Čo sú fytáty a ako sa vyhnúť ich konzumácii?

Vedeli ste, že aj obilniny a strukoviny sa dajú konzumovať nesprávne, respektíve môžu niektorým ľuďom spôsobiť zdravotné problémy? Dôvodom sú fytáty, ktoré sú v nich obsiahnuté vo veľkom množstve. V tomto článku sa dozviete, čo sú fytáty a ako pripravovať potraviny s ich obsahom, aby ste sa vyhli rizikám.

Čo sú fytáty

Kyselina fytová, označovaná aj ako fytáty alebo fytát, je prírodná látka, ktorá sa nachádza v semenách rastlín, v ktorých je zásobárňou fosforu. Nachádza sa v obilninách, olejninách a strukovinách. Kyselina fytová je považovaná za antinutričnú látku, pretože znižuje využitie fosforu, zinku, vápnika a medi v tráviacom trakte človeka.

Jednoduchšie povedané, výživné látky, ktoré sú obsiahnuté v strukovinách, obilninách a olejninách, nie sú kvôli prítomnosti fytátov úplne využité. Fytáty teda bránia procesu vstrebávania živín v tele. Ak pravidelne konzumujeme jedlá s vysokým obsahom fytátov, časom môže dôjsť k nedostatku minerálov v tele.

V našej ponuke nájdte kvalitné minerály a vitamíny

Samozrejme, tento problém nevzniká u ľudí, ktorí majú dostatočnú a vyváženú stravu. Problém však vzniká v prípade, ak sú pre niekoho obilniny a strukoviny základom jedálneho lístka. Ohrození tiež môžu byť vegetariáni, vegáni a osoby s nedostatkom železa. Existuje však viacero spôsobov, ako potraviny s obsahom fytátov pripravovať, aby sa predišlo problému.

Potraviny s vysokým obsahom fytátov a ich príprava

Ako sa teda zbaviť antinutrientu fytátu? Existujú tri základné spôsoby:

  1. Namáčanie. Obilniny a strukoviny, ktoré obsahujú fytáty, na noc pred prípravou namočíte do vody. Tak sa zníži obsah fytátov. Čím dlhšie vo vode, tým nižší obsah fytátov. Namáčať by ste ich mali minimálne na 6 hodín.
  2. Klíčenie. Klíčením semien, obilnín a strukovín dochádza k rozkladu fytátu. Stačí namočiť zrná do prevarenej (ale vychladnutej) vody, scediť a vlhké nechať klíčiť.
  3. Fermentácia – kvasenie. Pri eliminovaní antinutrientov je fermentácia najúčinnejšia. Ako fermentovať? Potravinu je treba namočiť do vody a pridať látku, ktorá fermentáciu naštartuje, napríklad lyžicu jogurtu alebo citrónovú šťavu. Fermentácia trvá minimálne 12 hodín a dôkazom úspešnej fermentácie je vznik bubliniek.

Čo sú fytáty - strukoviny

Ktoré potraviny je teda vhodné upravovať takýmto spôsobom? Ako sme už spomenuli, kyselina fytová sa nachádza v obilninách, strukovinách a olejninách. Ak sa teda napríklad chystáte variť obilnú kašu z celých zŕn, niektorý z vyššie uvedených spôsobov prípravy by mal byť samozrejmosťou. Týka sa to napríklad pšena, rôznych druhov vločiek (ovsené, ražné, jačmenné), ryže. Zo strukovín je to najmä fazuľa, šošovica, hrach, ale zabudnúť nesmieme aj na ďalšie potraviny ako sezamové semienka, arašidy, sójové bôby, tofu, quinoa a podobne.

Prečítajte si: Top 15 zdrojov bielkovín pre vegánov

Kyselina fytová má aj pozitívne účinky

Kyselinu fytovú však nesmieme mylne považovať za jed. Práve naopak, má množstvo pozitívnych účinkov. Je to totiž antioxidant, ktorý chráni pečeň pred poškodením alkoholom, má schopnosť blokovať voľné radikály a podľa výskumov je aj prevenciou rakoviny hrubého čreva. Zmierňuje zápal, znižuje hladinu cukru v krvi a taktiež znižuje zrážanlivosť krvi. Je tiež prevenciou tvorby ľadvinových kameňov.

Aké je teda riešenie, ak sa chcete stravovať zdravšie? Aby ste obmedzili antinutrienty v strave, voľte si kvalitné obilniny, najlepšie v čo najmenej spracovanom stave. Čo to znamená? Napríklad to, že namiesto hotovej kaše (ryžovej, pšenovej...) si ju pripravíte z celých zŕn, ktoré predtým namočíte alebo fermentujete.

Nemusíte sa obávať toho, že vám príjem fytátov spôsobí vážne zdravotné problémy. No ak chcete zo stravy získať naozaj to najlepšie, jej správna príprava tomu určite pomôže.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.