Čo je kolagén a prečo je častou zložkou kĺbových výživ?

Kolagén je najrozšírenejšou bielkovinou v ľudskom tele. Zložená je z aminokyselín glycín, prolín a hydroxyprolín. Konkrétne tvorí až 30 % všetkých bielkovín v tele a je stavebnou hmotou spojivových a podporných tkanív. Nejde pritom len o jednu látku, známych je niekoľko typov. Rozdiel je v ich štruktúre od ktorej sa odvíja miesto ich výskytu v ľudskom tele.

Až približne 90 % tvoria následné 3 typy:

  • Kolagén I – Prítomný v šľachách, väzoch, koži, kostiach a ďalších tkanivách.
  • Kolagén II – Hlavná kolagénová zložka kĺbovej chrupky.
  • Kolagén III – Nachádza sa napríklad v krvných cievach.

Práve pre jeho početné a rôznorodé zastúpenie je kolagén tak dôležitý. Aj keď je dôležitosť kolagénu často krát spájaná len s pohybovým aparátom, kolagén je dôležitý aj pre kožu, krvné cievy a mnohé iné tkanivá. Preto je snahou udržať si optimálne množstvo kolagénu v tele, keďže jeho produkcia s vekom klesá.

VEDELI STE ŽE:

Kolagén sa využíva ako zložka kĺbových výživ, práve pre jeho funkciu v kĺboch, šľachách a väzoch

Aby sme si zachovali optimálne množstvo kolagénu v organizme a zachovali tak funkčnosť jednotlivých tkanív, organizmus si musí kolagén syntetizovať. Na to aby sa mohli syntetizovať bielkoviny kolagénu v organizme je nutné, aby boli prítomné konkrétne aminokyseliny z ktorých je takáto bielkovina zložená. Platí to rovnako ako pri budovaní svalov.

Samozrejme, či tieto aminokyseliny prijmeme z kolagénu obsiahnutého v strave, mlieka, sóje, doplnkov výživy alebo iného zdrojov je úplne jedno, lebo prijmeme bielkoviny ktoré sú v tráviacom trakte rozštiepené na aminokyseliny. Organizmus už ďalej nerozlišuje z akého zdroja daná aminokyselina pochádza, pretože napríklad aminokyselina glycín bude mať rovnakú štruktúru bez ohľadu na jej zdroj a vždy ide o úplne identickú aminokyselinu.

Výhoda konzumácie kolagénových bielkovín ale spočíva v tom, že ich konzumáciou prijmeme tie špecifické aminokyseliny z ktorých je kolagén tvorený. Neznamená to ale, že tieto aminokyseliny nie sme schopný prijať z iných zdrojov, ako už bolo spomenuté vyššie.

Taktiež hydrolyzovaný kolagén vo forme doplnku výživy poskytuje benefit ľahšej stráviteľnosti, keďže hydrolýzou je už kolagén akoby pretrávený na menšie časti, ktoré sa volajú peptidy.

Natívny nedenaturovaný kolagén

Druhou variantnou kolagénu v doplnkoch výživy je natívny nedenaturovaný kolagén. Princíp jeho funkcie je od hydrolyzovaného denaturovaného kolagénu úplne odlišný. Nie je zdrojom aminokyselín na vlastnú syntézu kolagénových bielkovín v organizme, ale je prijímaný len v malej dávke a jeho funkciou je „naučiť“ imunitný systém tolerovať takýto druh bielkoviny a eliminovať vlastnú degradáciu kolagénu imunitným systémom. V článku sa ale bližšie tejto forme venovať nebudeme.

Kedy má teda zmysel teda užívať kolagén?

V prípade nevyváženej stravy alebo iných situácií, kedy jednoducho neprijímame nedostatok daných aminokyselín. Platí to rovnako ako pri iných živinách, teda ak napríklad neprijímame dostatok železa v dôsledku nevyváženej stravy, vtedy ma suplementovanie tejto živiny zmysel. Naopak ale, ak určitú živinu prijímame v dostatočnom množstve, jej ďalšie suplementovanie zmysel nemá a môže byť dokonca kontraproduktívne. Preto je dôležité zvážiť výber doplnkov výživy a tiež kedy je vhodné, ktoré doplnky výživy suplementovať, aby sa dostavil potencionálny benefit.

Ďalšou možnosťou je vyžitie tohto doplnku výživy pri už rozvinutých zdravotných problémoch. Niektoré štúdie preukázali, že užívanie kolagénu vo forme doplnkov výživy (a to hydrolyzovaného ako aj nedenaturovaného kolagénu) viedlo k zníženiu bolesti kĺbov pri osteoartróze a teda jeho suplementovanie sa zdá byť vhodné pre zníženie symptómov daného ochorenia, aj keď závery štúdií nie sú vo všetkých prípadoch jednotné.

Na záver ešte treba podotknúť, že podľa dostupných literárnych zdrojov užívanie kolagénu vo forme doplnkov výživy je bezpečné a nemusíš sa teda ničoho obávať.

foto: wallpaperuse.com

Rastislav Ševčovič
Rastislav Ševčovič

Som študentom vysokej školy v odbore výživa a špecializujem sa na výživu športovcov v oblasti fitness a silových športov. Pracujem ako výživový konzultant, fitness tréner a tréner detí v materských a základných školách.

Sledujte ma na Instagrame a Facebooku

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.