Čo je to pangamín?

Niekto verí, že pravda o zdraví sa skrýva vo víne, iní, že v pivných kvasinkách. Každú z týchto teórií už oprášil čas, a preto k nim pristupujeme s rešpektom. Treba uznať, že tak zaujímavý až „exotický“ názov pangamín už pri prvom vyslovení púta pozornosť. Bližšie sa mu venujeme v nasledujúcom texte v súvislosti s vplyvom na zdravie a cvičenie.

Čo je pangamín?

Najčastejšie sa nám zobrazia pri téme pangamín pivovarské kvasnice. Nie je to náhoda, ale výsledok biologických zmien v cukroch na alkohol pri výrobe piva. Do tohto procesu uvádzame pivné kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Nie sú jediné, avšak v konečnom dôsledku ide o rýchle a efektívne množenie pri získavaní na objeme. Kvasinky sa pri premene postupne odoberajú na viaceré účely. Môže ísť pre potreby sladu alebo obilnín, ale aj na získavanie pangamínu. Pri pangamíne je zaujímavosťou, že sú to vlastne huby prosperujúce na slade a preslávil ich úspešný československý patent.

Čo je to pangamín?

Čo pangamín obsahuje?

Pangamín možno označiť ako súbor najvzácnejších vitamínov a minerálov pre ľudský metabolizmus a imunitu. Z celého radu zloženia pangamínu vytŕča komplex vitamínu B. O jeho vzácnosti nás presviedča mnohonásobne väčšie množstvo vitamínu B v 100 g pivovarských kvasniciach než v iných potravinách. Prevyšuje aj mäso či obilninové produkty. V jeho nutričnom zložení sa nachádzajú aj bielkoviny a rovnako aj vláknina.

Viete, že pri pangamíne sa zvýšená pozornosť venuje práve vitamínu B12? Ide o významný vo vode rozpustný vitamín pre zdravý centrálny nervový systém. Aj vedecky odporúčanou sa stala kombinácia užívania vitamínu B12 s omega 3 mastnými kyselinami. Prispievajú pre výkon pamäte a aj pri duševnej pohode. Telu dodávajú energiu, chránia kosti pred opotrebovaním, čo oceníme pri fyzicky náročnej práci a počas cvičenia.

Prečítajte si: Význam omega 3 mastných kyselín

Všeobecne môžeme zhrnúť účinky pangamínu takto:

  • na fungovanie nervového systému
  • pre správny metabolizmus cukrov
  • pre hormonálnu rovnováhu
  • na predchádzanie onkologickým ochoreniam
  • zabraňuje únave, depresii
  • zlepšuje krvný tlak a bráni silnému búšeniu srdca
  • je vitamínov zdravia aj krásy

Pozor! Častejšie než pangamín na priberanie nachádzame v súvislosti s tráviacimi ťažkosťami a efektívnym chudnutím. Podporuje tvorbu živých kultúr, vďaka čomu sa vyznačuje ako prospešná probiotická výživa. Pozitívne vplýva na zrýchlenie metabolizmu, čo využívame pri diétach. Zároveň sa nevylučuje ani zvýšenie chuti do jedla a opačný efekt než chudnutie.

Taktiež dodávame, že pangamín zahŕňa aj celok prospešných minerálov. Z tých najcennejších je to vápnik, draslík, fosfor, železo, horčík a zinok.

Použitie a dávkovanie pangamínu

Pangamín možno užívať aj dlhodobo, ale najčastejšie pri liekoch na cukrovku a proti bolesti je vhodná konzultácia s lekárom. Pangamín je bezpečný aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Ako výživový doplnok ho užívame 3-krát denne po jedle a zapíjame čistou vodou.

Čo je to pangamín?

Aké sú najčastejšie skúsenosti s pangamínom?   

Táto časť vznikla na základe subjektívneho zhodnotenia istých užívateľov pri konzumácii pangamínu. Vôbec sa nemusia stotožňovať s vašou skúsenosťou, resp. bez poznania zdravotného stavu a životného štýlu každého z nich účinky nezovšeobecňujeme.

Najčastejšie sa diskutuje o chudnutí verzus priberaní z pangamínu. Záverom je, že môžeme ním dosiahnuť oba efekty, dôležité je zistiť svoju optimálnu váhu a udržiavať ju stravou a cvičením. Ďalej sa spája s pozitívnymi účinkami na trávenie aj pri prejedaní a s dodaním potrebných bielkovín pre telo.

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.