DÁMY SKÚSTE TO TENTOKRÁT PO STAROM

Pred pár týždňami na mňa vybafla zase nejaká prevratnoá záležitosť, určená predovšetkým pre dámy. Vraj je to veľký hit, predovšetkým v Prahe, v tamojších dámskych fitcentrách. Zázrak sa volá Squat drepy.

Čo to je ten Squat drep ?

V podstate ide o to, že klasický drep, čiže ten hlboký pod paralelu, údajne za

a) ničia kolená a väzy, za

b) nezaťažuje hamstringy a gluteus, čiže zadok, riť, či pekne slovensky prdel tak, ako by mal.

Z čoho teda vyplýva, že za a) sme všetci potenciálni invalidi, za b) všetky tie bikiny fitnessky s krásne okrúhlym vyšportovanými pozadím sú blbky, čo nevedia cvičiť. Iste chápete, že svätou povinnosťou každej stránky o cvičení je pozrieť sa na tieto moderné squat drepy trochu zblízka.

Takže ako sa tento evolučný zázrak moderného fitness vlastne vykonáva ?

-U squatu nikdy nenechajte kolená zájsť pred chodidlá, kolená a lýtka by mali zvierať pravý uhol.

-Predstavte si, že si sadáte na malú stoličku a zabudnite na klasické drepy.

-čas si môžete pridať záťaž.

Zo začiatku postačia ľahké činky v rukách.

Hmm, tak to by sme mali. Ja vám neviem, ale dosadá na lavičku už som párkrát videl u trojbojári a hoci nemali jednoručky v rukách, ale asi 300 kíl na chrbte, stále tomu hovorili drep. S dosadom . Aj mňe to tak nejako evokuje len jednu z ďalších variantov drepu, ako jú Sissy drep, Hacken drep, drep na Smithovom prístroji, čelné drepy, paralelné drepy, drep pod paralel, sumo drep atď ..., rozhodne však nič, čo by malo nahradiť klasické drepy.

Nechcem teda nijako zhadzovať novú fitnes módu squat drepov, pretože squat drep je bezpochyby oveľa lepší ako nikdydrep, ale nie nadarmo sa zrodil v dámskych fitcentrách. Ženy totiž majú v sebe akúsi prirodzenú túžbu stále niečo inovovať, meniť, vylepšovať. Takže zatiaľ čo muž si vystačia s jedným účesom mnohokrát po celý život, ženy dokážu minúť státisíce za farby, strihy, dĺžky, tvary, kaderníkov, šampóny a všetky možné serepetičky len preto, aby sa cítili inak. To isté je to s bytom. Chlap potrebuje posteľ, nejakú debničku, na ktorú si postaví najnovší model televízie s najnovším playstation a mixér. Žena, hoci sa bojí v posilňovni vziať do ruky činky ťažšie ako 5 kíl, bez váhania sama presunie niekoľkotonové skriňe z jedného konca bytu na druhý, len preto, aby to mala doma pekné. Iné.

Píšem to hlavne preto, že podobná paralela existuje aj v športe . Muži veľmi úspešne formujú svoje telá už niekoľko desaťročí úplne rovnakými cvikmi , rovnakým športom nazývaným kulturistika a čuduj sa svete, ono to stále funguje. Už 60 rokov alebo tak nejako. A je takmer isté, že si s tým vystačia ešte ďalších minimálne 60 rokov. Jasne, už sa nezdvíhajú zhrdzavené činky, necvičí sa 6 hodín denne, všetko je to v lesku a isté zmeny sú v tom vývoji predsa len viditeľné. Ale keď nič iné, stále tomu hovoríme kulturistický tréning a stále robíme rovnaké pohyby.

Ženy nie. Tie majú potrebu vymýšľať stále niečo extra v domnení, že to bude lepšie. Oveľa lepšie. Takže máme za sebou fázu, kedy činky zdvíhali len mužatky a ženy v obave (ktorá stále pretrváva) činky obchádzali oblúkom. Radšej robili aerobik. Raz jedna cvičenka zakopla, urobila dva kroky navyše, správne si vypočítala, že vypotila pri tom o dve kalórie navyše a tak vznikol lepší  step aerobik. Keď sa im tam plietli omylom činky a chceli ich  upratať, tak si ďalšie dievča uvedomilo, že keď tou kilovkou  mávne, vypotí ďalšie tri kalórie a tak tu máme power step aerobik. Pri tom  si niekto preladil rádio, zaspievala Shakira a vznikla Zumba. A tak ďalej.

