Čo je whey proteín?

Výhodou bielkovín (proteínov) je, že ide o nášmu telu vlastné makroživiny. Sú hlavné stavebné jednotky pre podporu rastu svalovej hmoty, pre regeneráciu a celkové zlepšovanie imunitných procesov. Za najúčinnejší a najvyhľadávanejší označujeme srvátkový proteín (whey proteín).

Všeobecne o whey proteíne     

Proces výroby, vzniku srvátkových proteínov ich skôr vytláča medzi druhotné, odpadové látky. Skutočne sa za tým, čo je whey proteín skrýva proces odstraňovania kazeínu z mlieka. V tejto tekutej forme obsahuje približne 20 % bielkovín kravského mlieka. Je zásobárňou vitamínov skupiny B, C, E a H. Srvátkové proteíny sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu, pretože má v nich len minimálne zastúpenie.

Vyberte si z našej ponuky profesionálnych proteínov

Prečo sa zaujímať o whey proteíny?  

Všeobecne je príjem bielkovín najdôležitejší z bežnej stravy. Podieľajú sa nielen na naberaní svalovej hmoty, ale aj na jej odolnosti a regenerácii. Avšak pri každej fyzickej záťaži potreba, príjem bielkovín stúpa. Užívame ich pravidelne v priebehu dňa, ale aj dopĺňame o dostatočné množstvo sacharidov. Inak strácame energiu a telo spaľuje bielkoviny.

Ak teda športujete, telu doprajte nielen ODD bielkovín – 0,8 g na kg hmotnosti, ale každé 2 – 3 hod. užívajte ďalšie výživové doplnky s proteínmi a sacharidmi. Whey proteíny sú bohaté na výber (sladkých) chutí s obsahom minerálov, vitamínov a iných biologicky aktívnych látok, ktoré telo počas tréningov spaľuje.

Základné zloženie whey proteínov

Na tom, že whey proteín patrí medzi najvyhľadávanejšie, sa podieľa jeho bohaté spektrum výborne rozpustných aminokyselín. Ide najmä o aminokyseliny s rozvetveným reťazcom - BCAA - pre rast, glutamín pre regeneráciu a o L-cysteín pre odolnosť svalov a zmierňovanie príznakov starnutia.

100% whey proteín

Benefity whey proteínov  

Tou z najdôležitejších je praktické a rýchle doplnenie zásob bielkovín. Telo ich rýchlo vstrebáva, využíva takmer ihneď, čím sa stávajú obľúbenými pred a potréningovými doplnkami. Ďalej napomáhajú pri regenerácií svalových vlákien, ktoré sa poškodili (opotrebovali) počas tréningu. Prípravok je vhodný aj pri liečbe cukrovky a na zvyšovanie hladiny dobrého HDL cholesterolu. Uchováva svalovú hmotu pri redukcii telesného tuku.

Whey proteín sa športovcom odporúča najmä pri nových silových tréningoch, keď potrebujú zvýšiť odolnosť a zlepšovať účinky pri vzpieraní. Taktiež zabezpečuje rast svalov a doplňuje energetické zásoby pri vytrvalostných, kardiovaskulárnych aktivitách, akými je beh, cyklistika alebo plávanie.

Aké je odporúčané dávkovanie  whey proteínu?

Pri aktívnych tréningoch užívajte 1,5 – 2,2 g proteínu na kg hmotnosti. Pri zníženej fyzickej aktivite je vhodné max. 0,8 g proteínu na kg hmotnosti.

Ak ste zdravý, nemusíte sa obávať vedľajších účinkov, keďže žiadne nie sú vedecky preukázané. Takisto je whey proteín spolu s minerálmi krásy a vitality (B, C) odporúčaným aj pre ženy! Zvážiť konzultáciu u odborníka by ste mali pri problémoch s pečeňou a obličkami.

Ktoré sú najlepšie whey proteíny?

V rámci základného rozdelenia na koncentráty, izoláty a hydrolyzované srvátkové proteíny je práve posledný spomínaný najkvalitnejším pred a potréningovým doplnkom. Obsahuje až 90 % bielkovín, podobne ako izoláty a z nich najmä prípravky, ktoré prešli procesom mikrofiltrácie. Sú vhodné aj pri redukčných diétach. Najmenší obsah bielkovín (30 %) je v koncentrátoch, no ide o cenovo výhodné suplementy.

Skvelý pomer ceny a kvality nájdete aj v 100 pure whey protein  - pri viac ako 4 g proteínov priam ulahodíte svojim svalom. Ďalšou lahôdkou je aj proteín true whey s vysokým obsahom najefektívnejšej aminokyseliny BCAA (ide o viac ako 10 % leucínu).

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-whey-protein#TOC_TITLE_HDR_3

https://www.svetfitness.sk/clanok/optimalny-prijem-bielkovin/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.