Chcú všetko hneď! Ale nemôžu za to.

Tak som vzal minulý týždeň deti a vyrazil k mame na obed. Chápem, nie je to úplne strhunúci úvod, ale teraz má nádych disidentstva a ilegálnej činnosti, lebo ešte minulý týždeň návšteva dôchodcu znamenala jeho istú smrť vypľuvnutím ľavých pľúc v stredu a tých pravých v piatok.

Takže ako potencionálny matkovrah tam sedím, počúvam, a ako každý potomok dospelého veku si chvíľu pripadám, ako keby mi je zase 10 rokov, pričom o pár minút neskôr premýšľajú, či náhodou nie je 10 zase vášmu rodičovi. A necháte tak plynúť čas, kým sa nedotknete nejakého vážnejšieho tématu. Čo väčšinou nestane, ak tam ste sám a nie ste sám rodičom. Ak však so sebou máte ratolesti ako ja, zoberte jed na to, že skôr alebo neskôr sa váš rodič zmieni o tom, že to vaše detstvo bolo oveľa lepšie ...

... Aby ste tomu dobre rozumeli, nezvoní u mňa doma sociálka obdeň, nenaťahujeme svoje decká na škripec zakaždým, keď donesú blbú známku zo školy, ani im netrhame nechty za to, že občas spôsobia apokalypsu v kúpeľni. Hovorím tu o používaní mobilov, tabletov, YouTube a všetkých takýchto Internetov, ktoré by sa mali zákazať.

To za nás nebolo, takže sme mohli liezť po strome, behať okolo domu a odísť ráno do školy a vidieť sa so starčekmi až zase večer. Nemôžem povedať, že by ma ten zombie život potomkov s napálenými xichtmi na displeji občas tiež nevytočil, ale že by nejako dnešné decká alebo mladí trpeli? No to asi nie ... Je to jednoducho iné a jedno viem úplne iste. Hoci nám to vadí, boli by sme  rovnaký.

Kto z dnešných štyridsiatnikov pamätá tie púte s maringotkou plnou prvých videohier? Ha? Svetský na nich museli zarobiť minimálne miliardu, lebo ja som tam nahádzal všetky dvojkoruny, ktoré som ulovil vo vreckách celého príbuzenstva. A kto hral hru Nu pogodi, ako tam chytal zajac vajcia, tak dlho, kým sa hráčom nevyšťavili baterky a nevykĺbil palce na ruke? V puberte som potom nosil walkmana v ľadvinke na guliach ako Aaron Baker a pripadal si rovnako cool ako on, akurát len tak hodinu, pretože to žralo baterky ako Tesla a nové boli drahé ...

Môžem sa hnevať na decká, keď na klasickú omalovánku pozerajú s neskrývanou nudou v očiach? To omalovánka na tablete, to je iný level! Tie farby, tá rýchlosť, tie tvary a pestrosť! Všetko je to hneď. Pink, pink a vyfarbujú ďalšie.

Teraz si doma dorábame s manželkou atestáciu na učiteľa, lebo nám štátom pridelený učiteľský zbor, sa v panickej hrôze z koronavírusu rozhodol pre večný život a do školy už nevstúpi minimálne do septembra a nestačíme sa diviť, aké jednoduché je robiť úlohy. Pár klikov na nete a test o Žižkovi je za jedna. Žiadne čítanie, žiadne hľadanie v knihách a učebniciach, stačí len vložiť otázku do googlu a magická kombinácia tlačidiel ctrl + c a ctrl + v z vás razom urobí experta cez husitov.

Ak to niekto dočítal až sem, iste mu je viac ako 20. Pre tých mladších je tento text dlhší ako Vojna a Mier. Už sa nemusíme na nikoho tešiť, nie je potrebné čakať na list, stačí zapnúť webku, napísať správu a prinajhoršom za 5 minút nervózne ťukať do stola pri čakaní na odpoveď. Všetko je on-line, všetko je hneď. Rady, čakanie, tešenie, túženie, namáhavé hľadanie, nič z toho už nie je v móde ... Komu by sa to nepáčilo?

Problém nastáva v momente, keď tieto elektronické kúzla nefungujou. Do prvej práce nastúpite s tým, že len čo sa trochu rozhliadnete, toho starého páprdu pošlete do dôchodku a po popoludňajšej desiate to tam prevezmete.

Väčšinou to zapadla na svoje miesto. Rovnako tak, ako keď sa rozhodnete mať svaly. Alebo aspon brušáky, či pevnú prdel v prípade dievčat. Napozeráte tie videá o cvičení, nabehne do fitka, trochu sa spotíte a ono nič. A ono dlho nič. Čo je? Kde je problém? Všetko ide hneď, všetko objednám na 2-3 kliknutia myši, ale tu makám už mesiac a nedeje sa nič.

