Aký je význam arginínu?

Arginín je dôležitou súčasťou každého ľudského organizmu. Ide o významnú semi-esenciálnu aminokyselinu, čo znamená, že za istých okolností si ju naše telo samo produkuje. Nevýhodou ale je, že nie všetky negatívne dopady na naše zdravie sú nám okamžite známe. Môžeme prechádzať dlhodobejšou fázou regenerácie po nadmernej fyzickej aktivite, telo zápasí s vnútorným (skrytým) zápalom alebo sme vystavení zvýšenému stresu. Arginín tak vystupuje ako esenciálna aminokyselina a jeho hlavným zdrojom sa stáva pestrá strava či kvalitné výživové doplnky.

Čo je hlavnou funkciou arginínu v ľudskom tele?

Aminokyselina L-arginín pôsobí na vznik a fungovanie oxidu dusnatého. L-arginín je prirodzenou súčasťou zdravého močového cyklu. Počas toho sa uvoľňuje práve spomínaný oxid dusnatý, ktorý má význam pre bežné fungovanie metabolizmu a imunitného systému.

Viete, že s arginínom sa spája toľko zdravotných benefitov, až ho najvýstižnejšie definujú pojmy ako pumpa, prekrvovanie či dôležitý suplement každého športovca? Tie vám prezentujeme aj v našej ponuke produktov, kde nájdete kapsule len s čistým arginínom!    

Najvýznamnejšie účinky arginínu

Optimálna dávka arginínu v zdravom ľudskom tele predurčuje podporu imunity a lepšiu obranyschopnosť. Zúčastňuje sa na tvorbe bielych krviniek, a tým zabraňuje vzniku karciogénov a voľných radikálov. Má význam pre regeneráciu a obnovu buniek. V tele zlepšuje acidobázu, stáva sa žiadaným doplnkom po každom ochorení či zápale.

S účinkami arginínu sa spája aj oblasť srdcovo-cievneho zdravia. Jeho správne fungovanie v organizme skvalitňuje priechodnosť ciev, ich pružnosť, elasticitu a odolnosť. Pozitívnym dôsledkom je lepší prietok krvi. Na to nadväzuje aj význam arginínu na vysoký krvný tlak, ktorým zbytočne namáhame srdce a „menšie“ cievy.

Rada odborníka

Účinky arginínu na zdravé srdce a cievy podporujeme užívaním doplnkov k strave s obsahom vitamínov skupiny B a s kyselinou listovou.

Pozrite si našu ponuku aminokyselín a peptidov.

Ďalšie významné účinky arginínu

Arginín patrí k prospešným látkam na znižovanie oxidačného stresu a nepriaznivých dôsledkov pri cukrovke druhého typu. Aktivuje proteín, ktorý funguje ako „lapač“ voľných radikálov poškodzujúcich životne dôležité orgány.

Arginín je odporúčaným aj pri nadmernej psychickej záťaži a pocitoch úzkosti. Ideálne, ak ho podávate spolu s lyzínom v dávkach po 3 g denne. Pozitívne sa taktiež prejaví arginín pred spaním.

Efektné výsledky badať aj u pacientov s problémami s pohybovým aparátom a v boji proti ateroskleróze (vápenatenie ciev). Tým, že zlepšuje priechodnosť ciev, spomaľuje v nich tvorbu usadenín. Nie je ohrozená ani ich pružnosť, ani proces prekrvovania.

Proces prekrvovania je dôležitý aj v každej intímnej oblasti. Vďaka účinkom arginínu sa zabraňuje poruchám, tzv. erektilnej disfunkcii.

Čo na arginíne oceňujú športovci?  

So všetkými spomínanými výhodami súvisí vyšší vytrvalostný výkon. Zdravé cievy, priechodnosť a prekrvovanie napomáhajú okysličovaniu svalov. Výsledkom je dlhšia výdrž pri tréningu bez pocitu únavy. Lepšie dávky kyslíka v svalstve vplývajú aj na výbornú regeneráciu po tréningu.

Ako je to so spaľovaním?  Presne ako bolo povedané – arginín chráni telo pred voľnými radikálmi, zlepšuje metabolizmus cukrov a v neposlednom rade využíva tuky ako zdroj energie.

Kde hľadať najlepšie zdroje arginínu?

Najkvalitnejší je arginín v potravinách. Najväčší obsah nájdeme v červenom mäse (bravčové nad 4800 mg na 100 g potraviny), podobné zastúpenie má vo vaječných produktoch, v tekvicových semienkach a v rybacom mäse od 3700 – 4000 (mg na 100 g potraviny).  

Optimálne dávkovanie arginínu

Denný prísun arginínu zo stravy sa pohybuje na úrovni cca. 5 g. Z výživových doplnkov môžeme prijať arginín v dávke 3 – 6 g. Problémom by nemali byť ani jeho vyššie dávky, keďže sú preukázané len minimálne vedľajšie účinky. Môžu sa prejaviť nevoľnosťou, žalúdočnými ťažkosťami či bolesťou hlavy.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.