DIÉTNE TIPY PRE OBYČAJNÝCH ĽUDÍ

 

 

 


Slovné spojenie obyčajný, alebo normálny človek je mi z hĺbky duše odporné. Je to také synonymum pre ťuťmákpv . Pre niekoho, kto potrebuje výhovorku na to, že si niečo nemôže dovoliť, niekam ísť, niečo jesť, že "oni" sú tí  hore a "my", tí obyčajní, sme dole. A tí hore nevedia, ako sa majú tí dole a tak stále dookola. Napriek tomu som výraz "obyčajných ľudí" použil do titulku a ba čo horšie, myslím tým svoju ženu. Takže je jasné, že zajtra "niekto" vylúhuje moju klávesnicu v jede .

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-1_759df7fee7842f86a3791bf790279c6b.jpg

 

 

 

Napriek tomu nemôžem inak. Moja pani nemá ambíciu sa promenádovať v drobnych plavkách a vystrkovať polovičky na  pánov v rozhodcovských sakách. Dokonca si ani neobstaráva selfie s našpúlenou  pusou a nenaháňa lajky na sieti. Ale cvičí a chce vyzerať dobre. Štíhlo, vyšportovane  a s jasným svalovým reliéfom. Dalo by sa povedať, že skoro obyčajne. Až na to, že ako sa zdá, v mnohých očiach vyzerá neobyčajne. Neobyčajne dobre.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-2_759df7fee7842f86a3791bf790279c6b.jpg

Vec sa má tak. Žena cvičí, drží diétu, má 37 rokov, legíny Extrifit v skrini a tak som si povedal, že ju dám ako jednu z mnohých fanúšičiek Extrifitu  na facebook a keď tam prifrčí pár palcov, bude mať radosť. A keď má radosť moja pani, mám ju aj ja, predovšetkým potom niekoľkocentimetrový časť mňa. Prekvapenie nastalo vo chvíli, keď som onú fotku pridal  na stenu a palce pod ňou lietali rýchlosťou, o ktorých sa píše iba v tabuľkách NASA. Zároveň začala čeliť lavíne otázok na diétu, na cvičenie a na všetko to okolo. Nie, nežartujem a ani to nepíšem preto, aby som vyškemral nejaký sex navyše a ku strede pridal napríklad aj február. Je to proste tak. Ide totiž o to, že u špičkových športovcov väčšina ľudí predpokladá, že nerobia nič iné, než že cvičia , stoja  pri sporáku a proteínový nápoj už cmúľali miesto materského mlieka. To platí predovšetkým pre dámy a ich pohľad na mladé fitnessky. Lenže keď zrazu zistíte, že tá pani od vedľa s dvoma deťmi, ktorá nemá ani tú mikroskopickú ambíciu stať sa vrcholovou športovkyňou, má kocky na bruchu, výhovorka pre astronomický zadok  s dierami  z golfového ihriska už sa hľadá veľmi ťažko. A tak, ženy nabité znovunájdeným  odhodlaním so sebou začnú  niečo robiť, začnú pátrať po informáciách vedúcich k rozpusteniu ich masti, ktoré by malo byť rýchlejšie než topenie  ľadovcov.

 

 

 

Lenže tu spravidla narazia  na prvý a často neprekonateľný problém. A tým sú diétny poradcovia. Ja poznám v podstate dva druhy. Tí jedni vedia o výžive úplne všetko. Sú to skutoční odborníci, ktorí dokážu hodiny rozprávať o tom, prečo molekula rožku spôsobí váš infarkt. Často na nicjch s úžasom  pozerám, hypnotizovaný vedomosťami a očarený desiatkami certifikátov, aby som si vzápätí uvedomil, že absolútne neviem, o čom je reč. Som si istý, že v momente, keď sa stočí výklad na BPI, GI, PH, Kcal, KJ, glykogén, aktínu, hemoglobínové, mitochondrie, má ona dotyčná pocit, že jej vyskočila na čele ceduľka "dešifrovacie  zariadenie CIA- vložte dáta" A utečie.

 


A tak sa môžete  ľahko dostať k druhému extrému. Ku kulturistom, alebo bývalým kulturistom, ktorí sú presvedčení o tom, že kto v  diéte  netrpí ako zviera, nestojí za nič. A preto robia a píšu diéty tak striktné a jednotvárne, že ak by som nemal nejaké súťažné ambície, radšej by som si cez pupok nevidel na penis, než jesť suchú ryžu s mäsom 5x denne.

