Čo je taurín a aké sú jeho zdravotné účinky?

K jedným z vyhľadávaných doplnkov k strave patrí aj taurín. Je to látka prirodzene sa nachádzajúca v ľudskom tele, pričom o jej deficite hovoríme len zriedkavo. Výhodou je, že má široké zastúpenie v mnohých hlavných vitálnych orgánoch vo vyšších koncentráciách. Je výživou pre srdce, mozog a svaly. Už len takto na okraj spomínaný taurín nám dáva dosť indícií, kde je jeho hlavné uplatnenie. Nižšie v článku to rozmeníme na drobné.

Taurín: všeobecná charakteristika

Taurín charakterizujeme ako beta-aminokyselinu s obsahom síry. Presnejšie ide o podmienenú esenciálnu kyselinu, ktorú si naše telo produkuje samo. Je dobre rozpustný vo vode a nachádza sa v bežne dostupných potravinách, takže o jeho dávkovanie pre telo nie je núdza. Konkrétne môžeme hovoriť o zastúpení taurínu v mäse, v rybách a v mliečnych produktoch.

Pozor! V rastlinných potravinách je jeho obsah minimálny. Preto na nedostatok taurínu sa dokáže najviac sťažovať vegánska spoločnosť.

Taurín pracuje v tele za rôznych mechanizmov. Jeho syntéza prebieha z metionínu a cysteínu. Hlavné pôsobenie taurínu sa viaže na odolnosť a dobrú priepustnosť na bunkovej úrovni. Dokáže na seba naviazať železo a meď. Dôležité prívlastky získava pri hospodárení s hladinou glukózy v krvi a taktiež s lipidmi v tele. Zároveň má silné antioxidačné pôsobenie.

Na základe týchto mechanizmov dokáže moderná veda vyvinúť prípravok s obsahom taurínu na okamžitú konzumáciu. Pri obsahu základných termogénnych látok pôsobí ako spaľovač tukov a podporuje maximálne vyrysovanie tela. To je len jedna z mnohých stránok taurínu.

Pozrite si našu ponuku spaľovačov tuku.

Aké sú komplexné účinky taurínu na ľudské telo?  

Taurín je klenotom pre srdce a celý kardiovaskulárny systém. Optimalizuje prietok krvi v tele a napomáha lepšej odolnosti tepien. Zlepšuje krvný tlak a v mnohých prípadoch chráni pred závažnou ischemickou chorobou srdca a infarktom.

Viete, že taurín patrí k obľúbenej športovej výžive a často sa nachádza v účinných energetických nápojoch? Taurín je ako pumpa pre svaly, ktorá predlžuje a zefektívňuje ich činnosť. Podporuje regeneráciu, ale precízne odďaľuje únavu.

Uplatnenie v športovej výžive tak nachádza pre maximalizáciu silového výkonu a pre zvyšovanie intenzity tréningov. Spaľuje tuky, tým že lipidy využíva ako „palivo“. Výhodou je možnosť okamžitej konzumácie.

Aké skúsenosti zaznamenali športovci vďaka užívaniu taurínu?

Táto časť príspevku vznikla na základe subjektívnych hodnotení užívateľov taurínu. Tieto účinky nemožno zovšeobecňovať, keďže každý z nich vykazuje iný zdravotný stav a uprednostňuje vlastný životný štýl.

Čo je taurín a aké sú jeho zdravotné účinky?

Vo väčšej miere užívatelia diskutujú o tauríne ako o:

  • Doplnku k strave na zvládanie záťažových a stresujúcich situácií. Mnohí však jeho užívanie kombinujú aj s tryptofánom.
  • Konkurentovi kofeínu, resp. jeho preferovaní v energetických nápojoch, aby sa potlačili riziká spojené s okamžitým a zvýšeným príjmom kofeínu
  • Zatiaľ však nie sú vedecky potvrdené nežiaduce účinky taurínu v spojitosti s kofeínom a inými povzbudzujúcimi látkami. Samozrejme, veľa záleží od frekvencie a množstva užívania.

Okrem výkonnostných a redukčných účinkov sa na taurín viažu prínosné diabetické, keďže napomáha pri znižovaní hladiny cukru. K hlavným výhodám taurínu ešte patrí podpora zdravia obličiek a pľúc práve pre jeho oxidačné pôsobenie.

Má taurín vedľajšie účinky?

Pri tauríne sa o nich diskutuje veľmi opatrne. Keď už, tak sa zdôrazňujú negatívne vplyvy na obličky pre nestálu hladinu dusíka. V obličkách vzniká zvýšený tlak a oslabený metabolizmus.

Kedy a ako užívať taurín?

Zdravé odporúčané dávkovanie taurínu sa nachádza v rozmedzí 500 – 2000 mg denne. Niekde sa za bezpečné považuje aj dlhodobé konzumovanie 3000 mg za deň. Na udržanie svalovej sily ho konzumujeme najneskôr 60 min pred výkonom, nie v čase regenerácie alebo v spánkovom pokoji.

Zdroj:
https://examine.com/supplements/taurine/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.