DIÉTY A STRAVOVACIE NÁVYKY PODĽA KRVNÝCH SKUPÍN

V dnešnom článku vám ponúkneme pohľad na návyky stravovanie, ktoré sú založené podľa krvnej skupiny. Pre čítanie tohto článku by ste preto mali poznať svoju krvnú skupinu. Krvná skupina je popis červených krviniek jedinca, to je presný popis sacharidov a bielkovín na ich slnečné membráne. Druhy krvných skupín sa delí na štyri časti pomocou systému AB0. Krvná skupina môže byť: A, B, AB, 0. Najčastejšie krvná skupina na svete je typ 0, ale česká republika má najbežnejší typ krvnej skupiny A. Najmenej častý typ krvnej skupiny na svete je typ AB.

Krvná skupina A Odporúčania pre výživu človeka, ktorý má krvnú skupinu A je užívanie bielkovín ako vegetariáni. Konkrétne sa jedná o strukoviny a sójové produkty. Človek s krvnou skupinou A by mal zaraďovať do svojej stravy veľké množstvo zeleniny, používať kvalitné rastlinný olej. Človek s krvnou skupinou A by sa mal vyhýbať veľkému príjmu živočíšnych bielkovín a živočíšnych tukov, pretože u tejto krvnej skupiny dochádza vďaka veľkému príjmu živočíšnych bielkovín a živočíšnych tukov k častým poruchám tráviaceho traktu a postupného vzrastu krvného cholesterolu. Človek s krvnou skupinou A by sa mal vyhýbať potravinám, ktoré spôsobujú zahlieňovanie, najviac častou potravinou, ktorá spôsobuje zahlieňovanie je mlieko. Ďalej by sa mal vyhýbať mäsu a tučným údeninám zo surového mäsa, mäsu bažanta, mäsu králika, teľaciemu mäsu, mliečnym produktom, slanine, tučné hydine, lososom, tučným syrom, pistáciím, kešu, biele múke, vícezrnným chlebům, vnútornostiam, ančovičkám, kaviáru . Vo väčšom množstve by sa človek s krvnou skupinou A mal vyhýbať cestovinám, červenému aj bielemu kapusta, zemiakom, pomarančom, mandarínkam a ďalej by mal obmedziť v potravinách ocot, kečup a majonézu. Zásadné pravidlá pre človeka s krvnou skupinou A pre zníženie osobné hmotnosti je neistá MÄSO, tučné mliečne výrobky A JEDLÁ s nadbytkom PŠENICE. Pri krvnej skupine A je odporúčané užívanie liekov v malom množstve pre srdcové obeh a imunitu. Na srdcový obeh sú to napríklad lieky s názvom: Koenzým, Vitamín E, Vápnik, Chróm, Karnitín, Vitamín B12, Niacín, Extrakt z hlohu a podobne. Na imunitu to sú lieky s názvom: Echinacea, Vitamín C, Železo, Zinok, Materská kašička, Wobenzym, Ginseng a podobne.

Krvná skupina B Človek, ktorý má krvnú skupinu B môže bez obáv konzumovať potraviny ako je mäso, zelenina, vajcia, pečeň, netučné mliečne výrobky. Naopak, u krvnej skupiny B hrozí nesnášelivost laktózy. Vyhýbať by sa človek s krvnou skupinou B mal potravinám ako je hydinové mäso, bravčové mäso, kurča, slanina, srdce, losos, morské produkty, plesňový syr, pistácie, arašidy, šošovica, hrach a fazuľa, žito, biely chlieb, kuskus, jačmeň , tofu, paradajky, olivy, bagety, sezam, mandle škorice. Pre človeka, ktorý má krvnú skupinu B, je odporúčané používať olivový olej, pred olejom ľanovým. Pri krvnej skupine B je odporúčané užívanie liekov v malom množstve pre mozgovú činnosť, odolnosť proti vírusom a tvorbu inzulínu. Pre mozgovú činnosť to môžu byť lieky ako je: Lecitín, Ginko, Eleuterococcus a podobne. Pre odolnosť proti vírusom to je: Vitamín C, Vitamín B12, Lyzín a podobne a pre tvorbu inzulínu to sú: Vitamíny B6, Horčík, Zinok a Chróm. Zásadné pravidlá pre človeka s krvnou skupinou B pre zníženie osobné hmotnosti je neistá šošovkou, KUKURICU, Burak, PŠENICU A NAOPAK zaradiť do svojho jedálnička ZELENINU, VAJCIA, netučné MLIEKO. Pre človeka s krvnou skupinou B je odporúčané variť si čaj zo sladkého drievka.

