AKO DODRŽAŤ DIÉTU

 

 

 

 


Alebo si jednoducho chcete prečítať pár zaujímavým tipov a rád, ako sa z diéty jednoducho nezblázniť ?

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-4_bb4fa25d2ab3a1f0ba160592b5c137f8.jpg

 

 

 

 

 

Ak poznáte reakcie svojho tela už zo skorších čias, kedy ste držali rysovaciu diétu, tak si svoju diétu viete naplánovať do poslednej bodky. Bielkoviny, tuky a sacharidy máte spočítané na gramy a presne viete, čo a kedy zjesť. Máte za sebou asi veľa prečítaných článkov, kde profesionálni športovci, ale aj vedci a výživový poradcovia radia, ako sa stravovať.


Nejde ale o to sa len slepo týchto rád držať, pretože na každého fungujú inak. Mohli by ste po určitej dobe začať pochybovať o ich správnosti ak tomu sa ešte budete trápiť tým, že si budete odopierať vaše najobľúbenejšie jedlá. Bude sa vám zdať nemožné, vydržať stravovanie takto striktne  po dobu 12-20 týždňov. Nič nie je nemožné a nemusíte byť ani profesionál. Kľúčom k úspechu sú rôzne triky a nástroje na dosiahnutie toho, aby ste nemali pocit, že sa pri diéte trápite.

 

 

 


Poďte sa pozrieť na pár rád, vďaka ktorým bude aj pre vás diéta (snáď) znesiteľnejšia .

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-1_bb4fa25d2ab3a1f0ba160592b5c137f8.jpg

NEBOJTE SA VARENIA

 

 


V stravovaní musíte dodržiavať určitý plán, to znamená dopredu vedieť, aké jedlo bude nasledovať a nie jesť podľa chuti alebo hladu. Hladný športovec je niečo ako "časovaná bomba" - ľahko sa môže stať, že v záchvate hladu vyjedia  skoro celú chladničku alebo jednoducho čokoľvek (zvyčajne nie moc zdravé), čo vám príde pod ruky.
Neočakávajte preto kvalitný príjem živín, keď budete jesť z hladu.

 

A naopak - nemusíte sa báť diétnych chýb, ak budete mať jedálniček, podľa ktorého sa budete stravovať, pripravený vopred.
Väčšina toho, čo zjete, by malo byť pripravené doma, a to v potrebnej nutričnej hodnote, ale tiež v zodpovedajúcom množstve.
Niekto si napríklad varí aj na týždeň dopredu. To ale nemusí vyhovovať každému. Niekomu proste jedlo, ktoré je uvarené týždeň, už nechutí. Preto sa ponúka ďalšia alternatíva - variť si aspoň dvakrát týždenne.



Je potrebné počítať s tým, že za každý deň, kedy napríklad uvarené mäso strávi v chladničke , stratí  trošku vlhkosti, a môže sa stať, že keď ho potom uvaríte v mikrovlnke, je tvrdé ako betón. A sami uznáte, že jesť vysušené pokrmy nie je nič lákavé .
Aj keď je vaša motivácia veľká, tak sa aj vám môže stať, že sa dostanete do reštaurácie, kde sa vám otvára možnosť, dať si niečo dobré. Bežné jedlo ale nebude asi dokonalé a výživovo "čisté". To ale neznamená, že by ste mali prestať chodiť občas do reštaurácií a žiť len v kruhu "jedlo a cvičenie".


Môžete požiadať obsluhu reštaurácie, aby vám nedávali omastok, pridali viac zeleniny, apod.

 



Čo by to však bolo za varenie, keby ste si jedlo nemohli dochutiť?

 

 


Určite je vhodné vyberať také druhy korenia, ktoré vyháňajú zo stravy stereotyp a pokiaľ možno majú ešte priaznivý účinok na zdravie.
Vyskúšajte predovšetkým tieto 3 druhy:


Škorica

 


Extrakt zo škorice ovplyvňuje hospodárenie s glukózou, pretože stabilizuje jej hladinu v tele. Extrakt z pravej škorice je lepší na dochutenie a obranu pred kolísaním hladiny krvného cukru, zvyčajne vedúcemu na uskladňovanie tuku, než suplementy na báze škorice. Budete sami prekvapený , koľkým pokrmom môže škorica dodať skvelú chuť. Skúste ju napríklad pridať do ovsených vločiek.


 

Kurkuma

 


Používa sa často na ochutenie indickej, ázijské a stredozemnej kuchyne a pridáva sa do koreniacich prípravkov. Jej aktívnou zložkou je kurkumín, čo je antioxidant, podporujúci zdravie kĺbov, pretože znižuje výskyt kĺbových zápalov a obmedzuje riziko ich zranenia.

