékoľvek spaľovače tuku. Napriek tomu je k dispozícii pomerne značné množstvo skúseností, ktoré hovorí, že niektoré spaľovače tukov fungujú viac, iné menej. Výrobcovia suplementov používajú pri ich výrobe stále nové ingrediencie a snažia sa vyvinúť ten najefektívnejší produkt. Zoznam výživových doplnkov bojujúcich proti tukom sa každoročne rozrastá. Keď je ale niečo nové, to ešte neznamená, že je to aj lepšie. Preto si teraz predstavíme niekoľko najúčinnejších spaľovačov tuku.

VITAMÍN C

Budeme vitamín C posudzovať z hľadiska jeho známych prínosov - podpora imunity, regenerácie tkanív, zvyšovanie hladiny oxidu dusnatého (NO) - radíme ho medzi top doplnky . Bude účinkovať aj proti telesnému tuku ? Podľa vedcov pomáha vitamín C pri chudnutí tak, že podporuje spaľovanie tuku a znižuje únavu. Experiment bol vykonaný so subjektmi s vysokým percentom telesného tuku a nízkou hladinou vitamínu C v krvi. Bola im podávala dávka 500 mg alebo placebo po dobu štyroch týždňov. Výsledkom bolo zistenie, že prvá skupina stratila viac telesného tuku než skupina s placebom, u ktorej bolo naopak spozorované spomalené spaľovanie tuku (11%).

DÁVKOVANIE:

  • 500-2000 mg denne s jedlom.

SELÉN

Tento stopový prvok je zásadný pre činnosť štítnej žľazy. Selén je súčasťou aktivácie štítnej žľazy, ktorá napomáha premene tyroxínu (T4) na trijódtyronín (T3), ktorý je zodpovedný za zvýšený metabolizmus. Nedostatok selénu v tele môže obmedziť funkčnosť tejto žľazy a zapríčiniť zníženie jej funkcie (hypotyreoidizmus).

DÁVKOVANIE:

200-400 mcg (mikrogramov) denne s jedlom.

VÁPNIK

Viete, že tento minerál je zásadný pre zdravie vášho kostrového aparátu ? Možno ste sa tiež dopočuli, že pomáha aj znižovať hladinu telesného tuku. Vápnik reguluje hormón kalcitriol, ktorý núti telo produkovať tuk a zabraňuje jeho rozkladaniu . Pokiaľ má organizmus dostatok vápnika, negatívne účinky kalcitriolu sú potlačené. Vápnik pomáha tiež zažívaciemu ústrojenstvu vstrebávať menšie množstvo potravinových tukov. Menej vstrebaného tuku znamená to isté, ako keď prijmeme celkovo menej tukov z potravy.

DÁVKOVANIE:

1000 mg vápnika denne s jedlom.

KARNITIN

Táto aminokyselinám podobná látka, syntetizovaná v tele, nie je typickou aminokyselinou, ktoré telo používa k stavbe bielkovín (ako je napríklad leucín, lyzín a valín). Karnitín je tvorený niekoľkými aminokyselinami a vitamínmi a je telom využívaný pri viacerých procesoch. Funkcia karnitínu, ktorá nás prednostne zaujíma, súvisí s prenosom tuku do mitochondrielnych  buniek, akými sú napríklad svalové bunky, kde je tuk spaľovaný na energiu. Štúdie hovoria, že karnitín, podávaný pred cvičením, pomáha spaľovať viac tuku a znižuje únavu.

DÁVKOVANIE:

500-2 000 mg karnitínu vo forme L-karnitínu alebo acetyl-L-karnitínu ráno pred raňajkami, 30-60 minút pred cvičením a večer.

ZINOK

Nedostatok tohto minerálu je častý u tvrdo trénujúcich športovcov, najmä súťažných kulturistov, ktorí držia rysovaciu diétu. Nízka hladina zinku vedie k zníženiu hladiny testosterónu a inzulínu, podobnému rastovému faktoru-1 (IGF-1). Nedostatok zinku má tiež následky na produkciu hormónov štítnej žľazy, čo vedie k zníženiu metabolizmu a sťaženému odbúravaniu telesného tuku. Štúdia z University of Massachusetts (Amherst, USA) zistila, že subjekty, dodržujúci nízkozinkovou diétu, vykazujú veľmi nízku hodnotu metabolizmu. Keď im bol dávkovaný zinok (25 mg) počas 20 dní, ich metabolizmus dosiahol vyššiu úroveň ako pred diétou.

DÁVKOVANIE:

Užívajte doplnok stravy so zinkom (napríklad ZMA) nalačno pred spaním. Zaistíte telu 30 mg zinku a vyhnete sa nebezpečenstvu rozvinutiu syndrómu pomalého metabolizmu.

Extrakt zo zeleného čaju

V dnešnej dobe je takmer nemožné nájsť taký spaľovač tukov, ktorý by neobsahoval práve tento extrakt. Vedecké výskumy ukázali, že extrakt zo zeleného čaju silne podporuje úbytok telesného tuku. Zelený čaj obsahuje zložky zvané katechíny, medzi ktoré patrí epigalokatechin galát (EGCG), zodpovedný za jeho termogenicitu (schopnosť spaľovať tuky). Vlastnosť zeleného čaju napomáhať spaľovanie tukového tkaniva má základ v schopnosti tohto katechín inhibovať enzým, ktorý rozkladá noradrenalín. Tento neurotransmiter sa zúčastňuje regulácie metabolizmu a procesu spaľovania tukov.

DÁVKOVANIE:

Pitie zeleného čaju je dobrý základ, ale doplňte ho ešte 500 mg extraktu zo zeleného čaju so štandardizovaným množstvom EGCG. Užívajte ho trikrát denne pred jedlom. Vedecký výskum ukazuje, že katechíny z extraktu sa telom lepšie vstrebávajú než tie zo zeleného čaju.