Toto všetko je trochu problém. Ale problém je aj to, že občas chýbajú  nejaké pevné a ľahko uchopiteľné zásady a rád tých menej fundamentálnych dietológov. Pamätáte ten program "Ste to, čo jete"? Márne pátram v pamäti, či tam niekto skutočne výrazne zhodil. Priznám sa tiež k tomu, že aj keď som už pár diét absolvoval, nepochopil som obsesivny odpor doktorky Cajthamplovej  ku kečupom, diétnej kole  a rôznym dochucovadlám, kdežto chlieb s bravčovou šunkou bol OK. Niet potom divu, že sa radovala zo zhodenie 2 kíl za tri mesiace aj u  vyložených tlustoprdov , pričom pravidelným argumentom bol nárast pochybnej  svaloviny z chodenia do prvého poschodia čoby kompenzácie nárastu hmotnosti.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-3_c36a72443fe55c5ec7b0d842009a1377.jpg

Ja nie som dietológ. Nemám biochemickú fakultu, nemám školenia  renomovaných kurzov a nemám žiadny glejt na to, aby ste mi verili. Čo mám, sú skúsenosti z doby súťažnej  kariéry, skúsenosti z príprav niekoľkých desiatok národných medailistov najrôznejších vekových skupín a skúsenosti zo zostavenia diétneho programu mojej žene a niekoľkých známych, ktoré všetky skončili podobným výsledkom, ktoré vidíte na priložených fotkách. A práve pre týchto ľudí, tých  tzv. Obyčajných , ktorí ani náhodou nemajú potrebu vyrezať sa tak, že im polezú cievy okolo pupku, mám pár rád a odporúčaní ako si zostaviť diétu, ktorá sa dá prežiť.

 

 

 

Tuky- áno či nie?

 

 

 

 

Som zo starej školy. V tej bol tuk nepriateľ. Aj ten v orechoch a v arašidovom masle. To je teraz síce populárne, ale chlapci na súťaži vyrysovanejší  nie sú. Skôr naopak. Takže ja použitiu  tukov v diéte nerozumiem a robím to postarom. Tuk v strave odmietam. Resp. neodmietam, ale snažím sa ho udržať okolo 5%, maximálne potom do 10%. S výnimkou mäsa, kde môže byť o niečo málo viac . Ale určite tu nehovorím o bravčovom kolene. Skôr o chudom hovädziom , kde  zadné s 11% je ešte fajn, ale predné, alebo dokonca sviečková je lepšia. Ale ja viem, tie  prachy .... Ale dúfam, že si rozumieme. U všetkého ostatného sa snažte vojsť do 5% a čím menej, tým lepšie. A kde túto informáciu nájdete? Síce si o tom povieme ešte neskôr, ale údaj o množstve tuku je na každej potravine. Týmto sa vám otvára obrovský priestor na to, aby vaša strava nebola nijako jednotvárna. Takže aby som sa vrátil k mojej pani, nízkotučný tvaroh so škoricou jej nahradil rannú Buchtu  a volským  okom s morčacou  šunkou a knäckebrotom  nepohrdne nikto. Častokrát sme použili aj trochu hustejšiu  variantu High Whey 80 atd ... A keď hovorím o všetkých potravinách, ktoré používame na varenie, myslím tým úplne všetko, čo musíte vziať do úvahy. Tzn., Aj olej, ktorým chcete vyplaviť panvičku, aj smotanu, ktorú si chcete naliať do kávy  a o šľahačke do Viedenskej kávy ani nehovoriac, čo dámy? To všetko má rozhodne viac ako 10%. Skôr  asi tak milión percent, čo je blbé. Takže k úprave mäsa postačí obyčajná panvička z Ikey za pár eur , postriekaná ľahučkým filmom oleja v spreji alebo ešte lepšie kvalitný  teflón bez oleja žiadneho.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-4_c36a72443fe55c5ec7b0d842009a1377.jpg

Bielkoviny-Koľko a z čoho?

 

 


Tým sme sa pomaly dostali k úlohe bielkovín v strave. Tie mať musíte a to v dostatočnom množstve na to, aby ste udržali, alebo dokonca vybudovali nejaké svalstvo a vyzerali tak oveľa pevnejšie a tým pádom štíhlejšie. Predpokladám totiž, že tento článok čítate na Extrifite  a nie na Žena a život, takže teda asi cvičíte, alebo inak športujete. Snažte sa udržať množstvo bielkovín na hranici 1,5 gramu na kilo vašej váhy za deň. Ak teda máte 60 kíl, dajte do seba 90 kg bielkovín. Či to prijmete v mäse, mliečnych výrobkoch, alebo proteínových preparátoch, to už nechám na vás. Ako si to zosumarizovať dohromady vám poviem za chvíľku.


 

 

 

Sacharidy- musím mať tak úzky výber?

