Vedeli ste, že aj obilniny a strukoviny sa dajú konzumovať nesprávne, respektíve môžu niektorým ľuďom spôsobiť zdravotné problémy? Dôvodom sú fytáty, ktoré sú v nich obsiahnuté vo veľkom množstve. V tomto článku sa dozviete, čo sú fytáty a ako pripravovať potraviny s ich obsahom, aby ste sa vyhli rizikám.
Čo sú fytáty
Kyselina fytová, označovaná aj ako fytáty alebo fytát, je prírodná látka, ktorá sa nachádza v semenách rastlín, v ktorých je zásobárňou fosforu. Nachádza sa v obilninách, olejninách a strukovinách. Kyselina fytová je považovaná za antinutričnú látku, pretože znižuje využitie fosforu, zinku, vápnika a medi v tráviacom trakte človeka.
Jednoduchšie povedané, výživné látky, ktoré sú obsiahnuté v strukovinách, obilninách a olejninách, nie sú kvôli prítomnosti fytátov úplne využité. Fytáty teda bránia procesu vstrebávania živín v tele. Ak pravidelne konzumujeme jedlá s vysokým obsahom fytátov, časom môže dôjsť k nedostatku minerálov v tele.
Samozrejme, tento problém nevzniká u ľudí, ktorí majú dostatočnú a vyváženú stravu. Problém však vzniká v prípade, ak sú pre niekoho obilniny a strukoviny základom jedálneho lístka. Ohrození tiež môžu byť vegetariáni, vegáni a osoby s nedostatkom železa. Existuje však viacero spôsobov, ako potraviny s obsahom fytátov pripravovať, aby sa predišlo problému.
Potraviny s vysokým obsahom fytátov a ich príprava
Ako sa teda zbaviť antinutrientu fytátu? Existujú tri základné spôsoby:
Namáčanie. Obilniny a strukoviny, ktoré obsahujú fytáty, na noc pred prípravou namočíte do vody. Tak sa zníži obsah fytátov. Čím dlhšie vo vode, tým nižší obsah fytátov. Namáčať by ste ich mali minimálne na 6 hodín.
Klíčenie. Klíčením semien, obilnín a strukovín dochádza k rozkladu fytátu. Stačí namočiť zrná do prevarenej (ale vychladnutej) vody, scediť a vlhké nechať klíčiť.
Fermentácia – kvasenie. Pri eliminovaní antinutrientov je fermentácia najúčinnejšia. Ako fermentovať? Potravinu je treba namočiť do vody a pridať látku, ktorá fermentáciu naštartuje, napríklad lyžicu jogurtu alebo citrónovú šťavu. Fermentácia trvá minimálne 12 hodín a dôkazom úspešnej fermentácie je vznik bubliniek.
Ktoré potraviny je teda vhodné upravovať takýmto spôsobom? Ako sme už spomenuli, kyselina fytová sa nachádza v obilninách, strukovinách a olejninách. Ak sa teda napríklad chystáte variť obilnú kašu z celých zŕn, niektorý z vyššie uvedených spôsobov prípravy by mal byť samozrejmosťou. Týka sa to napríklad pšena, rôznych druhov vločiek (ovsené, ražné, jačmenné), ryže. Zo strukovín je to najmä fazuľa, šošovica, hrach, ale zabudnúť nesmieme aj na ďalšie potraviny ako sezamové semienka, arašidy, sójové bôby, tofu, quinoa a podobne.
Kyselinu fytovú však nesmieme mylne považovať za jed. Práve naopak, má množstvo pozitívnych účinkov. Je to totiž antioxidant, ktorý chráni pečeň pred poškodením alkoholom, má schopnosť blokovať voľné radikály a podľa výskumov je aj prevenciou rakoviny hrubého čreva. Zmierňuje zápal, znižuje hladinu cukru v krvi a taktiež znižuje zrážanlivosť krvi. Je tiež prevenciou tvorby ľadvinových kameňov.
Aké je teda riešenie, ak sa chcete stravovať zdravšie? Aby ste obmedzili antinutrienty v strave, voľte si kvalitné obilniny, najlepšie v čo najmenej spracovanom stave. Čo to znamená? Napríklad to, že namiesto hotovej kaše (ryžovej, pšenovej...) si ju pripravíte z celých zŕn, ktoré predtým namočíte alebo fermentujete.
Nemusíte sa obávať toho, že vám príjem fytátov spôsobí vážne zdravotné problémy. No ak chcete zo stravy získať naozaj to najlepšie, jej správna príprava tomu určite pomôže.
Elektrolyty zohrávajú v našom tele nenahraditeľnú úlohu, najmä pre športovcov a aktívnych ľudí. Sú to minerály, ktoré majú elektrický náboj a sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Podporujú svaly, nervy, hydratáciu a rovnováhu telesných tekutín. Bez nich by náš organizmus nedokázal fungovať optimálne. Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo sú elektrolyty, prečo sú dôležité a ako ich dopĺňať.
Zobraziť celý článok
Body Mass Index (BMI) je populárny ukazovateľ, ktorý môže poskytnúť základný obraz o vašej telesnej hmotnosti v pomere k výške. Napriek jeho rozšírenosti a jednoduchému použitiu však BMI nie je univerzálnym riešením. Článok sa pozrie na význam BMI, jeho limity a alternatívy, ktoré môžu poskytnúť presnejší obraz o vašom zdraví.
Zobraziť celý článok
Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.