CHILLI PAPRIČKY V KULTURISTIKE

Ak mávate snahu písať dlhší súvislý text, zrejme tiež vnímate rozdiely v rýchlosti plnenia stránok. Sú dni, kedy sa z klávesnice takmer dymí  a inokedy sa robia mraky leda tak nad vašou hlavou. Niekedy vám to jednoducho myslí a inokedy nie. Ale môže sa stať, že odhalíte niektoré z faktorov, ktoré  toto priamo ovplyvňujú. Ja som ich objavil v intenzívnych zážitkoch. Vďaka drine v posilňovni, smiechu, zmenám vo vzťahoch, ale predovšetkým vďaka pekelnému pocitu pálenia v ústach.

Zjedení najštiplavejšej  papričky (k čomu sa odhodlám zriedkakedy) vo mne vždy vyvolá intenzívne pocity, ktoré sú náhle ľahšie popísatelnými. Tento faktor však nespomínam len kvôli spojitosti s mojím písaním. Na chilli papričkách je úžasné, že môžu byť silným hráčom v oblastiach zdravia, metabolizmu a tým pádom aj v kulturistike. Vďaka pravidelnej konzumácii na sebe vnímam ich vplyv, a preto som sa rozhodol zistiť, čo o tomto pôsobení hovorí veda a podeliť sa o to s vami.

Asi ste už počuli slovo kapsaicín. Je to alkaloid, ktorý je zodpovedný za narastajúcu pocity tepla a pálenia bezprostredne po konzumácii čili. Teda je v nich obsiahnutý. Kapsaicín dráždi predovšetkým nervové zakončenia, kde sa prirodzene vyskytujú tzv.vaniloidné receptory, čo sú membránové bielkoviny. To nie je pre kulturistu nič tak mimoriadne, pretože membránové bielkoviny má každý živočích, ale ...!

... štúdie preukázali, že dihydrocapsaicin, zložka kapsaicínu, môže znižovať hladinu "zlého" cholesterolu (LDL) v krvi , ktorý spôsobuje tvrdnutie tepien a naopak zvýšiť množstvo toho dobrého (HDL), ktorý tento jav naopak spomaľuje. Zároveň štúdie poukazujú na to, že k aktivácii týchto pozitívnych vplyvov kapsaicínu je potrebný dostatočný príjem bielkovín v strave. No a my, zdvíhači železa, taký prísun proteínov máme, že ?

Ďalšie súvislosti kulturistikou

Veľa cvičencov trápia vysoké percento podkožného tuku. Jedná sa predovšetkým o takzvaných endomorfov , ale ich chudší kolegovia sa po objemovej fáze takisto nevyhnú diéte. Konzumácia chilli a jej produktov zvyšuje kardiovaskulárny tep a znižuje ukladanie tukov v tepnách. Zároveň sa posilní funkcia enzýmov, ktoré zabezpečia vylučovanie tukov v pečeni, namiesto aby sa ukladali v tele.

Každý Dietary tiež určite vie, že sa hodí zrýchliť metabolizmus. Vedci z polytechnického inštitútu v Oxforde zistili, že sa po konzumácii kapsaicínu spúšťajú termodynamické účinky v organizme a tým je metabolizmus urýchľovaný. Spaľujeme viac kalórií a zabraňujeme vzniku nového tuku. Dochádza k vyvolaniu falošného pocitu tepla a následne k rozšíreniu ciev, aby sa "teplo" odviedlo preč.

Na podobnom princípe funguje synefrín - výťažok z pomarančovníka horkého. No a keď sme u toho rozšírenia ciev, tak by bola škoda nespomenúť súvislosť s lepším prekrvením tkanív. Avšak v tejto vlastnosti napriek tomu dominuje arginín a rovnako si nedokážem predstaviť horší začiatok tréningu, než s pocitom, že cucám tečúcu oceľ. Ak vy áno, tak smelo do toho.

Kapsaicinoidy majú navyše antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že prispievajú k ochrane imunitného systému. Sú odporúčané ako prevencia proti vzniku diabetu druhého typu, zastavujú rast žalúdočných baktérií, znižujú riziko vzniku žalúdočných vredov, dajú sa použiť ako lokálne anestetikum (prerušenie vedenia bolestivého vzruchu) a dokonca zabíjajú niektoré typy rakovinových buniek. Pri dlhodobej konzumácii extrémne vysokých dávok môže dôjsť k zlyhaniu pečene a obličiek, ale predpokladám, že celé Scorpiony je na olovrant len ​​naozajstný gurmán, ktorý už má niečo za sebou.

Ak vás po požití schvátí naozaj neznesiteľná pálivosť, odporúčam mliečne výrobky, pretože kazeín prerušuje väzby medzi kapsaicínom a receptormi  bolesti. Ovšem jedenie tých najpálivejších odrôd nie je nutné. Dá sa kúpiť aj korenie, vďaka ktorému je dávkovanie kapsaicinoidov  vhodne kontrolované. A tehotné ženy ? Vypustite jedenie chilli úplne z hlavy.

"... ..po niekoľkých vzájomných dotykoch s najtvrdšími časťami ústnej dutiny začal vyžadovať pozornosť NESÚHLAS , ale beznádejne. Bolo už neskoro. Skočil som do priepasti a dopadu na dno nešlo zabrániť. Stále som mal odvahu konať ako hrdina a odmietal bielu útechu, ktorú chcel ktosi vytiahnuť z prostredia s pár číslami nad nulou. Asi po dvoch minútach som zabudol aký je význam slova odvaha. Dokonca som zabudol aj význam slova slušnosť a odstrčil osobu od chladničky, aby som kurva dosiahol úľavy skôr ako ihneď. (Trinidad Scorpion Moruga celý sušený ) "

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.