Ako chudnúť zdravo a bez jojo efektu?

Tak ako celý život človek nerastie, tak by sa nemal zakaždým spoliehať len na chudnutie a diéty. Trvalé udržiavanie optimálnej hmotnosti je komplexným procesom, kde na začiatku sme, zmierení vzdať sa všetkých nerestí. Vzdávame sa ich nielen v prospech znižovania na váhe, ale aj pre vlastné zdravie a spokojnosť. Teraz sme na jednom konci, no čo bude na tom druhom?  

JOJO – efekt, ktorý nie je efektom

„Zákonite“ ani nie je, že po diéte schudneme, tak prečo by sme si mali byť istí v ďalších jej efektoch? Faktom je, že žiadna diéta jojo efekt nepodmieňuje – mylne sa však vyšpecifikovali tzv. rýchle a účinné diéty bez jojo efektu. Ak pôvodcom jojo efektu nie je diéta sama o sebe, tak čo potom?!

My sami bez rešpektu voči zásadám správnej životosprávy, cvičenia, ale aj voči oddychu a regenerácii. Ak sa teda stretneme s „reklamou“ na diétu bez jojo efektu, tak je to len zbytočné prepožičiavanie úspechu. Či vo výsledku dôjde alebo nie k jojo efektu, závisí len od nášho vlastného sebazaprenia.

Jojo efekt môžeme charakterizovať ako návrat k pôvodnej hmotnosti alebo ako neprimerané naberanie na váhe po ukončení diétneho programu.

Najčastejšie príčiny jojo efektu

Keďže vyplýva z podceňovania zásad optimálnej výživy, alebo naopak, z preceňovania sebestačnosti v diétnom programe vyčleňujeme:

Ako chudnúť zdravo a bez jojo efektu?

Vlastné

Sú ovplyvňované vlastnou osobnosťou a temperamentom, resp. informovanosťou, čo sa smie a čo nie pri zdravej diéte bez jojo efektu

1.    Motivácia – jej strata hrozí už pri prvých neúspechoch, presnejšie, keď prvé kilá nejdú dole tak intenzívne, ako sme si to vsugerovali
2.    Zdravá strava bez zmien v pitnom režime a v cvičení

Viete, že zdravo schudnúť, konkrétne bez známok jojo efektu pri chudnutí, možno aj bez intenzívneho cvičenia a zapájania nových tréningov? Za úspechom znižovania na váhe stojí totiž len kalorický deficit. Stratenú hmotnosť nezískavame naspäť za predpokladu, že v nastavenom pravidelnom stravovaní pokračujeme a postupne, nie okamžite zvyšujeme energetický príjem.
Prečítajte si: Ako dosiahnuť kalorický deficit?

Získané

Hľadáme sa vo svojich idoloch, negatívne dôsledky spôsobuje preinformovanosť a nesúlad medzi zdravým a „marketingovým“ životným štýlom

Diéta a doplnky výživy na mieru

Ako všetko, čo zasahuje do nášho zaužívaného spôsobu života, tak aj diéta a výživa musí podnecovať harmonické a vyvážené podmienky. Je to základná podmienka, ako schudnúť bez jojo efektu.

Váha už viac nie je na „hojdačke“

Jednou z pozitívnych motivácií je vybrať si diétu, ktorá chutí a podporuje celú škálu zdravých tukov, bielkovín a menšiu časť zložitých sacharidov. Na tomto princípe býva založená keto diéta, ktorá telo dostáva do tzv. stavu ketózy. Telo získava nie glukózu ako hlavný zdroj energie, ale energiu z uložených tukov. Výsledné spaľovanie tukov je logicky podmienené celým predchádzajúcim procesom, nie vynútené.

Pozor! Nejde o žiadny zaručený spôsob, ako rýchlo schudnúť bez jojo efektu, ale ako zdravo zasýtiť organizmus a súčasne podnietiť proces spaľovania. Spaľovanie tukov a bielkovín je oveľa náročnejšie, vyžaduje si viac času, energie, a tak aj kalórií.

Hrozí jojo efekt po keto diéte?   

Áno, ako aj po každej inej, keď po jej skončení opäť nabehneme na nezdravý režim stravovania. Prechodná fáza prebieha pozvoľne, cyklicky, keďže sme telu znížili príjem sacharidov na minimum. Jednou z hlavných výhod oproti iným diétam je, že telo „v pôste“ nechudne zo svalovej hmoty. Na sile naberáme, svaly nám totiž ochraňujú zdroje zdravých živočíšnych a rastlinných tukov.

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.