Ako začať chudnúť?

Dnes už nie, ale zajtra si určite nájdem účinnejšiu motiváciu, ako začať s chudnutím. Aspoň raz v živote sme si tým prešli všetci, pričom nasledovalo obdobie pôstu, resp. odopierania si a neúprosných diét. Všetko spomínané prispelo k negatívnym dôsledkom a chudnutie vystriedalo priberanie či zdravotné ťažkosti. Urobte aj vy jednu hrubú čiaru za nesprávnym spôsobom, ako začať chudnúť a schudnite efektívne!

Hlavné piliere zdravého chudnutia

Za každým vlastným úspechom ste len vy! Aj chudnutie je o prioritách, ale najmä o vnútornom kľúči k úspechu. Tým je motivácia, ktorá nás ženie k pravidelným a vhodným návykom, až tak sa môžeme zamerať na svoj fyzický zjav. Chudnutie sa ďalej zakladá na optimálnom stravovaní, príjme tekutín, na pohybe a regenerácii. Každý z týchto pilierov si bližšie vysvetlíme.

Chcete schudnúť? Najedzte sa!

Už nikdy viac nevynechajte ani jeden z dôležitých chodov, len aby ste stratili na váhe. To býva častou chybou začiatočníkov, pričom čím viac jedla si odoprú, tým viac tuku sa na nich nalepí. Jeme pravidelne v závislosti od svojej výšky a váhy, zdravia a fyzickej aktivity. Uprednostňujeme však 3 – 5 denných porcií výživného jedla.

Vhodnými zdrojmi sú zdravé tuky, mäso, strukoviny, vajíčka, oriešky, semienka, ovocie a zelenina. Teda všetko bohaté na jednu hlavnú zložku výživy a na zásobovanie tela vitamínmi a minerálmi.
Už len z týchto základných surovín vieme pripraviť vyvážený jedálniček na chudnutie, ktorý môže vyzerať aj takto:

Ako začať s chudnutím

Raňajky

Prečo zanevrieť na sladké? Uprednostnime však zdroje s pozvoľným účinkom a svoj metabolizmus lepšie naštartujeme napr. ovsenou kašou z polotučného mlieka alebo proteínovými palacinkami, pri ktorých sladkú polevu nahrádzajú semienka alebo mandle.

Obed

Polievka je základ, ktorá pripraví žalúdok na hlavný chod. Neodopierame si ju ani pre zdravé zásobovanie tela tekutinami, ani pre celkovú atmosféru príjemného stolovania. Rýchle a kalorické nahraďte domácimi strukovinami a zeleninou, pričom ďalšou vhodnou kombináciou sú zdroje živočíšnych bielkovín so sezónnou zeleninou v domácich šalátoch.

Večera   

Tú radšej nezahajujeme neskôr ako 2 hod. pred spaním, a tak si nájdeme dostatok času na prípravu napr. menších rybacích pochutín alebo celozrnných múčnikov bez sladidiel. Uprednostníme skôr zeleninovú plnku z tekvice alebo špenátu.

Zo stravy úplne vylúčime spracované potraviny a rýchle zdroje prázdnych kalórií. Svoje telo radšej zásobuje a nasycujeme zdrojmi vlákniny, aby sme pre hlad už viac nevyhľadávali nič nezdravé.

Viete, že ohľadom pitného režimu pri chudnutí má väčší vplyv teplota (od 22 – 27 °C) ako objem prijatej tekutiny? Voda je totiž účinným termogénnym prostriedkom na zvyšovanie teploty vnútorného prostredia. Tým lepšie podporuje metabolizmus a proces spaľovania tukov.

Pýtate sa koľko? Návod na chudnutie ukrytý v dúškoch vody predstavuje cca. 11 pre ženy a 15 šálok vody pre mužov, pričom „väčšiu polovicu“ prijmeme už dopoludnia.

Čo cvičiť na chudnutie?

Ak ste sa už rozhýbali k cvičeniu, tak s pohybom začnite doslovne. To znamená nahrádzať svoje pohodlie odviezť sa alebo zostať doma rýchlou chôdzou, behom, ba dokonca šprintom. Za cieľom schudnúť treba cvičiť efektívne, teda tak, aby sme spaľovali. Spaľovať tuky môžeme len vhodnou aeróbnou činnosťou pri 60 % z maximálnej tepovej frekvencie. Za iných podmienok by telo prestávalo brať z tukov a vo zvýšenej miere len sacharidy a neskôr svaly. Výpočtom tepovej frekvencie sme sa venovali už v tomto blogu!

Prečítajte si: Ako na optimálnu tepovú frekvenciu pri cvičení?

Rada skúsených trénerov znie, že

Naučiť sa princípom HIIT tréningov je skvelým štartom, ako začať cvičiť a schudnúť, keďže sa v ňom striedajú intervaly pre vysokú intenzitu s nízkou, vďaka čomu dosiahneme výsledky za kratší čas.

Nezabúdame ani na regeneráciu

Telo hneď na začiatku nevysilíme, inak hrozí pretrénovanie a únava. Doprajeme si plnohodnotný spánok, rešpektujeme jeho optimálnu dĺžku 6 – 8 hod. na zabezpečenie dostatku energie. Inak jej bude málo a my opäť nenásytní!

Pozor, začať samostatne chudnúť doma môžu len svedomití a poučení začiatočníci. Za opačných podmienok radšej vyhľadajme pomoc skúseného trénera a dietológa.

Zdroj:
https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition/diet/tips-weight-loss-actually-work/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.