AKÝ PROTEÍN JE PRE MŇA NAJLEPŠÍ ?

Článok je zámerne zjednodušený, aby sa v ňom mohli orientovať aj menej skúsení, alebo začínajúci záujemcovia o posilňovanie a fitness, ktorí sa v problematike proteínových suplementov zatiaľ príliš neorientujú. Niektoré fakty sú tak pre ľahšie pochopenie zámerne zjednodušené (avšak nikdy na úkor pravdivosti).

Čo sú proteíny a na čo sú dobré ?

Proteín je základná stavebná časticou svalovej hmoty. Ak chcete nabrať svalovú hmotu, môžete trénovať ako tvrdo chcete, môžete mať dostatok času na regeneráciu, môžete mať dostatok energie z kvalitných sacharidov, môžete používať najmodernejšie suplementy stimulujúce rast svalov (ako sú rôzne kreatíny, NO stimulanty a podobne) ... Všetko Vám to ale bude málo platné, ak vaše telo nebude mať z čoho novú svalovú hmotu stavať, inými slovami - ak nebude mať dostatok proteínov. Je to rovnaké, ako keby ste chceli postaviť dom, mali maltu, miešačku atď .., ale chýbali by tehly.

Onen dostatok proteínov znamená, že by ste mali na každý kilogram Vašej telesnej váhy prijať cca 2 g bielkovín (proteínov). Ak vážite teda potrebné 80 kg, Vaša optimálna denná dávka vo chvíli, kedy chcete naberať svalovú hmotu, je 80 x 2 = 160 g bielkovín. A tak zaradíte do svojej stravy dostatok mäsa, mliečnych výrobkov, vaječné bielky a iné prirodzené zdroje proteínov - ale aj tak Vám zrejme k cieľovému číslu bude niečo chýbať. A tu prichádzajú k slovu proteínové suplementy. Proteínové suplementy sú tak tým prvým, po čom by mal športovec usilujúcich o nárast svalovej hmoty siahnuť. Je to onen "základ pyramídy", bez ktorého nemá zmysel nasadzovať suplementy iné. Realita je tu totiž neúprosná - stimulujte telo k rastu akokoľvek chcete, bez proteínov ale neporastie. Otázky znie, po akom proteínovom suplemente teda siahnuť ? A koľko dávok v akom množstve denne používať ? Všetko uvedené sa odvíja od Vášho jedálnička a tiež od Vašich finančných možností.

Čo vyplynie z jedálnička ...

Spočítajte si, koľko gramov bielkovín denne prijmete z bežného jedla. Teraz si spočítajte, koľko gramov by ste denne mali prijať (to je ono vynásobenie váhy dvojkou). Vyjde Vám, koľko gramov bielkovín Vám denne chýba. Ak je to množstvo okolo 30 - 40 gramov, hravo ho doplníte jednou  dennou dávkou proteínového suplementu, ak je to množstvo medzi 40 - 80 gramami, mali by ste si dať dávky dve, ak je to množstvo nad 80 g, mali by byť dávky proteínového suplementu aspoň tri. V prípade, že hovoríme o jedinej dennej dávke, bola by najlepšia buď ihneď po tréningu, alebo až večer pred spaním. V prípade, že hovoríme o dvoch denných dávkach, bolo by dobré ju zaradiť v druhý z uvedených časov. V prípade tretej dávky ju zaradíte v priebehu dňa medzi jedlami (s dostatočným odstupom), výhodný je tiež čas ráno po prebudení.

Čo vyplynie z finančných možností ...

V prípade, že ste finančne limitovaný , kúpte bez ohľadu na dennú dobu, kedy chcete proteín používať, jeden univerzálny suplement, ktorý sa nebude v tele uvoľňovať ani príliš rýchlo a ani príliš pomaly. Použiť ho môžete večer pred spaním, po tréningu, v priebehu dňa aj pokojne ráno pred raňajkami. Takýto suplement by mal obsahovať prevažne koncentrát srvátkovej bielkoviny (WPC), a to buď lacnejší  ultrafiltrovaný (pre telo menej využiteľný), alebo drahší CFM (výrazne lepšie využiteľný). Časť bielkovín môže byť tvorená aj drahším srvátkovým izolátom WPI. V našom e-shope také možnosti ponúkajú produkty pod obchodnými názvami High 80, CFM 80 a ISO 90.

V prípade, že finančne zase tak moc limitovaný nie ste, bude lepšie, ak pre rôzne denné časy siahnete po rôznych proteínoch. Na noc by ste mali používať suplement taký, ktorý sa bude uvoľňovať čo najdlhšie a ktorý tak bude Vaše telo zásobovať proteínom  počas ideálne celého spánku. Takéto proteíny obsahujú v lacnejšej  variante kazeinát vápenatý (taký u nás nenájdete), prípadne drahšej  (a výrazne kvalitnejšie) micelárny kazeín, v našej ponuke je pod názvom Micelar Casein. Ideálne tiež obsahujú aj iné druhy proteínov, ktoré svojím postupným uvoľňovaním zaistia  priebežné zásobenie tela bielkovinami od chvíle požitia  po dobu ďalších 5 - 7 hodín. U nás je to špičkový produkt LONG 80.