 

 

Kajanské korenie

 

 


Ideálne pre tých z vás, ktorí milujú ostrú chuť, ale má aj účinky podporujúce spaľovanie tukov. Kapsaicín je aktívna látka v kajanské korení, ktorá má termogénny účinok, tj. Zvyšuje telesnú teplotu, vedúcu k výdaju väčšieho množstva energie a redukcii tukov. Korenie je vhodné na oživenie chuti vtedy, keď už sa vám jedlo prejedá a zdá sa vám také mdlé. Ak nie ste priaznivcom prášku, môžete siahnuť po nejakej chilli omáčke a pridať ju v malom množstve ku kurčaťu alebo inému mäsu.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-2_bb4fa25d2ab3a1f0ba160592b5c137f8.jpg

JEDLO VÁM MUSÍ CHUTIŤ




Hydina, ryby, ryža a ovsené vločky vám po dlhšej dobe už nemusia prinášať akékoľvek chuťové potešenie. Aby ste stále vytrvali v nastavenom jedálničku , môžu vám pomôcť pochutiny, ktoré vášmu jedlu dodajú príjemnú chuť aj prísun veľkého množstva kalórií.
Sú to rôzne druhy horčice, chrenu, sójových omáčok bez soli a ostrých omáčok. Ak tieto pochutiny nemáte radi, potom nezúfajte, aj pre vás sú tu ďalšie alternatívy, ako sú koreniace zmesi, pokiaľ možno aj bez prídavku soli.
Pozor si ale dajte na množstvo. Keď jedlá korenisté príliš, môžete to neskôr pocítiť ako prekyslenie žalúdka alebo nechutenstvo. Akonáhle tieto príznaky ucítite, korenenie obmedzte.


 


 

 

 

 

NEZABÚBAJTE NA  ZELENINU

 

 


Zelenina s vlákninou je záchrannou brzdou pre hladného a diétu držiaceho športovca . Má nízke množstvo sacharidov, zato má vláknina výborné sýtiace schopnosti, bez toho, aby obsahovala energiu. Vláknina sa trávi pomaly, preto pocit nasýtenia trvá dlhšie. Vláknina tiež prispieva k udržaniu zdravia tráviaceho traktu, čo je veľmi dôležité, najmä pri vysokoproteínovej diéte, ktorá môže trávené zaťažiť.
Jedzte brokolicu, karfiol, špargľu a papriky. Ďalšou voľbou je pridávanie menšieho šalátu (ľadový šalát, špenát, uhorka, paradajka zmiešané s niekoľkými kvapkami octu balsamico) ku každému jedlu, čo opäť vedie k pocitu zaplneniu žalúdka.
Snažte sa ale obmedziť mrkvu, hrášok a kukuricu - to vzhľadom k vyššiemu obsahu cukru. Ak si nie ste istý , pozrite sa na nutričné ​​hodnoty vybranej zeleniny, aby ste nakoniec "neuleteli" s množstvom sacharidov a kalórií.

 

 


OSLAĎTE  SI ŽIVOT

 

 

 

 


Umelé sladidlá vznikli ako vedecká odpoveď na nutkanie dať si niečo sladké pod zub, ale bez kalórií. Tieto výrobky chuťovo pripomínajú cukor, ale nespôsobujú  inzulínový šok. Ale aj tu platí zásada - všetkého s mierou, takže to s nimi nepreháňajte!


Sukralóza je 600x sladšia ako cukor, preto ju stačí na osladenie ryže alebo ovsených vločiek naozaj málo. Niektoré výrobky z nej však majú nepríjemnú pachuť, ale možno si vybrať aj také, aby ste ju cítili minimálne alebo vôbec. Teraz je pomerne obľúbená Stevia - určite ju môžete vyskúšať.

 


Na umelé sladidlá panuje mnoho názorov. Ak by ale boli také nebezpečné a škodlivé , tak verte, že by sa na trhu nedali tak ľahko zohnať, neboli by pridávané do toľkých potravín a nápojov.
Je len na každom z nás, do akej miery ich  bude konzumovať. Nadmerná konzumácia iste nie je vhodná, ale ak si ich doprajete občas, tak sa nemusíte obávať.
Pokiaľ ale budete sladidlá (napríklad aspartam alebo sacharín) konzumovať vo veľkom množstve, môžete sa stretnúť s bolesťami hlavy, alebo môžu spôsobovať aj menej príjemné tráviace ťažkosti.

 

 



CHOĎTE VPRED, ALE POMÁHAJTE SI PRITOM

 

 


Prečo po celú dobu, kedy sa snažíte stravovací plán perfektne dodržať, by mali byť zakázané všetky "chuťovky"? Aj keď vieme, ako skvele dokážu povzbudiť. Ak máte s dodržiavaním jedálnička problémi  a viete, že vám takáto chuťovka pomôže, tak pokiaľ ju zaradíte raz za 3-4 dni, tak vôbec nebudete mať dojem, že ste na diéte.
Dôležité je ale pravidlo, že si môžete dať iba menšiu chuťovku a len raz. Nie, že sa budete pchať celý deň!
Skúste si na takú chuťovku zájsť do reštaurácie - prerušíte tým aj monotónnosť diéty. Povedzte si ale o menšiu porciu a čo nechcete, pokojne na tanieri nechajte. A potom sa opäť vráťte k svojmu stravovaniu.

 

 

Aká chuťovka to bude, tak to už necháme na vás.
Aj keď sa jedná o určité vychýlenie z prísnej diéty, jedlo, ktoré si dáte, by malo vždy mať nejakú nutričnú hodnotu. To znamená, že by v ňom mali byť zastúpené všetky tri živiny.

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-3_bb4fa25d2ab3a1f0ba160592b5c137f8.jpg

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.