AKO SA ODNAUČIŤ BYŤ IDIOTOM

Dovolenka je skutočne zvláštne obdobie, kedy vám mozog funguje úplne naruby. Ľudia, ktorí sa normálne šesťkrát pomodlia, pripnú  sa pásom a skontrolujú funkčnosť všetkých ôsmich airbagov v aute, aby si zašli za roh pre rožky, si zrazu dajú na hlavu čosi, čo pripomína trs banánov a na bicykli zdolávajú vrcholky hôr, z ktorých dostávajú kamzíky závraty. Po celom dni potom celý dehydrovaný , na pokraji smrti vyčerpaním a kúsok od pádu do tisícmetrového zrázu  zaspávajú šťastný a plný vyplaveného endorfínu.

To sa nám, plážovým flákačom nemôže stať. Ale aj tu ide koľkokrát obvyklá ostražitosť stranou. Takže zatiaľ čo v bežné dni vysielam svoju dcéru vyniesť kôš s hlavou plných desivých predstáv o únosoch, vraždách a prejdených  dievčatkách, v tropickom podnebí ju bezstarostne odovzdám opálenému mladíkovi dymiacim  niečo, čo sa v policajnej zvodke zvyčajne označuje ako podozrivo vyzerajúca cigareta. Ten ju potom navlečie do o dve čísla väčšej  vesty spíchnutej  v prestávke na desiatu, posadí na vyradenú pneumatiku a nesmiernou rýchlosťou ju vláči skrz vlnobitie. A vám neostane nič iné, než stáť na brehu zdrevenelý  hrôzou so skríženými prstami za chrbtom a odpočítavať čas, ktorý naopak uteká  tempom astmatického slimáka. Ak sa teda chcete vyhnúť týmto infarktovým stavom, je najlepšie zachovať sa ako tí najrozumnejší z nás. Čo sú samozrejme naše manželky, priateľky a tak. To znamená nerobiť nič. Ležať, chytať bronz  a poctivo sa nudiť.

Prevádzkovať poctivú nudu je ale v dnešnej dobe, kedy už mobilné dáta v zahraničí nestoja ako náhradna slezina, celkom problém. A tak som, poctivo uvelebený v plážovom ležadle, neodolal pokušeniu, aby som sa nepozrel na facebookové stránky Extrifit.cz. A razom som mal o zábavu postarané. Mohol som sa diviť, smiať sa, gúľať očami zbesilejšie než Hurvínek na piku a krútiť hlavou dookola rýchlejšie ako vo Vyháňač diabla. Práve totiž prebiehala (a pár hodín ešte prebieha) reklamná kampaň na BCAA Instant.

S príspevkami  na Facebooku sa to má tak. Máte nejakých fanúšikov, hodíte tam bicák Vojtu, prďku nejakej  slečny, príklad suplementácie po tréningu Tomáša. Pod tým je nejaká diskusia, sem tam slitajúci  smajlík, sem tam klasická a originálna múdrosť  o steroidoch, ale všetko tak nejako od ľudí, ktorí vedia a majú páru o čom hovoria .

Reklamné príspevky, to je ale panečku iná káva . Sponzorovaný príspevok, ako reklamu eufemisticky nazýva partia zo Silicon Valley, sa rozprestrie medzi oveľa širší záber publika. A hoci má cieliť na komunitu športovcov, je úplne zjavné, že mieridlá šteloval asi Stevie Wonder. Nie je inak možné, aby sa v diskusii objavovali skutočné perly.

Začnime zľahka. Nekonfliktním tvrdením, že v jedle je BCAA dosť, že to je zbytočnosť a na nič. To je pravda. BCAA sú vždy o tom, ako vážne to s tým športom vlastne myslíte. Ja mám napríklad bicykel . Prejdem na ňom ročne asi 3 kilometre a ani raz mi nenapadlo, že by som si mal zaobstarať elastické gate s vypchávkou v rozkroku, aby sa mi neošúpal miešok. Práve  tak mi príde zbytočné, hneď potom, čo obídem  blok, do seba liať litre ionťáku . Ale nadšený  cyklisti, ktorí sa napríklad vydajú amatérsky po stopách Tour de France, majú bicykle  za desaťtisíce, elastické dresy a vypijú kilá minerálov a spotrebujú tony cukrov v tubách. No a ľudia, ktorí to myslia vážne s cvičením, si kupujú BCAA. A robia to tak roky, pretože vedia , že im to roky prináša benefit. presne  tak častá veta, "Ja cvičím a nepotrebujem to", postráda akúsi údernosť drvivého argumentu, pokiaľ ju píše profil, ktorý akosi ehmm, známky posilňovania skutočne nenesie ..

Prejdeme teda k niečomu ťažšiemu. A zábavnejšiemu . Že BCAA sú samá chémia . Že tí, čo baštia  túto chémiu (BCAA) nevyjdú v starobe do schodov a bude im visieť koža. No, nechcem byť  úplne hnidopich, ale v Domove dôchodcov sa to práve  nehemží atlétmi s vypätov  lesklou kožou, čo berú schody po troch. A nemyslím si, že by ktokoľvek z osadenstva jakživ počul o BCAA. Takže nech má dotyčný, čo napísal túto vetu, pravdu alebo nie, šarpejovia  budeme raz všetci. S tým si netreba robiť starosti. Lenže on ju nemá.

