Čo všetko dokáže draslík?

Vyhnúť sa draslíku? To by bola úloha takmer nemožná

Draslík patrí medzi najrozšírenejšie prvky zemskej kôry, je nezanedbateľnou zložkou morskej vody. V bunkách ľudského tela tvorí draslík hlavný minerál. V čistej forme je to mäkký, ľahký a striebrolesklý kov. Samotný draslík sa používa na výrobu najrôznejších zliatin, detergentov a vo forme dusičnanov (draselný liadok - KNO3) je neslávne preslávený ako poľnohospodárske hnojivo.

Čo dokáže draslík?

Najväčšia časť z celkového množstva draslíka ľudského tela sa skrýva v bunkách - 98%. Draslík sa podieľa na stabilite vnútorného prostredia, nevyhnutný prakticky pre akékoľvek funkcie prebiehajúce v živom organizme, zabezpečuje svalový tonus, napomáha celkovej stabilite vnútorného prostredia a v neposlednom rade ovplyvňuje náš nervový systém.

Draslík potrebujeme pre správnu funkciu nervového a svalového systému. Hrá tiež zásadnú úlohu v správnej činnosti nášho srdca. K tomu, aby bola hladina vnútrobunkového draslíka stála, napomáha špeciálny mechanizmus v tele, "sodík-draslíková pumpa", ktorá je poháňaná energiou z ATP (adenozíntrifosfát).

Táto pumpa neustále čerpá ióny draslíka do bunky a ióny sodíka von z bunky, čím upravuje kľudový potenciál buniek. Okrem tejto pumpy regulujú množstvo draslíka tiež naše obličky. Hladina draslíka v krvi je prísne regulovaná pomocou našich obličiek. Väčšia odchýlka koncentrácie draslíka v krvi od optimálnych hodnôt môže vážne ohroziť naše zdravie. Poruchy srdcového rytmu v dôsledku zvýšenej alebo zníženej hladiny draslíka nie sú bohužiaľ nijako vzácne.

Draslík v potravinách

Draslík je hojne rozšírený ako v okolitom prostredí, tak aj v potravinách. Je dostupný takmer z každého pokrmu. Najbohatšími potravinovými zdrojmi draslíka sú banány, sušené marhule, zemiaky, pomarančový džús.

Veľa draslíka a srdce stojí

Pri nedostatku draslíka na sebe môžeme pozorovať množstvo necharakteristických príznakov. Objavujú sa bolesti hlavy, ospalosť, slabosť alebo svalové kŕče, nepravidelný srdcový rytmus. Nadbytok draslíka môžeme pociťovať ako brnenie v končatinách, pocity slabosť, niekedy sa objavuje aj zvracanie a hnačky. Príčiny týchto ťažkostí sú veľmi pestré, ich určenie a odstránenie patrí do rúk lekára.

Správna hladina draslíka v krvi je veľmi dôležitá. Pri väčšom poklese alebo zvýšenie tejto hladiny sme priamo ohrození náhlu zastavením srdca.

Upozornenie !!

Preháňadlá a diuretiká (lieky podporujúce močenie) vedú k zvýšeným stratám draslíka z tela. V užívaní týchto liekov by sme sa preto mali riadiť predovšetkým radami svojho lekára. Ak trpíte ochorením obličiek, môžete byť ohrození zvýšenou hladinou draslíka. Tieto stavy sú závažné a vyžadujú lekárske sledovanie.

Kedy začať s užívaním draslíka?

Odporúčaná denná dávka je 2-4 gramy pre dospelých a asi o 1 gram menej pre deti. Takú dávku bez problémov skonzumujete v bežných potravinách.

Zvýšený príjem draslíka potrebujete najmä pri týchto stavoch:

  • hnačka - hnačkovitá ochorenie vedú k zvýšeným stratám tekutín a minerálov - najmä draslíka. Súčasťou liečby každého hnačky sa preto predovšetkým doplňovanie tekutín a minerálov. Najčastejšou formou pri domácej liečbe sú najrôznejšie minerálne vody a iontové nápoje.
  • užívanie diuretík - užívanie niektorých diuretík (liekov na odvodnenie) vedie k nebezpečným stratám draslíka močom. Formu doplnenie konzultujte so svojím lekárom. Najčastejšie sú odporúčané tablety alebo sirup pre možnosť presného dávkovania.
  • zvýšené potenie - v pote strácame tekutiny i minerály. O doplnenie tekutín sa telo ľahko prihlási pocitom smädu. Na doplnenie minerálov však musíme myslieť sami. Vhodné sú minerálne vody a iontové nápoje.

Kto sa zaujíma o vytrvalostné športy, iste neprehliadol širokú ponuku iontových nápojov. Pretekár pri maratóne musí dopĺňať nielen tekutiny, ale aj minerály, ktorých straty sú pri výdatnom potení nemenej významné. Jednou z príčin svalových kŕčov pri týchto pretekoch môže byť práve znížená hladina draslíka v krvi.

Ak máte dojem, že trpíte nedostatkom draslíka, kúpte si niektorý z mnohých ponúkaných potravinových doplnkov, lekárnik Vám určite ochotne poradia s výberom. Zvážte však, či v jednotlivých prípadoch nekonzultovat výber vopred s lekárom.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.