Ako na bicepsy podľa Doriana Yatesa

Ponúkam vám niekoľko základných pravidiel, ktoré vám pomôžu dosiahnuť maximálneho rozvoja bicepsov a zároveň obmedzia  riziko zranenia.

* Pred množstvom absolvovaných sérií a cvikov uprednostnite kvalitu tréningu .Obmedzte počet cvikov na bicepsy na tri a dbajte na precíznu techniku.

* Medzi dvoma po sebe nasledujúcimi tréningami  bicepsov si doprajte primeraný odpočinok.

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-bicepsy-2_3b8f4b724029459ee9476a7aaec64e50.jpgAby ste prekonali stagnáciu, rozvíjajte schopnosť prepojenia medzi mysľou a zaťažovaným svalom. Pokiaľ ide o bicepsy, užil som si s nimi svoje, takže môžem poradiť každému športovcovi, ktorý má problémy s touto - síce malou , ale zato atraktívou e - partiou .

Napríklad v roku 1987 som v ich rozvoji na istý čas dosiahol strop a nevedel som sa pohnúť z miesta. Boli to totiž čelné delty a predlaktia, ktoré odviedli pri tréningu dvojhlavého svalu ruky  leví diel práce.

Rozhodol som sa teda pozmeniť svoj tréning tak, aby cielené svaly získali navrch nad silnejšími pomocnými partiami. Stačilo len držať zápästie v stabilnej polohe, čím som vylúčil zapojenie predlaktia , a zachovať vzpriamený postoj bez pohybu trupu, čo zase vyradilo z činnosti čelné deltoidy.

Odstránením technických nedôsledností som sa teda dostal zo stagnácie a moje bicepsy začali opäť rásť. V roku 1994 len deväť týždňov pred Mr. Olympia, som si pri ťažkých príťahov v predklone natrhol úpon ľavého bicepsu.

Bol som tak prinútený k jednému mesiacu nečinnosti a päť posledných týždňov pred vrcholom profi-sezóny sa môj tréning bicepsov obmedzil len na zdvihy s jednoručkami v stoji a na koncentrované zdvihy. Vďaka svojej psychickej odolnosti a plnému zameranie na cielenú partiu som v priebehu niekoľkých týždňov zvýšil váhu pri oboch cvikoch zo 4,5 na 15 kg a úspešne obhájil titul Mr. Olympia. 

Poučením vyplývajúcim z tohto príbehu je, že jedinou cestou ako prekonať tréningové problémy - či už sú spojené so stagnáciou vo svalovom rozvoji alebo so zranením - je prepojenie medzi mysľou a svalmi .

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-bicepsy-3_3b8f4b724029459ee9476a7aaec64e50.jpgBiceps je relatívne malý sval, preto zabudnite na vynútené a negatívne opakovania . Vyberte takú váhu, ktorá vám umožní dosiahnuť zlyhanie v rozsahu opakovaní od 6 do 8. Dvojhlavý sval ruky  dostane zabrať aj pri tréningu chrbta, preto z dôvodu dostatočnej regenerácie ho cielene nezaťažujte častejšie ako raz v týždni.

Ja sám absolvujem na bicepsy z každého cviku len jednu pracovnú sériu. Avšak na to, aby som v jedinej sérii dokázal vytvoriť potrebný stupeň intenzity, som musel trénovať celých desať rokov !

Vám preto odporúčam tri pracovné série z cviku. Začnite s ľahkou zahrievacou  sériou  s 8 až 10 opakovaniami, po ktorej pokračujte tromi pracovnými, v každej 6 až 8 opakovaní. Ako prvé  zaraďte zdvihy s jednoručkami v sede na šikmej lavici. Keďže ide o izolovaný cvik, bicepsy ním predvyčerpáte. Aby ste navýšili účinnosť a intenzitu tréningu, zvoľte variant, pri ktorom zaťažujete obe paže súčasne.

Ďalším cvikom budú zdvihy s EZ-činkou v stoji. Ide o základný cvik na rozvoj hmoty, pri ktorom ste schopný  atakovať bicepsy ťažšími váhami. Jeho ďalšou výhodou je, že účinne prepracuje aj hlboký sval ruky  (brachialis).

Začnite jednou zahrievacou  sériou  s 10 opakovaniami a ľahšou váhou, potom zaraďte tri ťažké pracovné série po 6 až 8 opakovaní. Poloha zápästia sa v priebehu série nemení! V hornej polohe cviku pohyb na chvíľu prerušte a bicepsy vedome kontrahujte, potom pomaly - s dôrazom na stále napätie v cielených svaloch - činku uveďte do východiskovej polohy.

Bicepsovú rutinu uzavrite tromi sériami po 6 až 8 opakovaní jednoručných zdvihov na Nautile (ak máte tento stroj k dispozícii), alebo rovnakou dávkou jednoručných zdvihov na naklonenej lavici. Oba cviky predstavujú výborné zakončenie tréningu, skvele napumpujú  bicepsy krvou a pomôžu vám preniesť sa cez výkonnostnú  stagnáciu .

Tréning bicepsov odporúčaný Dorian Yatesom

Produkty v článku

Novinka EXTRIFIT®  CLA

EXTRIFIT® CLA

13,00 € 19,20 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.