ALEŠ LAMKA -CHLASTU POMALY UBÚDALO A CVIČENIE MI ZAČALO POSTUPNE PRIRASTAŤ K SRDCU

Ahoj Aleš , mohol by si sa nám na začiatok predstaviť ?

Zdravím ťa  aj všetkých čitateľov ! Volám sa Aleš Lamka, pochádzam z malého mesta Hronov (u Náchoda u Poľských hraníc) a som online tréner. Venujem sa naplno cvičeniu a točím o tom videá na Youtube.

Čo si robil predtým, než si sa začal venovať posilňovni ?  V (ne) jednom videu som Ťa počul hovoriť niečo o alkohole ...

Pracoval som v miestnej firme na výrobu elektromotorov. Normálne dobrá práca v kancelárii. Ak sa ale pýtaš, čo som robil vo voľnom čase, tak to budem musieť asi trochu viac rozpísať. Od mala som hral ľadový hokej, trvalo to asi 12 rokov. V 15 rokoch som sa začal venovať skákaniu na bicykli MTB / BMX. Bol to ťažký a občas dosť bolestivý šport. Postupne som okolo 18 rokov prechádzal na nový šport a to bolo "poriadne žúrovať s kamarátmi". Lenže sa to postupne vymykalo kontrole, až mne samotnému sa to prestalo páčiť. V 20 rokoch som sa dostal nejakým zázrakom s kamarátom do mojej aktuálnej domácej posilňovne. Začali sme ju postupne upravovať, upratovať, vybavovať. Chlastu pomaly ubúdalo a cvičenie mi začalo postupne prirastať k srdcu. No a dnes som našťastie tam, kde som.

Z akého dôvodu si s posilňovaním začal a prečo si sa rozhodol práve pre špecifickú kategóriu physique ?

Zaujal ma film Neporaziteľný so Scottom Adkinsnom. Postava Yuri Boyka bol nabuchaný týpek, ktorý vedel poriadne drsné kopy z otočky. Nemohol som odolať :) S kamarátom sme začali pracovať na búchaní  s kopaním do vreca a na to sme začali mierne cvičiť, aby to nejako vyzeralo. Lenže v seltíčkach a kopaní som nebol tak dobrý. Čoskoro ma to opustilo, kdežto cvičenie so mnou nejako zostalo. Páčilo sa mi, ako sa mi mení postava k lepšiemu. Páčilo sa mi, že som sa cítil lepšie, bol silnejší a zdravší.

Prečo physique sa pýtaš ... Úprimne ? Pretože mi zatiaľ viac svalov nenarástlo: D Cvičím, pretože ma to baví. Rád mám dobré výkony v posilke, rád vyzerám dobre. A ako vyústenie, aby tam bol aj nejaký ďalší motivačný cieľ, si zájdem pre zábavu občas na preteky. Vyskúšal som kategóriu physique, celkom mi to tam šlo, tak som u toho zatiaľ zostal. Pretekanie teda neberiem ako nejakú nutnosť.

Aké sú tvoje doterajšie športové úspechy ?

Za najväčšie doterajšie pretekárske úspechy zatiaľ považujem tieto nižšie uvedené:

- BFC Adel Cup Č. Lípa, Physique do 174 cm - 1. miesto + Absolútny víťaz / 2015

- Atrium Flora GP Praha, Physique jedna kategória - 1. miesto / 2015

- Partners Cup Čelákovice, Physique do 179 cm - 1. miesto + Absolútny víťaz / 2015

- GP Čáslav. Physique do 178 cm - 1. miesto + Absolútny víťaz / 2015

- BFC CUP, Physique do 178 cm - 1. miesto + Absolútny víťaz / 2016

- Majstrovstvá Čiech, Physique do 174 cm - 1. miesto / 2016

- Majstrovstvá Slovenskej Republiky, Physique do 174 cm - 1. miesto / 2016

- Víťaz Squatmadness - súťaž usporadúvaná  kanálom Swaglift (súboj 6 ľudí; najväčší počet drepov) To mi dalo najviac zabrať. Je to niečo iné ako klasické vystúpenie na pódiu; išlo len a len o drepy. Bol to úplný masaker.

