AKO NA BRUCHO V OBJEMOVEJ FÁZE ?

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brucho-v-objeme-1_da3244d45d89905fda13f5c456436630.jpg

 

 

 

 

Milí čitatelia, dovoľte mi prosím, aby som sa vyjadril k téme, ktorá vždy bola, je a bude omieľaná stále dokola. Tému, ktorú mám na mysli, je brucho. Snáď každý internetový server, ktorý sa kulturistiky, alebo fitnessu týka, má svoju záložku brucho, alebo je tam aspoň jeden článok.



Niektorí z vás, ja k vám patrím tiež, som bol zvyknutý cvičiť brucho každý deň, niekedy tiež 2x denne a myslel som si, že čím viac brucho budem cvičiť, tým viac vyniknú kocky. Opak je však pravdou. K bruchu by sa malo pristupovať ako ku ktorémukoľvek inému svalu. Arnold Schwarzenegger tvrdil, v časoch jeho najväčšej slávy, že je brucho možné cvičiť každý deň, a najlepšie s vlastnou váhou, tým je myslené bez závažia. Dnes je ale dokázané na rôznych podkladoch a faktoch, že to tak nie je. Tým, že brucho budeme cvičiť každý deň, docielime akurát toho efektu, že sa nám svaly síce vytvarujú, však nebudú objemné a príliš častým cvičením akurát tak zamedzíme ich rastu .

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brucho-v-objeme-2_da3244d45d89905fda13f5c456436630.jpg

 

 

 

 

Chcel by som tu citovať kulturistu, ktorý je mi obrovským vzorom a všetky jeho rady si beriem s úplným zreteľom k srdcu. Nie je ním nikto iný, než Vojtěch Koritenský, ktorý v jednom svojom videu povedal frázu: ,, brucho sa cvičí hlavne na tanieri "a je to pravda. Ak budete cvičiť brucho každý deň a zároveň jesť nezmysly, nečakajte pozitívne výsledky. Ak budete ale cvičiť brucho tak, ako každý iný sval 1 - 2x týždenne a budete sa správne stravovať, môžete čakať veľmi pozitívne výsledky. V zimnom, teda objemovom období je brucho sval, ktorý nemusíte nikde ukazovať a vystavovať sa s ním. Zima je obdobie, kedy chodíte v tričku, alebo mikine v budove a všetci by mali sledovať vaše mohutné paže, široké ramená a chrbát. Pretože bude brucho schované pod tričkom, oslníte ľudí okolo svojimi objemami .

 



A teraz sa dostávam konečne k tomu, o čom chcem konkrétne písať. Brucho je vhodné cvičiť v objemovej fáze 2x týždenne maximálne. Ja osobne cvičím brucho spoločne s chrbtom v jeden deň a nohami ďalší deň preto, aby som sa vošiel do 60 minút tréningu. Čo sa cvikov týka, je vhodné zaradiť 2 cviky spôsobom takým, že jeden deň budem cvičiť vršok brucha a druhý deň budem cvičiť spodok brucha. Šikmé brušné svaly by som do cvikov nezaradil , pretože prílišné precvičovanie šikmého brušného svalu vám môže rozšíriť pás a vy nebudete s širokým pásom vyzerať veľmi dobre, na tom sa dúfam zhodneme. Ak budeme brucho cvičiť, je dôležité, aby sme dodržiavali maximálny počet opakovaní, a tým je  15. Ďalší aspekt, ktorý je nutné dodržiavať, je cvičenie so záťažou. Ak by ste brucho cvičili iba s vlastnou váhou, moc veľký efekt by to v objemovej fáze nemalo. Ideálne je teda cvičiť s váhou, ktorá bude gradovať s ďalšou sériou a pohybovať sa v počte opakovaní medzi 8 - 12. Cviky, ktoré je možné vykonávať, vám asi vypisovať nemusím. Jednak sa na ne môžete pozrieť v samotných videách od Vojtecha Koritenského, alebo kdekoľvek inde na internete. Dôležité je, aby ste cviky vykonávali technicky správne, namiesto toho, aby ste tam bili nezmyselné váhy.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brucho-v-objeme-3_da3244d45d89905fda13f5c456436630.jpg

Ak budete brucho cvičiť správne, ucítite tak neskutočné pálenie vo svaloch, že už nebudete chcieť cvičiť inak. Úplne dokonalé precítenie brušných svalov som sa dokázal naučiť po 2 a pol rokoch cvičenia. Dokonalé myslím také, že som pri cvičení brucha bol schopný svaly kontrahovať a tým mu ešte viac naložiť. A s postupom času som si vymýšľal rôzne kombinácie a cviky a opakovania, ktoré ma stále dostávali do kolien.

 



Ak budete chcieť v lete vidieť výsledky, budete na sebe cez zimu musieť zamakať. Budete musieť počítať s tým, že pôjdu kilá nahor rovnako tak, ako tomu bude s tukom. Lenže čo by ste robili v lete, keby ste nemuseli nič zhadzovať? To by bola strašná nuda, no nemám pravdu? Len tak si chodiť po kúpalisku a vyzerať rovnako, ako ten chlapec, který ležal vedľa mňa a má niečo málo cez 70 kg. Nebojte sa, že v lete tie prebytočné tuky nezhodíte . Nastolíte diétu a stravovacie návyky také, že prebytočné tuky pôjdu dole a váš pekáč buchiet bude konečne poriadne vyzerať. Len tomu budete musieť v zime niečo obetovať. S postupom času budem pridávať články tak, aby boli adekvátne k danému ročnému obdobiu a jednotlivým fázam.

 



Viem, že si možno v hlave hovoríte: ,, to sa mu to kecá ", ja však viem, o čom hovorím. Tiež som začínal a tiež som hltal informácie, ktoré by mi pomohli. Aj v tejto dobe viem, že je ešte dlhá cesta k tomu, aby som sa aspoň trošičku priblížil k svojmu cieľu. Dôležité je, vydržať a nevzdávať to.

 

 

 

Autor článku: Dušan Synek

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.