BCAA sú esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže vyrobiť. Musia ich prijať. Či už v jedle, alebo práve v podobe podobných produktov. Takže keď sa po čase (a vzácnej ochote diskutujúceho uznať omyl) dopracujeme k zisteniu, že tú "chémiu" potrebujeme k životu, čelíme ďalším dvom  argumentom. Získavajú sa chemickým procesom a je tam sukralóza. No páni ... To aby som si zohnal nejaké tričko s portrétom Escobara a nápisom Narcos, pretože to skoro vyzerá, že dealujeme rovnaké veci.

Tak v prvom rade, BCAA sa získavajú fermentáciou. Čo je prírodný proces, pri ktorom sú jednotlivé aminokyseliny produkované prostredníctvom riadených enzymatických pochodov. Zo základnej suroviny potom nasledujúcou  enzymatickou reakciou vznikajú jednotlivé aminokyseliny v čistej L-forme. Hlavnou výhodou fermentácie, pri ktorej je využívaný princíp uvedenej biosyntézy, je teda 100% čistá a pre telo najlepšie využiteľná L-forma (L = ľavotočivá forma) jednotlivých aminokyselín bez zaťažujúcich prímesí a rezíduí nežiadúcich D-foriem aminokyselín (D = pravotočivá forma). Chemickejším procesom už je snáď aj kysnutie cesta na knedle pre týchto chytrákov .

No a že tam je sukralóza ? Predovšetkým je jej tam trošku . Aby doladila sladivosť menej efektívnej Stévie. Množstvo cukru je teda nula. Ale jasné, môžeme vyjsť tým antichemickým bojovníkom ústrety a dám tam prírodný, trstinový cukor. To by sa to panečku priberalo. Lenže je to blbosť. Nikto by to nekúpil. Možno by sa našlo pár bláznov, ktorí by kúpili surové , nespracované BCAA bez chuti, ale to sú výnimoční jedinci, ktorí dokážu poprieť existenciu vlastných chuťových buniek.

No a keď už sme si vyjasnili pár pojmov prameniacich z neznalosti, poďme sa pozrieť na skutočných  idiotov. Kampaň sprevádza fotka Pavla Koukala  v uvoľnenej póze autentická v tom, že sa odfotil práve po dopití instantných aminokyselín. Nechcem nijako Pavla zhadzovať, ale tú fotku sme vybrali práve preto, že na nej vyzerá prirodzene, a nie prehnane Muskulatúrne . Vlastne je na nej oveľa menší  ako normálne. To však vôbec nebráni osobe s objemom paže menším, než je môj penis, napísať, že ten týpek je na trenbolóne . Dotyčný sedí za stolom, v hube cigáro, pred sebou chlast, kompletne celé to zátišie môže vážiť tak šesťdesiat kíl aj so stolom a stoličkou. A napriek tomu tento znalec spozná z fotky, že je niekto na Trenbolóne .

Ty si génius, chlape ! Ale nie je v tom sám, ďalší , ktorého by som z fleku najal čoby tvár celoštátnej zbierky jedla pre chudobných, mu pritakáva podobným nezmyslom, aby potom v inom vlákne zasvätene radil Jane Brašničkovej , "že má žrať tvaroh, keď ju vidí s tými pseudosvalmi  na 50 kg "OK, kamoš, ale to je stále viac svalov, než máš ty. Samozrejme, vyskytne sa aj pár chytrákov v opačnom garde, čo s vyžraným xichtom  znechutene komentujú postavu Pavla, ale o tom už škoda hovoriť. No a potom je tu kráľ všetkých tých idiotov, ktorý do komentára napíše proste len: sračka. Vážne by ma zaujímalo, čo sa dotyčnému v tú chvíľu naháňa hlavou. Tipujem  to na niečo ako "prečo mi stará nedala ? Môžem snáď za to, že mi neprišli dávky ? "

No, a to je tak všetko. Bolo to na tom lehátku vážne zaujímavé čítanie, ktoré ma priviedlo k takému sebezpytnému poznaniu . Občas sa tiež pustím do debaty v odbore, kde nie som práve  doma. Tiež  sem tam poradím, ako by mal hrať nároďák na MS v hokeji, hoci neviem, ako chytiť hokejku.

Sem tam mám tendenciu dobre mienenou  radou rozlúsknuť zamotanú situáciu na Ďalekom východe a viem úplne presne, ako zostaviť štátny rozpočet. Lenže ... Práve v diskusiách ako je tá o BCAA, kde problematiku poznám  do hĺbky, si môžete overiť, že síce máte právo na názor, ale to nijako nevylučuje právo zo seba robiť verejne idiotov. Takže ponaučenie pre mňa znie, viac študovať problematiku, ku ktorej sa potom chcem vyjadriť a až potom sa hrať na chytráka.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.