Spomínané "pomalé" proteíny sa hodia večer pred spaním, sú ale celkom nevhodné po tréningu. V tej chvíli totiž potrebujete naopak proteín čo najrýchlejší , taký, ktorý sa uvoľní počas niekoľkých chvíľ a ktorý tak svaly zazásobuje v čo najkratšom možnom čase. Takéto proteíny sú väčšinou zložené výhradne z enzymaticky hydrolyzovanej srvátkovej bielkoviny a je pre nich charakteristická mierne horkastá chuť. Čím viac hydrolyzovaný, tým nahorklejšia  chuť. Stupne hydrolyzácie sú označené číslovkou za skratkou DH. Čím vyššie číslo, tým väčšia horkosť, ale aj kvalita spracovania. Najvyššie možné spracovanie, ktoré technológia umožňuje je momentálne označené stupňom DH32. V našej ponuke nájdete z hydrolyzovaných proteínov produkty pod názvami HYDRO 77 a SUPER HYDRO DH32. Tiež sa môže jednať o kombinovaný suplement obsahujúci hydrolyzát a niektorý z vysoko kvalitných WPC koncentrátov a / alebo izolátov. Áno, tieto produkty sú trošku  drahšie, ale sami uvidíte, ako extrémne rýchlo ich  vaše telo trávi a využíva. Aj taký vyrábame, a to pod názvom HYDRO ISOLATE 90. Mimochodom, také proteíny môžete použiť aj ráno po prebudení cca 30 minút pred raňajkami, aby ste "vyhladovaným" svalom dodali bielkoviny čo najrýchlejšie. Na zostávajúce použitie v priebehu dňa medzi jedlami je najvhodnejšie zaradiť klasický srvátkový proteínový koncentrát WPC alebo WPI, ktorý sme už rozobrali (a príklady odporučili) v úvode tejto kapitoly.

Špeciálne proteíny ..

V dnešnej dobe, kedy sa mnoho zákazníkov stretáva s intoleranciou na mliečne výrobky a laktózu, sú veľmi dopytované produkty, ktoré úplne vylučujú aj stopové prvky laktózy. Takúto možnosť ponúkajú produkty Peptibeef a vegan. Ako už názvy naznačujú, používajú úplne iné zdroje bielkoviny, ako je srvátka. V prípade Peptibeefu ide značkový izolát HydroBEEF® (hydrolyzované hovädzie peptidy), obsahujúci mäsové (cca 25%) a svalové(cca 75%) bielkoviny. Tento produkt nielenže ponúka výhody spomínané v úvode odseku, ale je zaujímavý aj pre inú chuť produktu, a predovšetkým pre odlišné aminospektrum, ktoré skvele doplňuje to srvátkové. Na opačnom póle, hlavne z ideologického hľadiska, je samozrejme výrobok vegánov, ktorý by nemal chýbať žiadnemu športovcovi z radov vegánov.

Koľko percentný proteín zvoliť ?

To už vyplynie z kontextu. Ak budete siahať po hydrolyzáte, vždy bude mať okolo 73 - 77% bielkovín. Ak budete siahať po srvátkovom koncentráte, bude mať podiel bielkovín okolo 75 - 80%. Ak budete siahať po nočnom proteíne (z väčšej časti obsahuje micelárny kazeín), bude obsahovať okolo 80% proteínov. Uvedené samozrejme nie je dogmou, naraziť môžete aj na 90 a viac percentné proteíny, pre bežného užívateľa sú ale zbytočné (hodia sa až do prísne predsúťažnej diéty). Rovnako tak nájdete napríklad 65proteíny, po tých môžu siahnuť tí, ktorí majú problém s naberaním čohokoľvek (tzn. Ako svalov, tak i tuku) a ktorým sa tak trocha energie z prítomných sacharidov hodí.

Zo zámoria, alebo z Európskej únie ?

V posledných rokoch sú produkty športovej výživy pochádzajúce z krajín Európskej únie zákazníkmi oveľa viac preferované. Prečo ? Súčasné normy Európskej únie pre výrobu športovej výživy sú ďaleko prísnejšie ako niektoré normy v zámorí, a tak u suplementov z EÚ (a teda aj z Českej republiky) máte ďaleko vyššiu garanciu kvality. U takých suplementov máte neporovnateľne vyššiu záruku, že obsahujú skutočne to, čo obsahovať majú (správny druh bielkoviny), že obsahujú toľko, koľko majú (správne množstvo bielkoviny) a naopak, že v nich nie je nič, čo by tam byť nemalo (u proteínov z USA sa vám môže stať, že budú vyrobené z tzv. rBGH geneticky modifikovaného mlieka - čo sa vám v prípade produktov z ČR či všeobecne z EÚ neprihodí nikdy). Čo sa týka Extrifit, za zmienku stojí to, že ako jeden z mála výrobcov predávajú úplne presné a transparentné zloženie svojich výrobkov, čo ani dnes nie je žiadnym pravidlom.

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.