Ako chudnúť a prečo užívať FATALL

Obdobie spaľovačov je tu, a s ním aj rastúci záujem o to, nájsť tú najlepšiu cestu, ako zhodiť pár kilogramov tuku alebo podporiť svoj výkon. Je zrejmé, že tým hlavné hýbateľom vášho úspechu bude vhodná výživa a tréning, nastavenie kalorického deficitu a vhodná kombinácia živín. To sú prvky, ktorým sme sa už venovali niekoľkokrát. Len teda pre zhrnutie, aké sú najdôležitejšie a odporúčané prvky vášho denného režimu pri snahe o chudnutí?
- Energetický deficit do 20%
- Vysoko bielkovinová strava
- Príjem sacharidov a tukov podľa vlastnej preferencie, ale stále udržujúci negatívnu energetickú bilanciu
- Kombinácia silového a vytrvalostného výkonu pre udržanie svalovej hmoty a stimuláciu využitie telesného tuku
- Dostatočný spánok a regenerácia

Svoju snahu ale mimo týchto zásadných bodov môžete podporiť aj doplnky stravy. Ako by nie, doplnok stravy "vykrýva" nedostatky v našej výžive, ale tiež podporuje výkon alebo špecifický cieľ, ktorý práve u chudnutie môžeme sledovať. A kam inam siahnuť, než medzi spaľovače tuku. Jedným z nich a "zlatým" klincom snaženie vývoja značky Extrifit sa stal Fatall. Spaľovač tuku kombinujúci termogenický látky a látky podporujúce kvalitu a intenzitu výkonu tak, aby ste boli schopní podať čo najvyšší výkon.

Čo vo FatAll nájdeme a prečo ho teda zvoliť?

Kofeín - hneď niekoľko zložiek v produkte sú významným zdrojom kofeínu. Ako iste viete, tak kofeín je dlhodobo sledovaná  látka s významným ergogenným účinkom a vplyvom na športový výkon. Nielen, že je silným neurostimulantom, ale aj odďaľuje vyčerpanie počas výkonu alebo zintenzívňuje proces využitia tukového tkaniva naším organizmom nielen počas výkonu. V doplnku stravy ho môžete nájsť ako Extrakt z guarany alebo zo zeleného čaju. Vplyv kofeínu na spaľovanie tuku opisuje vo svojich štúdiách Astrup, 1993 alebo Carlon, 1999, ktorý kombinovať vo svojej štúdii kofeín sa synefrín.

Synferin - práve synferin je považovaný za synergicky pôsobiacu látku spoločne s kofeínom, a to látku s termogénnym efektom a podporujúcim tak výdaj energie na produkciu telesného tepla. Mohla by tiež podporovať metabolizmus tukov a byť tak významným "hráčom" na poli znižovania množstva telesného tuku.
Salicina - salicina je glykozid, ktorý je prítomný v kôre niektorých drevín. V doplnkoch stravy sa tradične objavuje ako Extrakt z bielej vŕby, od ktorej je tiež odvodený jej názov. Má analgetické, antipyretické (môžete vnímať ako pomoc s termoreguláciou a vyššie potivosť), protizápalové a antireumatické účinky, a to vďaka svojmu rozkladu v tele na kyselinu salicilovou.
HCA - Kyselina hydroxy-citrónová (ďalej len HCA) sa získava z dužiny plodu Garcinia. Ovocie má tvar ako malá tekvica s vysokou koncentráciou Kyseliny hydroxycitrónovej. Túto kyselinu obsahuje len málo druhov ovocia, ale žiadny druh neobsahuje tak vysokú koncentráciu tejto kyseliny, stretávame sa s ňou teda veľmi často ako s extraktom práve v doplnkoch stravy. Vo vzťahu k HCA je veľmi často popísaná znižujúca sa chuť do jedla, čo je pre nás v období diéty a pri snahe o zníženie množstva telesného tuku veľmi potrebné, ale aj nižšie využitie tuku zo stravy a ovlivenění metabolizmu tukov. Vyššia utilizáciu tukov opisuje vo svojej štúdii z roku 2003 prezentované v Journal of Nutrition and vitaminológmi tiež Kiwon a kol.

Rhodiola Rosea - Rhodiola Rosea čiže Rozchodnica ružová nie je úplne novinkou na slovenskom trhu, ale stále si svoje miesto hľadá. Prvý, kto objavil blahodarné účinky Rozchodnice, boli obyvatelia strednej Ázie, Ruska a Číny. Neskôr sa užívanie rozšírilo do Škandinávie a Kanady. V Mongolsku bol koreň Rozchodnice predpisovaný na liečbu tuberkulózy. V súčasnej dobe je považovaná za silný adaptogén znižujúci. Práve adaptogenom sa v poslednej dobe prisudzuje silný vplyv na znižovanie stresovej reakcie, podporu fyzického výkonu alebo kondície, rovnako tak ako vplyv na mentálny výkon alebo podporu kardiovaskulárnych funkcií. Pannosian, 2010 opísal jej efekt nasledovne: "prípravky Rhodiola vykazujú adaptogénne účinok, vrátane neuroprotektivního, kardioprotektívneho, antidepresívneho, anxiolytického, nootropního, a podporujúce stimulačné aktivity v CNS. Rad klinických štúdií dokazuje, že opakované podávanie extraktu R. rosea pôsobí proti únave, čo zvyšuje duševný výkon (najmä schopnosť koncentrácie u zdravých jedincov) a znižuje vyhorenie u pacientov s únavovým syndrómom. Existujú povzbudivé výsledky pre použitie Rhodiola pri miernej až stredne depresii a generalizované úzkosti. "

Kurkumín - táto účinná látka sa významne objavuje v extrakte z kurkumy, ktorá je hojne využívaná ako liečivo v Indii. Pripisuje sa jej mnoho dôležitých vlastností, a to podpora činnosti kardiovaskulárneho systému, normalizácie trávenia alebo zlepšenie činnosti pečene. Je tiež veľmi silným antioxidantom pôsobiacim proti voľným radikálom a sú mu prisudzované aj antikarcinogénne účinky (Patel, 2010) alebo protizápalové pôsobenie (Jurenka, 2009). Vďaka svojej rýchlej metabolizácii v pečeni je však náchylná na svoju využiteľnosť, a tak je vhodné ju kombinovať s piperín (extrakt z čierneho korenia), ktorý vykazuje termogenický, antioxidačné alebo adaptogénne účinky.

Gingeroly - svoju pozornosť si tiež zaslúži extrakt z koreňa zázvoru, ktorý podporuje normálnu hladinu cukru v krvi, pôsobí ako antioxidant, podporuje činnosť kardiovaskulárneho systému a funkciu imunitného systému, znižuje pocity únavy a vitalizuje, podporuje svalovú činnosť. Silné antioxidačné vlastnosti potvrdzuje aj Dugasani, 2010.

A samozrejme by sa dalo pokračovať ďalej, čo je ale podstatné, doplnky stravy dokážu skvele podporiť náš cieľ. Je teda vhodné vedieť, "do čoho idete", ale mať aj istotu, že váš výber má naozaj zmysel a svoje evidencia-based "podhubie". Vyberajte správne.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.