Ako trénovať efektívnejšie? Spoznajte anabolizmus a katabolizmus

Ak sa aktívne venujete cvičeniu, určite je vašim cieľom nabrať svalovú hmotu a odbúrať tuk. Nestačí však len správne nastaviť tréning. Mali by ste poznať procesy vo svojom tele, ktoré majú na rast a úbytok svalovej hmoty významný vplyv.

Čo je anabolizmus a katabolizmus

Anabolizmus a katabolizmus sú biochemické reakcie, ktoré tvoria metabolizmus. V jednoduchosti sa dá povedať, že pri anabolizme sú vytvárané zložité molekuly z jednoduchších. A naopak, pri katabolizme dochádza k rozkladu veľkých molekúl na menšie. Poďme sa však na tieto procesy pozrieť bližšie.

  1. Anabolizmus. Pri anabolizme dochádza k biochemickým reakciám, pri ktorých sa z menších zložiek tvoria molekuly. To znamená, že pri anabolizme dochádza k regenerácii a nárastu svalovej hmoty a tiež k zväčšovaniu objemu svalových buniek. Na tieto procesy je potrebný dostatok bielkovín a sacharidov. Anabolické procesy stimulujú anabolické hormóny, ako sú inzulín a anabolické steroidy.
  2. Katabolizmus. Je to súbor biochemických reakcií, pri ktorých sa zložité molekuly rozkladajú na jednoduché. Pri týchto procesoch sa do organizmu uvoľňuje energia. Tieto procesy sú nevyhnutné pre podporu anabolizmu. Pri katabolizme telo spotrebúva energiu zo svalových bielkovín, čoho výsledkom je redukcia svalovej hmoty.

Ako znalosť týchto procesov využiť pri tréningu?

Nenechajte sa zmiasť. Katabolické procesy nie sú nevyhnutne negatívne a naopak, anabolické pozitívne, pokiaľ ide o nárast svalovej hmoty. Jedny bez druhých jednoducho nemôžu fungovať.

Silové cvičenia a tréningy sú totiž katabolické aktivity a sú spúšťacím mechanizmom anabolických procesov. Ideálny stav pre rast svalovej hmoty je dosiahnuť rovnováhu vo výžive, cvičení a stravovaní. Pre zabránenie úbytku svalstva je vhodná suplementácia aminokyselín pred tréningom. Po tréningu sa zas rýchlejšia regenerácia svalstva dosiahne dodaním dostatočného množstva sacharidov a bielkovín. Tak sa urýchli rast svalovej hmoty.

Aminokyseliny BCAA – nevyhnutné pre rast svalovej hmoty

Na ktoré aminokyseliny sa pred tréningom zamerať? Ide o tzv. BCAA kombináciu aminokyselín, a to:

  • Valín – stimuluje rast a regeneráciu svalov
  • Leucín – je dôležitý pre syntézu bielkovín a regeneráciu svalstva
  • Izoleucín – nachádza sa v svalovom tkanive a podieľa sa na svalovom metabolizme

Tieto aminokyseliny sú pri budovaní svalstva nevyhnutné. Zabraňujú úbytku svalovej hmoty, pomáhajú regenerovať svalstvo a majú mimoriadne pozitívny vplyv na rast svalov. Esenciálne aminokyseliny si telo samo nedokáže vytvoriť. A preto ich môže získať jedine z vonkajších zdrojov. Ideálnym a dostačujúcim príjmom pri telesnej aktivite sú výživové doplnky, ktoré obsahujú ich vhodnú kombináciu.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.