Čo je koenzým q10?

Koenzým q10 zaraďujeme k veľmi prospešným látkam pre zdravé a plnohodnotné fungovanie organizmu. Svojimi vlastnosťami a účinkami je podobný vitamínom. V ľudskom tele sa podieľa na vytváraní energie. Zároveň zabraňuje negatívnym účinkom voľných radikálov, podporuje náš imunitný systém. Všetky ďalšie významné informácie o koenzýme q10 nájdete už v tomto článku!

Základné funkcie a účinky koenzýmu q10

Hlavným úložiskom koenzýmu q10 sú bunkové mitochondrie. Tieto organely sa významne podieľajú na tvorbe ATP. Zvýšené nároky na energiu sú pri všetkých biochemických procesoch, pri tvorbe makroživín, počas využívania živín z potravín a z doplnkov k strave a pri namáhaní a zvýšenej kontrakcii svalov. Z hľadiska životne dôležitých orgánov nám najvyššie nároky na spotrebu koenzýmu q10 dokazuje srdce, pľúca, pečeň a pokožka.  

Konezým q10 si môžete zakúpiť v našom eshope.

Koenzým q10 a jeho pozitívne účinky:

  • pri ochrane pred mozgovými a srdcovo-cievnymi poruchami
  • pri ochrane srdca pred angina pectoris, pred infarktom myokardom a pred zlyhávaním zdravej činnosti mozgu v dôsledku Alzeimerovej choroby
  • chráni cievy pred zužovaním a pred tvorbou krvných zrazenín
  • dodáva srdcu dostatočnú energiu pre bežné fungovanie a aj pri zvýšenej výkonnosti – koenzým q10 tak napomáha pri znižovaní vysokého krvného tlaku
  • je významným antioxidantom, pôsobí proti vírusom a baktériám v tele
  • napomáha aj pri sezónnych alergiách. Znižuje riziko astmy
  • omladzuje a regeneruje pleť.

Viete, že v zdravom organizme by malo byť jeho vlastnou produkciou dostatočné množstvo koenzýmu q10? Ak si však priznáme nadmerné zaťažovanie tela pod fyzickým a psychickým tlakom, dlhodobé onemocnenia, tak naozaj má čo koenzým q10 robiť, aby týmto nežiaducim vplyvom odolával!

Navyše, vekom sú jeho obranné funkcie oslabené, a preto je nevyhnutné dopĺňať ho stravou a výživovými doplnkami.

Najlepšie zdroje koenzýmu q10

Hovädzie mäso

Denne by sme mali prijať 10 – 30 mg koenzýmu q10. Medzi jeho najbohatšie prírodné zdroje patria ryby, hydinové a hovädzie mäso, zelená zelenina, zemiaky, orechy (tu si prečítajte o orieškových maslách), sója, kukurica a olivy.

Pozor ale na technologické úpravy potravín, skoré dozrievanie alebo až prezretie zeleniny a ovocia vplyvom chemických hnojív a na ich nesprávne skladovanie. To všetko má vplyv na znížený obsah koenzýmu q10 v týchto surovinách.

Náš tip na najlepší koenzým q10

Prírodné zdroje koenzýmu q10 sú stále tým najlepším variantom. Pozor ale, aby hladina koenzýmu q10 vo vašom tele neklesla o viac ako ¼. Vtedy sa prejavujú prvé príznaky nedostatku, zmien na normálnom fungovaní životne dôležitých orgánov. Úbytok až nedostatok hladiny koenzýmu q10 súvisí v našom tele aj s nízkymi zásobami vitamínov skupiny B a C, kyseliny listovej a pantoténovej.

Ak ani vaša strava nebýva plnohodnotná pre zásoby koenzýmu q10, odporúčame ho ako doplnok k strave pre energiu pre bunky, pre zdravú činnosť srdca, vnútorných ciev a pre správnu nervovú činnosť. Užívame ho najčastejšie vo forme tabliet – 1 kapsula denne pre dospelých.

V akých situáciách siahnuť po koenzýme q10?

Koenzým q10 je odporúčaným doplnkom pri nadmernej fyzickej záťaži, únave a pri strese. Koenzým takto napomáha prekonávať celkovú slabosť. Dodáva nám potrebnú energiu v každom veku. Po tomto výživovom doplnku siahame aj počas športovania – v tele sa uvoľňuje veľa toxínov, vyčerpávajú sa svalové vlákna, ktorým ku regenerácii prispieva práve koenzým q10.

Pozor na nedostatok koenzýmu q10 a vyčerpanie organizmu! To spôsobuje nielen vyšší vek a naša fyzická slabosť, ale aj pretrénovanie a slabá mentálna labilita.

Koenzým nemá dostatočný účinok na zlikvidovanie nežiaducich látok v tele a zároveň nestačí na produkciu stále novej a novej energie. Taktiež nežiaduce účinky sa môžu prejaviť pri dlhodobom a nadmernom príjme – prvými príznakmi býva nevoľnosť, tráviace ťažkosti a malátnosť.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.