Čo kúpiť pod stromček?

Vianoce sú časom, keď si máme navzájom dopriať a potešiť sa. V rámci športu a zdravého stravovania upevňujeme svoje tréningové ciele a svoje telo zásobujeme cennými vitamínmi a minerálmi. Naším nepriateľom je únava a nekontrolovateľné pohyby ručičiek na váhe. Tomu predchádzame nielen počas sviatkov, ale disciplinovane počas celého roka. Čo nám však nesmie chýbať?

Darčeky pre športovcov

Podstatou každého športu je budovať vlastnú vytrvalosť, sebadisciplínu a motivovať sa stále k lepším výkonom. Najčastejšie sa stretávame s kategorizáciou športov na vytrvalostné, silové a relaxačné. Každý z nich je jedinečným, vyžaduje si inú výživu, podporné vitamíny a minerály a výbavu na cvičenie.

Darčeky pre vytrvalostných  a silových športovcov

Pri vytrvalostných športoch najčastejšie zápasíme s únavou. Vyplýva to z hlavnej podoby športu, ako podávať čo najintenzívnejší výkon po čo najdlhšie stanovenú dobu. Aj tu však dochádza k rôznym variáciám zaťažovania a doby trvania. Taktiež rozlišujeme krátkodobé športové hry, kde po vyššej nasleduje nižšia intenzita a nevyhnutný relax.

Orechové maslá

Medzi základné vytrvalostné športy patrí beh, cyklistika a plávanie. Je pre ne špecifické zapájanie pomalých svalových vlákien, lepšia výdrž a nižšie nároky na energiu.

Pri vytrvalostných športoch telo spaľuje hlavne sacharidy pri vyššej úrovni stresu. Telo z nich získava podstatne viac energie ako z tukov, preto deň pred tréningom si doprajeme celozrnné a ovsené fitness potraviny. Telo, samozrejme, trávi aj tuky, čo znamená, že by nám v zásobách nemali chýbať ani orechové produkty.  

Viete, že po istom čase budú svaly natoľko vyčerpané, že začnú spotrebovávať bielkoviny na svoju regeneráciu? Telo nimi dostatočne zásobujeme pri dlhých a veľmi náročných tréningoch.

Oproti tomu silový tréning predstavuje:

  • Skupinu cvikov s hmotnosťou vlastného tela, pri voľnej záťaži (napr. s činkou) alebo na posilňovacích strojoch
  • Cvičenia na dosiahnutie väčšieho svalového a nižšieho tukového podielu tela
  • Spaľovače tukov, aj vďaka ktorým predchádzame civilizačným ochoreniam
  • Prirodzenú kĺbovú výživu a zlepšenie kontroly nad vlastným telom

Pri silových športoch sa venujeme buď komplexným cvikom, alebo sa zameriame na istú partiu tela. Vždy je pri tom dôležité naučiť sa správne základné pravidlá cviku/pohybu, aby bol tréning účinným! (napr. na nohy a zadok drep alebo mŕtvy ťah).

Tipy na darčeky pri relaxačných športoch

Relaxácia v športe neznamená „ničnerobenie“. Ide o relaxačné formy pohybu, vďaka ktorým sa udržiavame v lepšej kondícii a vo vytrvalosti kostného a svalového aparátu. Relaxačné cvičenia prospievajú dýchaniu, zvládaniu stresu a celkovo skvalitňujú náš život.

Odporúčame venovať sa popri základných relaxačných tréningoch aj novým možnostiam, akými je napr. antigravity komplex športov.

Odborníci sa zhodujú, že intenzívnejšiu relaxáciu dosiahneme pri kombinácii prvkov jogy, posilňovania a rehabilitácie. Ich cieľom je podporiť kalorický deficit, formovať, stimulovať a spevňovať ako chrbtové, tak aj svalstvo končatín. Do cvičenia sa dostáva množstvo hravých, zábavných prvkov, ako telo zaplaviť pocitom šťastia a eufórie.

Prečítajte si: Ako dosiahnuť kalorický deficit?

Darčeky pre efektívnejšie chudnutie

V závere pripomíname, že pri chudnutí telu výlučne neberieme, ale dodávame správne živiny. Ako významná podpora pri chudnutí sú vitamíny skupiny B pre lepší metabolizmus tukov aj bielkovín. Taktiež si kontrolujeme optimálnu hladinu vitamínu D, ktorý preventívne podporuje vstrebávanie horčíka a vápnika. Práve vápnik spolu s déčkom podľa viacerých štúdií zefektívňuje proces chudnutia.

Pri chudnutí však nie je dôležitá rýchlosť, ale jeho dlhodobý efekt. Rovnako ako radosť a význam vianočných darčekov pre náš lepší život!   

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.