Synefrin

Synefrin je aktívna zložka rastliny Citrus aurantium, tj. Pomarančovníka horkého. Jeho chemická štruktúra je podobná efedrínu. Synefrin ale zvyšuje metabolizmus, bez toho aby zvyšoval tlak či srdcový tep. Pracuje tak, že stimuluje špecifické receptory na tukových bunkách, ktoré potom odštartujú rozklad a uvoľnenie tuku vďaka zvýšenému metabolizmu a potlačenie chuti do jedla.

DÁVKOVANIE:

Užívajte 200-600 mg doplnku z pomarančovníka horkého so štandardizovaným obsahom 5-20 mg synefrínu 2-3krát denne pred jedlom.

Ako zabezpečiť ďalšie spaľovanie ?

Odbúravanie tukového tkaniva je postupný proces, ktorý vyžaduje stále "prikladanie polienok do ohňa". Váš suplementačný plán, rovnako ako váš jedálniček, musí byť progresívny. Najlepším postupom je pomaly zvyšovať dávkovanie a obmieňať doplnky, ktoré užívate.

KOFEÍN

Väčšina faktov, ktoré sa týkajú zeleného čaju, platí aj o kofeíne. Nenájdete žiadny tuky spaľujúci prípravok, ktorý by neobsahoval jednu z foriem kofeínu. Rovnako tak doplnok stravy obsahujúci kofeín je oveľa účinnejší ako kofeín, obsiahnutý v akomkoľvek nápoji. Kofeín sa v doplnkoch stravy objavuje v mnohých podobách - bezvodý kofeín, guarana, di-kofeín malát alebo kofeínový extrakt. Kofeín napomáha spaľovaniu tak, že sa viaže na tukové bunky, aby zrýchlil ich elimináciu a obmedzil ukladanie tuku do týchto buniek. Uľahčuje tiež spaľovanie ďalšieho tuku počas cvičenia.

DÁVKOVANIE:

Ráno s jedlom a 1-2 hodiny pred tréningom 100-300 mg kofeínu.

Forskolin

Forskolin je aktívnou zložkou extraktu z byliny Coleus forskohlii, ktorá rastie na Arabskom polostrove a v Indii. Spaľovanie tuku podporuje tým, že aktivuje enzým adenylátcyklázu, ktorý ovplyvňuje produkciu testosterónu. To vedie k aktivizácii hormónu lipázy, ktorá zaistí rozklad tuku, uskladneného v bunkách na energiu. Štúdia Univesität of Kansas (Lawrence, USA) zistila u mužov s nadváhou, ktorí dostávali Forskolin po dobu 12 týždňov, značný úbytok telesného tuku a zvýšenú hladinu testosterónu oproti skupine, ktoré bolo dávkované len placebo.

DÁVKOVANIE:

Užívajte prípravok obsahujúci 20-50 mg Forskolin 2-3krát denne pred jedlami.

Evodiamin

Tento extrakt z ovocia Evodia rutaecarpa stimuluje špecifické receptory centrálnej nervovej sústavy, ktoré potom pozitívne ovplyvňujú rýchlosť metabolizmu. Evodiamin tiež obmedzuje hlad a spomaľuje trávenie, čo má za následok dlhší pocit nasýtenia a vedie k stálemu vylučovanie glukózy do krvi. Inzulínová hladina tak zostáva stála a sú vylúčené jej nechcené výkyvy, ktoré majú za následok intenzívnejšie skladovanie tukových zásob.

DÁVKOVANIE:

30-50 mg evodiamin 2-3krát denne pred jedlom.

KETON Z MALINÍKU

Táto aromatická zložka z červeného malinovníka pracuje podobne ako Forskolin. Aktivuje lipázu, ktorá spôsobí uvoľnenie tuku z tukových buniek, ktorý potom môže byť spálený. Výskum, vykonaný na Ehime University (Japonsko), potvrdil, že osoby užívajúce maliníkový ketón orálne alebo vo forme náplastí, zhodili viac tuku ako subjekty užívajúce placebo.

DÁVKOVANIE:

100 mg ketónu dvakrát denne pred jedlom.

PROGRAM SPAĽOVANIE

1. TÝŽDEŇ: Prvý týždeň vášho spaľovacieho programu bude v znamení týchto doplnkov :  

  • Vitamín C 500-1000 mg s raňajkami
  • Karnitín 1000 mg ráno, pred tréningom, v noci
  • Selén 200 mcg s raňajkami
  • Zinok 30 mg nalačno 30-60 minút pred spaním
  • Extrakt zo zeleného čaju 500 mg pred raňajkami, tréningom, večerou
  • Kofeín 100 mg s raňajkami a 1-2 hodiny pred tréningom

2. TÝŽDEŇ: Zvýšte dávkovania podľa nasledujúcej tabuľky :

  • Vitamín C 1000 mg s raňajkami a večerou
  • Karnitín 1500-2000 mg ráno, pred tréningom, v noci
  • Selén 200 mcg s raňajkami a večerou
  • Vápnik 1000 mg s raňajkami
  • Zinok 30 mg nalačno 30-60 minút pred spaním
  • Extrakt zo zeleného čaju 500 mg pred raňajkami, tréningom, večerou
  • Kofeín 200-300 mg s raňajkami a 1-2 hodiny pred tréningom

3.-4. TÝŽDEŇ: Do suplementačního jedálnička pridajte ešte tieto doplnky :

  • Forskolin 20-30 mg dvakrát denne pred jedlom
  • Synephrine 5-10 mg dvakrát denne pred jedlom
  • Ketón z maliníku 100 mg dvakrát denne pred jedlom

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.