Chyba v nejakom procesore, že sa to tak dlho loaduje, alebo čo? Tak si napočúvate ďalšie videá, kde známy influencer čo sype, aby vyzeral na Instagrame dobre, nabáda ľudí, aby nesypali len kvôli tomu, aby vyzerali na Instagramu dobre. Chápete to? Ja tiež nie. Tak si pustím iného, ktorému sotva rastú chlpy na brade, čo tam vymenúva toľko práškov, že by ich nedokázala spísať u doktora ani vaša babička, že to ako berie, že pribral 20 kíl, ale že to je nebezpečné, akurát že jemu nič nie je . Hmm, tak ako čo? On môže, ja nemôžem? On je zdravý, má peknú babu a mne by mal upadnúť semenník? Tak to teda nie, ja chcem svaly hneď. Do týždňa, zajtra, teraz. Ako všetko ...

A my starší, my, ktorí sme im tie mobily a tablety vrazili do ruky, naučili ich, ako prísť k výsledku čo najrýchlejšie a najpohodlnejšie, sa nad tým pohoršujeme, a hovoríme, jéé, takto by to byť nemalo. Mal by si sa pozerať na hodnotný obsah, nie na tie picoviny ... Hmm ... To je ako keby vám niekto hovoril, aby ste si večer pustili Babičku miesto porna. Zakázané ovocie, tá oznámená "pravda", vidina rýchleho úspechu, je vždy zaujímavejšia ako mentorovanie rodičov a starých páprdov ...

Tento článok som začal písať, bez toho aby som poznal pointu a zdá sa, že k nej nesmerujem ani teraz. Nechcem skĺznuť do témy, že tie "osvetové videa" o AS sú zle, pretože už o tom bolo povedané dosť a dosť a rovnako to nikam neviedlo a nevedie. Nechcem ani mudrovať o tom, že "my" sme lepší, ako tí mladý, pretože to nie je pravda, a keď už by to pravda bola, išlo by len o z núdze cnosť.

Machrovat, že by si sa bez mobilu pokojne obišiel v čase, keď možnosti tých dnešných placiek boli známe len bujnej fantázii autorov sci-fi románov, je ako machrovat, že si nemusíš robiť umelé prsia, keď vážiš metrák. Je to naša generácia, ktorá tieto technológie vytvorila, sme to my, ktorí sme zariadili našim potomkom toto elektronické dospievanie.

Takže čo až príde potomok domov s tým, že chce mať svaly? Nemusí hovoriť, že hneď. To je v myslení dnešných násťročných zakódované automaticky. No, poviem vám, bude to oriešok. Zakazovať AS, zaprisahať ich vydedením, sľubovať rakovinu pečene, konečníka a pankreasu, lamentovať a hroziť? Vážne to pomáha?

A prečo to nepomáha pri chlaste, cigaretách a fajčení trávy? Pretože čo ja si tak matne vybavujem, keď mi bolo 16, mal som pocit nesmrteľnosti a všetci cez 30 rokov boli blbci. Vziať to teda za druhý koniec s tým, že to moc nepomáha a že to je k ničomu, bude tiež celkom na hrane, keď rovnako starý sparing bude po pár tabletkách rásť ako z vody ...

Toto je vážne na hovno situácia, to vám poviem. Všetky tie mediálne technológie, čo mali urobiť život ľahším, ho urobili o dosť zložitejším ... A viete čo? Som v tom s vami. Síce mám dievča, ale tá sa vidí v dievčatách, ktoré disponujú väčším bicepsom, než mám ja. Takže vysvetľujem. Dávam jej za príklad kamarátov a kamarátky, ktoré sa dnes pýši statusom Profi, hovorím jej, že sú výkonnostne ďaleko ďalej, než tie hviezdy Instagramu a You Tube a pritom do dospelosti nikdy nesypali.

Ukazujem jej  Mouly, čo mali v 20 rokoch bradu, cez 100 kíl a o 5 rokov neskôr o nich nie je chýru ani slychu. Informujem ju o tom, že aj vagón bobkov jej bude k ničomu, pokiaľ sa nenaučí disciplíne, tvrdej drine v posilňovni, správnemu stravovaniu a životospráve. No a potom už len skrížime prstami a budem dúfať, že tieto woodoo rady k niečomu budú a ja si za pár rokov nebudem musieť zvykať na to, že je o jednu holiaci sadu v kúpeľni viac ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.