DELOAD FÁZA

Tento článok je venovaný predovšetkým skúsenejším cvičencom, ktorí cvičia dlhšie, ako 3 roky.  Možno sa nachádzate v období, kedy trénujete približne 5x v týždni, ale stále vám príde, že sa vaše výsledky nezlepšujú a to ako po silovej stránke, tak po tej vizuálnej. A preto premýšľate, že začnete trénovať 6x v týždni a ešte tvrdšie, ešte intenzívnejšie a výsledky sa proste s vyššou intenzitou a pridanou váhou do zlyhanie musí dostaviť.

Nemyslíte si však, že je to trošku veľa ? Nepociťujete každý deň únavu, bolesť a možno aj nechuť do cvičenia ? Nemyslíte si, že to trošičku preháňate ? Verte mi, že vaše telo nie je stroj a aj vaše telo potrebuje regeneráciu. V tomto odseku je možno veľa otáznikov, ale ich zámerom je prinútiť vás k tomu, aby ste sa nad tým zamysleli. Dôvodom, prečo nerastiete, môže byť pretrénovanie, alebo až prílišné zaťažovanie organizmu.

Áno, viem, že máte v hlave také tie krásne slogany z internetu typu ,, pretrénovanie neexistuje, výhovorky sú pre tých, ktorí ich potrebujú a tak ďalej ,, ale pravda je taká, že vaše telo bez regenerácie jednoducho neporastie. Ak by ste spali denne viac ako 8 hodín, tak by ste to možno zvládli. Avšak si myslím, že väčšina z nás si taký luxus nemôže dovoliť, či už z pracovných, alebo študijných dôvodov. O tých, ktorým to nedovoľuje alkohol a nočné akcie, hovoriť radšej nebudem.

Ďalšou vecou je, že vaše telo je zaťažované z hľadiska kĺbového, väzového a svalového aparátu. A čo si budeme nahovárať, keď si naložíte na bench-press niečo cez 100kg, tak vaše ramenné kĺby a zápästia trpia. Ak si naložíte nejaký ten metráčik a nejaké kilo k tomu na drep, tak bedrové a kolenné kĺb tiež plačú . Nech máte akokoľvek zdravé kĺby, tak mi verte, že ak nemajú na práci poradiť si iba so svojim vlastným telom, tak je zle. K tomu pridajte šľachy a väzy, ktoré vás držia pohromade, a máte začarovaný kruh, ktorý jednoducho ničím iným, než regeneráciou nenarušíte.

Snáď som vás aspoň trošičku donútil, aby ste čítali ďalej. Teraz si poďme vysvetliť, čo to vlastne tá Deload fáza je. Deload fáza je obdobie tréningového voľna. To znamená, že telu doprajete regeneráciu po dobu (ako dlhú si zvolíte). Ja osobne by som odporúčal aspoň týždeň. Viem, že pre niektorých z vás týždeň bez tréningu vo fitku môže byť niečo v zmysle trestu, ale verte mi, že vaše telo z toho bude len profitovať.

A prečo by to tak malo byť ? Ako som už uvádzal vyššie. Jednak sa naštartuje regenerácia zaťažovaných aparátov (kĺby, šľachy, väzy, svaly), jednak si oddýchnete tiež psychicky, pretože môžete robiť veci, na ktoré ste nemali čas. Ďalším profitom, jedným z tých hlavných, je ten, že sa vaše telo bude pripravovať na ďalšie tréningy a bude tak nútené vytvárať nové svalové bunky, to znamená, že vám rapídne stúpne svalová hustota. Druhým, pre mňa hlavným benefitom, je nadmerná produkcia testosterónu, vzhľadom k útlmu kortizolu.

Dôležité je podotknúť, že po celú dobu deload fázy sa musíte stravovať prinajmenšom tak, ako tomu bolo v tréningovom období. Teda dodržiavať základné potraviny typu: mäso, vajcia, ryža, zemiaky, cestoviny a tak ďalej. Môžete si však dovoliť trošičku ubrať na makroživinách (sacharidy, bielkoviny, tuky), aby vaše telo bolo v pohode a organizmus stíhal všetko v pokoji stráviť. Ak sa bojíte o to, že by ste stratili vaše pracne nabrané svaly, tak sa rozhodne báť nemusíte.

Týždeň bez fitka vám síce môže prísť ako celá večnosť, však 7 dní nie je tak dlhá doba na stratu svalových prírastkov. Naviac bielkoviny zo stravy a zvýšený testosterón vám pomôže svaly ochrániť. Vyhol by som sa teda kompletne sortimentu doplnkov stravy, pretože jediné, čo vám postačí, je multivitamín. Po mojej osobnej skúsenosti, ktorú som absolvoval, som zaznamenal prírastok na váhe celý 1 kilogram a to bez jediného siahnutia na činku. Samozrejme, že to nebola len čistá svalová hmota, vzhľadom k tomu, že som počas 7 dní nerobil absolútne nič, okrem pracovných povinností. Avšak verím tomu, že aspoň polovica z kilogramu bola svalová.

Nikto však nehovorí, že nemôžete nič robiť. Pre tých, pre ktorých je šport niečo ako iný svet, v ktorom absolútne vypne, odporúčam napríklad plávanie, ľahký klus, cyklistiku v miernom tempe, prechádzky a podobné menej záťažové aktivity, na ktoré organizmus nie je zvyknutý.

Takže zhrnutie výhod pre tých, ktorí nemajú čas čítať celý tento článok:

1) Úplne dostatočná regenerácia kĺbového, svalového, šľachového a svalového aparátu

2) Psychická relaxácia, z dôvodu nezaťažovania centrálnej nervovej sústavy a kvalitného spánku

3) Zvýšené vyplavovanie testosterónu

4) Úľava tráviaceho traktu, vzhľadom k zmiernenej konzumácii potravín

 

Blížia sa Vianoce, ideálna doba na vyskúšanie týždňa tréningového voľna a sami uvidíte, že sa výsledky dostavia. Niekedy je jednoducho lepšie sa držať osvedčeného príslovia, že menej je viac.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.