Minulú jeseň si sa na EVLS v kategórii physique do 174 cm umiestnil na 8. mieste (14 pretekárov); aké si mal z tohto závodu pocity?

Úprimne Ti poviem, že veľmi zmiešané. Na jednej strane ma až tak  umiestnenie nezaujíma , ako som už písal o kúsok vyššie. Robím to pre zábavu. Na druhej  strane viem, že súťažiam v kategórii physique, kde má byť človek stredne svalnatý, stredne vyrysovaný a nikto nevie, čo to znamená a ako má teda vyzerať. Ja som bol s formou spokojný a to mi stačilo. No a na tretiu stranu ma ale vždy trochu sklame, keď sa predo mnou umiestni niekto, kto vyzeral v mojich očiach naozaj o niekoľko úrovní horšie. V tomto smere tam teda trocha sklamanie určite bolo.

To Ti úplne rozumiem. Ako vyzerá tvoj klasický (tréningový) deň?

Aktuálne som mimo sezónu, teda to vyzerá asi takto:

  • 7:00 Budík,
  • 7:15 Raňajky (vločky, proteín, jogurt, vitamíny)
  • 9:30 Jedlo 1 (príloha, mäso, zelenina)
  • 12:00 Jedlo 2 (rovnaká príloha, mäso, zelenina)
  • 14:30 Jedlo 3 (rovnaká príloha, mäso, zelenina)
  • 16:00 Suplementácia (nakopávač + bcaa)
  • 16:30 - 17:45 Tréning
  • 18:00 potréningový suplementácia (proteín + kreatín)
  • 18:45 potréningový jedlo (príloha + mäso)
  • 22:00 Cottage / ricotta + oriešky
  • 23:00 Spánok

(Príloha, zelenina a mäso sa vždy líšia. Striedam to podľa chuti. Volím ale iba medzi kvalitnými a čerstvými zdrojmi)

Ktoré cviky ťa bavia  a ktoré nie ?

Najviac ma baví mŕtvy ťah a drep. Sú to základné cviky a sú zároveň najťažšie ako na prevedenie, tak aj náporovo pre telo. Baví ma tá celková náročnosť, vychytávanie techniky, detailov a zlepšovanie výkonov. Ako partia ma nebavia lýtka, na ktoré nemám žiadnu špeciálnu mašinu a musím sa vždy sakra snažiť, aby som ich poriadne odcvičil- človek sa klope, balansuje každé druhé opakovanie s ťažkou obojručkou na chrbte a 10x sa musí porovnať, než tie lýtka začnú konečne trochu štípať . Radšej no comment ! : D

Páči sa mi, že si nestěžuješ na nepriaznivé podmienky a jednoducho makáš . Nakoniec často vidím, že v gymu nemáš potrebné vybavenie, ale o to viac si kreatívny vo vymýšľaní nových variácií na rôzne cviky.

Musím povedať, že pri sledovaní cudzích vidí občas niektorým ľuďom závidím poriadne mašiny, napríklad hacken, legpress alebo mašiny, ktoré aspoň čisto bežia . U náš všetko vŕzga, škrípe a je 10x zvárané, opravované. Pokiaľ ale človek chce, vystačí si so základným vybavením, ako sú jednoručky, obojručná činka s veľa kotúčmi, stojanom na drepy a nejaká tá lavička. Kreativita potom hrá veľkú úlohu. Určite verím tomu, že by sa cviky mali čo najčastejšie meniť, aby ste docielili nového šoku pre svaly a tým optimálneho svalového rastu. Preto sa snažím občas vymýšľať aj pekné hovadiny. Ale čo, aspoň to človeka tiež viac baví a nie je to taká nuda.


Na videách často skúšaš maximálky - uvedieš svoje silové výkony ?