 

 


A tu nastane najväčší rev všetkých odborníkov na diétu. Mne je totiž jedno, z čoho tie cukry čerpáte, jediný zdroj, ktorý som zakázal bolo biele pečivo. Ale pozor, stále tu nehovoríme o súťažiacich, ale o bežnej populácii. A mne je vážne fuk, či tie cukry budete brať z cestovín, zemiakov, ryže, ovocia, zeleniny, zemiakových halušiek či strukovín. Čo je v obrovskom rozpore s mnohými diétnymi fundamentalistami, ktorí zakazujú ovocie, bielu ryžu, pečivo a mnoho ďalších zdrojov sacharidov kvôli príliš vysokému glykemickému indexu (skratka GI, pamätáte?) A iným dôvodom. Lenže sú to práve prílohy, ktoré robia diétu znesiteľnú a pestrú. Takže ak započítate všetky tie cukry do denného príjmu, čerpajte si ich, z čoho chcete. Odsudzujem diétnu kolu  a podobne? Nie, prečo? V hodnotách je nula nula prd a spestrí  vám to život. Odsudzujem Gainery v diéte? Nie, prečo? Len sa tie hodnoty musia započítať a poviem vám, že takéto Go Pro s čerstvými jahodami vám sakra zlepší náladu a pre moju pani to je superobľúbený  olovrant. Ja samozrejme predpokladám, že prítomný čitatelia sú príčetný a nebudú prijímať cukry z pol kila lízaniek, ale ak si dáte miesto hranoliek hrušku, je to podľa mňa OK. Hoci by ste podľa mnohých Dietarov ovocie jesť v diéte nemali. Čo sa týka rafinovaného cukru v rôznych dochucovadlách ako je napríklad kečup, omáčky Uncle Ben s apod ... no, je samozrejme lepšie, keď to nahradíte nejakým  dia variantom. Ale ak máte dosť pohybu, tak tieto cukry vo vás zasyčia, ani nebudete vedieť ako.

 

 

 

Doplnky výživy

 

 


Používali sme doplnky? Áno, iste. Vlastne podstatným faktorom bola snaha nabrať trochu svalov. Takže sme používali Hydro Izolát 90, Go Pro 30 (skôr pre chuť), Synefrin, Carnitín a pomerne značné množstvo BCAA Instant. Tie jediné sme nezapočítavali do denného príjmu živín.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-5_c36a72443fe55c5ec7b0d842009a1377.jpg

 

 

 

 

Ako to všetko spočítať?

 

 


Takže aby sme to zhrnuli. Tuky držte pod 10%. Bielkoviny na 1,5 gramu na kilo vašej váhy a sacharidy by vám mali kolísať od 1-4 gramov na kilo váhy. Tomu kolísaniu sa hovorí sacharidové vlny a používajú sa na to, aby ste udržiavali metabolizmus na čo najvyšších obrátkach. Čiže je fajn, keď jeden deň budete mať 1 gram sacharidov na kilo váhy (to sorry, to budete mať fakt hlad, ale dá sa to prežiť), zatiaľ čo iný deň napríklad 3 gramy. Bolo by fajn, keby sa rovnaké hodnoty neopakovali 2x po sebe. Všetky hodnoty sa vždy počítajú z potravín v surovom a nespracovanom stave. Keď som spomenul hlad, bolo by férové ​​povedať, že bez trochu menej sýteho žalúdka sa nezaobídete. Ale väčším úskalím diét nebýva občasný pocit hladu, ale monotónnosť a chute na všeličo. Týmto voľným, ale napriek tomu zásadovým princípom sa monotónnosti vyvarujete. Takže ako to teda spočítať do kopy? Kedysi sa používali kalorické tabuľky, kde bol obmedzený počet jedál a nie vždy presných informácií. Dnes, vo veku chytrých mobilov a blbých majiteľov, si s niečím takým nemusíte vôbec lámať hlavu. Existuje úžasná mobilná aplikácia s pomerne odpudivou  hnedou ikonkou, ktorá sa volá Kalorické tabuľky a ktorá je voľne k stiahnutiu ako pre Android tak pre jablko a je úplne dokonalá. Nájdete v nej úplne všetko, vrátane výrobkov Extrifit, takže stačí naládovať vybrané potraviny do vášho jedálnička a sama vám spočíta všetky hodnoty. Zázrak moderného veku. Ak si s tým neviete rady, povedzte si deťom, tie vám s tým poradia .

 

 

 

Vôľa - ajajaj

 

 


Aj keď vám tu predkladám tipy, ako urobiť vašu stravu efektívne diétnú, relatívne zdravú a hlavne dlhodobo udržateľnú, je jasné, že ak vozíte na aute ikonku zlatej  fontánky, chute na vyprážané sa skôr či neskôr dostavia . Predsa len do zlatista usmažené hranolky nie sú mrkva. Čo s tým? Nič, musíte to vydržať. A ak to nezvládnete ani 2-3 dni, radšej sa zmierte s tým, že keď si niekde v lete sadnete, budete mať na tele viac záhybov než šarpej. Ale ak to vydržíte aspoň týždeň, myslím, že 1-2 takto nediétny jedlo sa na vašej postave nijako negatívne nepodpíše. Čiže, držte stravu a raz za týždeň si urobte radosť nejakou  prasárničkou. Ale zase ma nechápte tak, že ráno zaleziete do Mekáča a večer sa necháte vyviezť záchrankou s kolikou. Ako sa hovorí, všetko s mierou. A to plne vystihuje tento prístup k diéte.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-6_c36a72443fe55c5ec7b0d842009a1377.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.