Čo je tryptofán?

Vyskúšali ste už aminokyselinu, ktorá dokážu pozitívne ovplyvniť náladu a vnímanie? Určite áno, keďže aminokyselinu tryptofán získavame z bežnej stravy.

Hlavným účelom tryptofánu je zabraňovať bolesti, zmierňovať prejavy psychickej nepohody a odstraňovať dôsledky nesprávneho životného štýlu. Pod tým rozumieme napr. problémy s nespavosťou, úzkosť až sklony k depresiám. Je čas zmeniť svoj pohľad na svet, a preto ponúkame „tryptofán v kocke“.

Tryptofán a jeho účinky v ľudskom tele

Zjednodušene predstavíme tryptofán ako esenciálnu aminokyselinu, ktorú si ľudské telo samo nevytvára a jeho jediným zdrojom je strava. Tryptofán v potravinách nachádzame hlavne v živočíšnych a rastlinných bielkovinách. Jeho každodenný prísun pôsobí priaznivo na spracovávanie bielkovín a na vyššie hladiny serotonínu ako hormónu dobrej nálady.

Pozrite si našu ponuku proteínov

Účinky tryptofánu sa odvíjajú od jeho absorpcii v tele, keď vzniká 5hydroxytryptofán a ďalej sa prevádza na serotonín. Už z toho vyplýva, že konkrétny stav, kedy zaberie tryptofán, závisí od intenzity prenosu signálov medzi nervovými bunkami. Tryptofán patrí medzi tzv. mozgové nutrienty, vyživuje mozog, prekrvuje, a tým podporuje jeho činnosť. Korigovaná mozgová aktivita zlepšuje ako kognitívne funkcie, tak aj samotné vnímanie okolia pri dostatku pozitívnej energie.

Pri akých najčastejších zdravotných problémoch užívame tryptofán?    

Tryptofán a jeho regulácia medzi nervovými vzruchmi má za následok jeho využitie pri rôznych civilizačných problémoch.

Tryptofán účinkuje najmä:

  • pri psychickom nepokoji
  • pri zlom hospodárení tela s vlastnou energiou
  • pri dlhodobom strese
  • slabom spánku a regenerácii
  • pri tréningovom preťažení
  • na zlepšenie vlastného prahu bolesti
  • pri poruchách pozornosti
  • pri tzv. syndróme vyhorenia
  • pri odvykacích terapiách
  • pri Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe
Viete, že
tryptofán sa z krvného obehu dostavá do mozgu za spolupôsobenia vitamínu B6 (pyridoxínu) a až vtedy úspešne prebieha jeho premena na serotonín? Intenzívnejšie tak pôsobí proti bolesti.

Terapeutické využitie tryptofánu sa prenáša aj do takých zdravotných problémov, akými je zlé zvládanie stresu a nutkanie prejedať sa, pri rôznych civilizačných závislostiach, no rovnako pozitívne skúsenosti s tryptofánom bádať aj pri podpore rastového hormónu.

Aké dávkovanie uprednostniť pri tryptofáne?

Je to veľmi individuálne a závislé od toho, či ide o nárazovú dávku alebo o dlhodobé užívanie. Štandardne sa terapeutické dávkovanie pohybuje do 2000 mg denne.

V prípade, že tryptofán získavame zo špeciálnej účinnej zmesi bylinných výťažkov, tryptofánu, vitamínu B6 a horčíka v chelátovej väzbe, neprekračujeme dávku 2 kapsúl 45 minút pred spánkom!

Čo je tryptofán - zdroj mlieko

Tryptofán v strave – jeho pôsobenie a dávkovanie

Najčastejšie potraviny obsahujúce tryptofán sú mäsité a mliečne produkty. Z mäsitých vyberáme najmä hydinu a hovädzie mäso. Taktiež s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín sa vyznačujú ryby a plody mora, pričom by sme z tohto zdroja mali prijať cca. 0,4 g tryptofánu.

Odborníci radia,
že jedným z najcennejších zdrojov tryptofánu je mlieko a mliečne produkty. Pre zlepšenie zdravotného stavu sa odporúča prijať min. 4 g týchto zdrojov večer pred spaním.    

Môže mať užívanie tryptofánu vedľajšie účinky?

Ako v každej terapii, tak aj v tejto je na prvom mieste správna životospráva. Pre zmiernenie bolesti, neurotické, depresívne a migrenózne stavy sa odporúča obmedziť sladkosti a alkohol, tučné jedlá, syry, víno, šampanské a taktiež sledovať priebeh stavu po konzumácii kávy a čaju.

Tryptofán užívame veľmi bezpečne a len pod odborným dohľadom pri žalúdočných a onkologických ťažkostiach. Najčastejšie vedľajšie účinky sa spájajú s bolesťou, únavou, točením hlavy a s precitlivenosťou svalov.

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.