Ku koncu tohto mimo-sezónneho obdobia som sa dopracoval k mŕtvemu ťahu 228kg a drepu 218kg. Dokonca som u oboch výkonov dal viac opakovaní, ale to bol vždy len taký šialený bonus navyše, ktorý sa nedá moc oficiálne počítať. Preto to považujem iba ako maximálny výkon po jednom opakovaní.

Na physique úctyhodné výkony. Máš nejaké prednosti, prípadne slabiny ?

Čo tak pozorujem a čítam po internete, tak medzi moje prednosti patria pravdepodobne ramená, prsia a povedzme aj chrbát. Moje slabé partie ? To sú tie partie, ktoré ma naozaj veľa štvú, že zaostávajú. Sú to bohužiaľ ruky.

Veľmi ťa preslávil tvoj youtube kanál, na ktorom máš už 30 000 odberateľov. Tvoje videá majú na České  pomery slušnú sledovanosť.

Začalo to celkom bez cieľa. Chcel som len natočiť pár videí z toho čo robím, pretože ma bavilo točiť videá, keď som jazdil na bicykli. Dalo to dosť práce, ale chytilo sa to. Dostal som sa do podvedomia ľudí a som za to veľmi rád. Ľudia ma poznajú, ľudia mi fandia. Ešte viac ma ale teší, že to nerobím zbytočne. Snažím sa tam poradiť, ako lepšie cvičiť, poradiť, ako ich postavy zmeniť. Samozrejme vďaka tomu sa na mňa ľudia obracajú  s prosbou o pomoc, chcú priamo využiť moje  skúsenosti . Je to teda pre mňa tiež obrovská reklama.

Musíš byť časovo veľmi vyťažený. Kde pre to všetko berieš motiváciu ?

Je to moja práca a baví ma to. Čo viac na to povedať. Keď ťa niečo baví, nemusíš sa do toho nútiť. Áno, zaberá mi  to väčšinu môjho dňa, ale keď už chcem niečo robiť, chcem v tom byť najlepší. Preto musím byť tak poctivý, ako to len ide a dať tomu všetko.

Koľko máš ako tréner klientov ?

Je tu veľa obyčajných ľudí, ktorí chcú schudnúť, nabrať alebo jednoducho len zlepšiť stravovanie, životný štýl. Mám teda veľa práce. Na emaily s nimi trávim väčšinu svojho dňa.

Čo chystáš do budúcnosti ?

Okrem zlepšovania seba samého v posilňovni (musím predsa ísť správnym príkladom ľuďom, ktorí ma sledujú) chystám veľa nových zmien pre moju tvorbu a pre moje možnosti tvorby na Youtube. Pripravujem nové lepšie priestory a dávam do kopy veľa nových konceptov. Veľa času venujem vývoju ďalších suplementov a nových kúskov oblečenia do mojej rady. Snažím sa ísť vo všetkom dopredu, neustále sa zlepšovať. Mať viac čo ponúknuť, viac dokázať pomoct. Nechajte sa prekvapiť.

To znie ako veľké plány- nech sa Ti všetky podarí splniť ! Na záver by som sa ťa spýtal, čo by si odporúčal chalanom a dievčatám, ktorí s posilňovňou len začínajú.

Odporučil by som ním ísť okamžite na môj youtube kanál a ... nie, robím si srandu :)

  • Nezabúdajte na dôvod, prečo ste začali cvičiť.
  • Bežte si za tým na plno !
  • Investujte veľa času do správneho jedla, bez toho sa budete ťažko zlepšovať.
  • Cvičte čo najtvrdšie a nejpoctivejšie.
  • Zároveň vás to celé ale musí baviť. Inak to nemá zmysel a nevydržíte pri tom.

 

Ďakujem za rozhovor a do budúcnosti želám veľa (nielen) súťažných  úspechov !

Rado sa stalo ! Prajem Tebe aj všetkým ostatným nech sa darí a nech to rastie!

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.