Krvná skupina AB Potraviny tu vychádza z toho, že ide o mix krvnej skupiny A a B. Skupina B je oproti skupine A menej obmedzená v strave a odporúča sa vyvarovať potravín, ktoré nie sú odporúčané pre skupinu A. Odporúčané potraviny pre skupinu AB sú teda sójové produkty a veľa zeleniny. Vyhýbať by sa človek s krvnou skupinou AB mal potravinám ako je slanina, hovädzie mäso, kurča, kačici a husiam, losos, plnotučné mlieko, fazuľa, hrach, plesnivý a zrejúci syr, olivový olej, banány, pomaranče, kiwi, ocot, kečup. Pri krvnej skupine AB je odporúčané užívanie liekov v malom množstve pre podporu srdca, protirakovinové pôsobenie, podporu imunity. Na imunitu to sú lieky s názvom: Echinacea, Vitamín C, Železo, Zinok, Materská kašička, Wobenzym, Ginseng a podobne. Na podporu srdca to sú napríklad lieky s názvom: Koenzým, Vitamín E, Vápnik, Chróm, Karnitín, Vitamín B12, Niacín, Extrakt z hlohu a podobne. Zásadné pravidlá pre človeka s krvnou skupinou AB pre zníženie osobné hmotnosti je neistá ČERVENÉ MÄSO, FAZUĽA, kukurica a pšenica A NAOPAK JESŤ TOFU, morské plody a ZELENINU.

Krvná skupina 0 V tejto skupine sa nachádza jedinci s veľmi silným zažívaním, ktoré je schopné spracovať viac mäsa, než sú schopní ľudia, s inou krvnou skupinou. Títo jedinci sú ale náchylnejšie oproti iným krvným skupinám na zápaly a vredy črevného traktu, na zápaly kĺbov, a na močové kamene. Nadmerná konzumácia mäsa a údenín je pre človeka s krvnou skupinou riziková, vďaka nadmernému príjmu živočíšnych tukov. Pre krvnú skupinu 0 je odporúčané konzumovať menej energie, kde by hlavným faktorom mal byt pokus znížiť príjem tukov. Odporúčané potraviny pre skupinu 0 sú nesmažené mäso, červené mäso, chudé varené mäso, pečené mäso bez tuku. Vyhýbať by sa človek s krvnou skupinou 0 mal potravinám ako sú údeniny, obilniny, potraviny s obsahom lepku, pšenicu, kukuricu, hus, šunku, slaninu, kapusta, karfiol, biely a celozrnný pšeničný chlieb, talianske cestoviny, mlieko a srvátke, tučným syrom , jogurtom, tučným tvarohům, pomarančom, mandarínkam. Pri krvnej skupine 0 je odporúčané užívanie liekov v malom množstve pre podporu rýchlosti premeny, pre podporu zrážanlivosti krvi, pre obmedzenie rizika zápalu, na podporu činnosti štítnej žľazy a pre zabránenie vzniku vredov žalúdka. Pre podporu rýchlosti premeny to sú: Karnitín, Vitamín C, Sladké drievko, Jód, Draslík a podobne. Pre obmedzenie rizík zápal to sú napríklad: Žraločia chrupavky, Yucca a podobne. Pre podporu štítnej žľazy je to Jód vo forme morských rias a na odvrátenie vzniku vredov žalúdka je to riasa Fucus vesiculosus, Sladké drievko a podobne. Zásadné pravidlá pre človeka s krvnou skupinou 0 pre zníženie osobné hmotnosti je neistá mastné a vyprážané MÄSO, BIELE PEČIVO, KNEDLE S OMÁČKOU A CESTOVINY.

ZÁVER Záverom treba povedať, že sa jedná iba o experimenty vedcov a nie je preukázané, či táto technika pomocou krvných skupín určite funguje. Je na každom jedincovi, aby si svoju stravu vyskúšal a experimentoval s ňou tak, ako mu najlepšie vyhovuje na svalový rast, funkciu čriev a podobne.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.