Tie dámy, ktoré sa odhodlali predsa len zostať v útrobách posilňovne a robili napríklad klasické sedy ľahy, nezostali o mnoho pozadu. Jedného dňa nadobudli presvedčené, že opakovanie v plnom rozsahu pohybu je vlastne strata času, skrátili dráhu na dva centimetre a vznikla kalanetika. Z kalanetiky už bol len krôčik k joge, kde vyzeráte ako leňochod pri šprinte, ale aspoň si u toho trochu vyčistíte hlavu.

Netvrdím, že všetky tieto mutácie majú na svedomí ženy, minimálne jóga je stará ako Karel Schwarzenberg a ešte o niečo viac, ale je zrejmé, že v tomto smere môžeme ženy niečomu priučiť my muži. Konečne. Jedno je totiž isté. Pokiaľ chcete sformovať postavu, nič lepšie ako kulturistika neexistuje ! Nikto, nikdy už nevymyslí nič lepšie. A ak vám, dámy, znie kulturistika hrozne, hovorte tomu napríklad  rodovo vyvážené zaťaženie svalovo pohybového aparátu prostredníctvom gravitačného pôsobenia záťaže. Každopádne cvičte s činkami.

Robte osvedčené, mnohými rokmi preverené cviky a výsledok sa dostaví. Ak vy sami budete chcieť. Nie je potrebné vymýšľať squat drepy, keď tu existuje armáda úspešných fitness pretekárok, ktoré vám rady potvrdia, že krásny, pevný zadok urobíte len prostredníctvom hlbokých, pod paralelnú úroveň vykonávaných drepov.

Údajné zranenie kolenných väzov vám nehrozí. Aspoň do tej doby, než kolená začnete používať ako pérovaciu a odrazovú podložku. Ale to je skôr doména mužov. Naopak, precízne prevedený hlboký drep je skvelý cvik s mnohými benefitmi  pre celé telo. Netreba skúšať kalanetiku, keď stavba ženského brucha sa nijako extrémne nelíši od toho mužského. A to sa cvičí v plnom rozsahu dráhy brucha, vo vise, prostredníctvom zdvíhania nôh, na strojoch so záťažou skrátka všelijako, ale určite nie mrcasením sa v mikroskopickom rozsahu pohybu pripomínajúcom kŕč.

Netreba sa báť činiek, pretože činky vám prinášajú oveľa väčšiu variabilitu cvičenia ako stroj. Aj keď na stroji môžete sval stimulovať pridávaním záťaže, pohyb v presne stanovenej dráhe spôsobí, že budete zaťažovať iba niektoré svalové vlákna. Navyše činky zaťažia aj tie miniatúrne svalčeky, ktoré nie sú vidieť a ktoré nazývame stabilizátory. Tie sú totiž pri cvičení na strojoch často takmer nezasiahnuté a ich ochabnutosť môže neskôr spôsobiť problémy.

Netreba sa báť záťaže, pretože žena, aspoň tá trochu normálna , má tak minimálnu produkciu vlastného testosterónu, ktorý je hlavným hormónom pre rast svalov, že je pre ňu nesmierne náročné pribrať nejaký ten kilogram svaloviny. Navyše tento proces obnáša obrovskú sebadisciplínu, pretože keď už žena drie ako kôň v posilňovni, musí vzhľadom k vyššie uvedenej hormonálnej skutočnosti dodržiavať veľmi dôsledne stravu a životosprávu.

Netreba sa báť zvýšenia váhy. Teraz mám na mysli tú vašu, telesnú. To je kameň úrazu mnohých začínajúcich cvičenek, pretože počiatočné prirodzené navýšenie hmotnosti ich vydesí na smrť a okamžite prestanú cvičiť v domnení, že do rána je z nich Arnold. Je však pravdou, že spočiatku telo reaguje predsa len ľahšie a nejaký ten svalík v nadväznosti na šok, ktorý ste mu cvičením pripravili, predsa len priberie.

Lenže zatiaľ čo kilo svalov je len taký úhľadný snopec mäsa, kilo tuku je pomerne veľká hromada akéhosi hnusu. Inými slovami, aj keď spočiatku, než začnete odbúravať tuk, môžete pribrať na váhe, napriek tomu budete vyzerať oveľa pevnejšie, zdravšie, športovejšie, skrátka lepšie. Takže dámy, aj keď máte k mužom miliardu výhrad, navyše veľakrát oprávnene, pri formovaní postavy cvičte ako oni. Výsledky sa totiž dostavia oveľa skôr, než pri aplikovaní vašich módnych experimentov.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.