CHEATINGOVÁ KULTURISTIKA

 

 

 

 

Stavil by som sa, o čo chcete, že podobnú situáciu ste zažili všetci. Stojíte pred stojanom v posilňovni a vykonávate bicepsové zdvihy s veľkou činkou, na ktorej  máte naložené 50 kg. Tak ako to má byť. V pevnom postoji, bez záklonu trupu a vystrkovania lakťov, vykonávate opakovanie po opakovaní až do momentu, kedy vaše bicepsy usilovne rozdúchavajú ohník vo svojich vláknach a pod hrozbou upálenia  vás urgentne žiadajú o koniec série.

 

O tri metre ďalej robí šľachovitý mladík rovnaký cvik, avšak jeho činka váži 65 kg. "Čo to sakra je? Som taká srágora, alebo má ten frajer takú silu ?  Premietame v duchu. Keď neskôr dôjde na drepy, striedate sa v stojane s dvomi inými cvičenci. Záťaž 90 kg stačí pre všetkých, ale znovu, zatiaľ čo vy s rovným chrbtom drepujete až dole v rozvážnom tempe, vaši momentálny kolegovia robia drepy s predklonom a ohnutým chrbtom ; hlavne však ich "drepy" nie sú o nič viac než obyčajné pokrčovánie kolien. Existuje veľa ľudí, pletúcich  si precvičovanie svalov so zdvíhaním čo najťažších váh, v mylnej viere, že je to dobrý spôsob pre vynútenie rastu.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-cheating-1_9b3250be6169221213a338c3dc20b4e7.jpg

Bežný  kulturisti dosahujú preťaženie svalov a intenzitu prostredníctvom zvyšovania záťaží . V oveľa menšej miere pridávajú opakovania a len výnimočne manipulujú s časom. Podľa uvedených príkladov je zrejmé, že klamaním  techniky, využívaním pohybového momentu, rozjazdu a švihu k zrýchľovaniu pohybu možno skutočne obdivuhodne zvýšiť tréningové váhy. Pokiaľ ale trénujete preto, aby ste boli svalnatejší - a o to sa snažíme všetci - pozrite ďalej než na váhy činiek, strojov a kladiek. Mal ten vyššie spomínaný mladík, trénujúcich s váhou o 30 kg väčšou , aj väčšie a masívnejšie bicepsy než vy ? Našli by ste na nohách spoludrepujících sparingov  niečo, čo by sa s veľkou dávkou fantázie dalo nazvať masívnymi kvadricepsami ? Intenzitu tréningu totiž tvorí  viac faktorov, než len samotná váha činky. Presvedčíte sa jednoduchým pokusom, ktorý  môžete urobiť sami na sebe.

 

Vezmite stredne ťažkú ​​činku a zacvičte bicepsový zdvih v tempe 2/4, to znamená 2 sekundy z vyvesených paží do bicepsového zatnutia  a 4 sekundy naspäť. Za predpokladu plynulej nadväznosti opakovaní , povedzme ôsmich, by vaša séria trvala 48 sekúnd. Ďalej urobte bicepsový zdvih v tempe 4/4 (4 sekundy hore a 4 dole). V tejto sérii by ste pracovali plných 64 sekúnd. Ktoré opakovania boli  namáhavejšie a vyžadovala intenzívnejšie nasadenie? Očividne to budú opakovania  so  4sekundovou  zdvíhacou  fázou pohybu. Ktoré opakovanie vyprodukovalo viac práce za jednotku času? Iste tá so zdvíhacou fázou v dĺžke 2 sekundy. Máme tu dva faktory, výkon a trvanie napätia.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-cheating-2_9b3250be6169221213a338c3dc20b4e7.jpg

 

 

 

 

 

Keďže výkon v nadväznosti na výbušnú silu náleží skôr športovcom orientovaným na silu (powerlifting), príkladom hodným nasledovania, sa javí skôr druhá možnosť. V zásade nie je nevyhnutné držať sa striktne tu uvedených časových hodnôt, za skúšku však stojí cielené spomalenie tempa, zníženie i záťaží  a korektnosť v technickom prevedení cvikov. Až sa za týchto podmienok dopracujete na hranicu  predchádzajúcich váh a uvidíte svoje nové svaly, už nebudete chcieť trénovať inak.

 

Rýchle cvičenie s pohybovým momentom vytvára zrýchľujúce sily, prispievajúce k zvýšenému riziku zranenia. Rozpohybovaná váha často narazí na slabé, rizikové, miesto kostrovo-svalového systému. Zvyčajne to sú spodný chrbát, ramenné kĺby, úpony v lakťoch či kolenné väzy. Táto, mnohokrát ťažko ovládateľná záťaž, môže spôsobiť drobné poškodenia, prerastajúce až do chronického stavu. Zamyslite sa nad nasledujúcou  dedukciou : Čím rýchlejšie sa činka pohybuje, tým väčší  pohybový moment získa * Čím väčší je pohybový moment, o to viac klesá účinný odpor, stupeň kontrakcie svalov aj zapojenie svalových vlákien * Menej pracujúcich vlákien znamená nízku stimuláciu * Výsledkom býva menší  svalový rast než  správnou technikou cviku *

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-cheating-3_9b3250be6169221213a338c3dc20b4e7.jpg

Hodnotu superbrutálneho cheatingu poznajú predovšetkým fyzioterapeuti a ortopédi , pretože táto technika im zaisťuje pomerne slušný životný štandard v podobe neustáleho prísunu nových a nových klientov, do tejto doby vyznávačov chaetingovej techniky.

 

 

Rozumný, ak chcete šikovný kulturista, čoskoro zistí, že s korektnou  technikou, primeranými váhami a rozvážnym tempom dôjde ďalej. "Ja som mal šťastie, že sa mi nič nestalo, keď som ako mladík z nerozvážnosti a frajerina niekedy nakladal príliš ťažké váhy, neprimeranému charakteru cvikov a svojmu vtedajšiemu stupňu trénovanosti a klamal tak správnu techniku," priznáva sám Arnold Schwarzenegger.

 

Opustíme od myšlienky budovania svalov a prijmeme za svoju ideu, že táto technika nám pomôže k vyšším silovým výkonom, tak aj tu nájdeme isté trhliny. Iste, ako som už uviedol, cheating z vás urobí na chvíľu siláka. 700 kilo na leg-presse s 3 cm rozsahom pohybu určite vytvorí na laického návštevníka fitnescentra obrovský dojem. Zrovna tak naložených 170 kilo na Benč-presse u ktorého vám asistujú traja ľudia a vaša panva pri tom levituje 15 cm nad lavičkou. Ale k čomu to je ? Svaly po tomto "cvičení" nevyrastú. Na súťaži v liftu vás vyženú hneď, akonáhle uvidia vašu "techniku", tzn. už v rozcvičovni . Jediné, čo vám toto navyšovanie ega môže priniesť, je zranenie a prísun historiek typu "koľko dvíham na benč", ktorými sa dajú častovať siloví nešportovci, najlepšie v nejakých výčapných zariadeniach ... Ale to už je zase trochu iná kapitola.

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.