DO KATEGÓRIE PHYSIQUE POTREBUJETE VIAC TALENTU NEŽ DO KULTURISTIKY

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-physique-1_a6a26bd374ee043e1baf0c53f2bad79b.jpg

 

 

 

 

Možno si myslíte, že som utrpel veľmi vážne zranenie hlavy a pri následnej operácii mozgu mi ho vymenili za vaflovač, ale nebojte, všetko uvediem na pravú mieru.



Iste by som mohol tvrdiť, že názory nemenia len hlupáci, čo je krásny alibisticky citát niekoho veľmi  chytrého, ktorý sa dá použiť zakaždým, keď ste úplne mimo. Ale ja som svoj názor zase tak veľmi nezmenil. Čo sa však zmenilo radikálne, sú okolnosti a konkurencia. Poďme sa na to pozrieť od začiatku.


 


Bikiny fitness vznikla niekedy v čase, keď ženská kulturistika presiahla únosné hranice a stala sa záležitosťou len pre skutočných fajnšmekrov, ktorí lovia svoje obľúbené pornofilmy výhradne v najtemnejších zákutiach internetu. Napriek tomu sme všetci, mňa nevynímajúc, nad touto kategóriou ohrňovali nos. Čo ohrňovali ! Posmievali sa jej a dievčatám v nej. A prvé ročníky, pripomínajúce skôr slávnu scénu z voľby Miss Hasičského bálu vo filme Horí má panenko, nám dávali za pravdu. Lenže ako šiel čas, smiech nás postupne prechádzal a dnes máme na pódiách krásne vypracované dievčatá a v posilňovniach aby ste sa písali do poradovníka, keď si chcete zadrepovať. Boom kategórie Bikiny fitness pozdvihol cvičenie dievčat na úplne inú úroveň.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-physique-2_a6a26bd374ee043e1baf0c53f2bad79b.jpg

 

 

 


Bohužiaľ, to isté nemôžem povedať o kategórii Physique. Tam o žiadnom pozdvihnutí tréningovej usilovnosti nemôže byť reč. Zároveň ale nemôžem poprieť jej rozmach. Pretože o tejto kategórii platí to isté, čo o vyššie spomínané kategórii Bikiny Fitness. Len čo nás prechádzal smiech u dievčat, dostalo sa nám novej atrakcie. A my nasmiali, ako hovorí klasik vo filme Borat, keď mentál Milo znásilňoval Boratovu sestru. Ale práve tak neuveriteľná obľuba tejto kategórie spôsobila, že smiech plynule prešiel v uznanlivé pokyvovanie hlavou. Hmm, stále nemôžem povedať, že pódiová prezentácia, kedy si občas kušem  nechty v obavách z toho, aby niektorým chlapcom nevypadol tampón, by bola moja šálka kávy, to teda nie. Ale rozhodne môžem uznať a tak to tiež  uznávam, že drvivá väčšina pretekárov má skvelú formu, nanešťastie oveľa lepšiu, než drvivá väčšina kulturistov. Ak teda hovorím o domácich súťažiach .

 



Čo je teda príčinou toho, že na prihlášky do kulturistických kategórií sadá prach, zatiaľ čo kolónky súťažiacich v kategórii Physique musí písať stenografka? O kategórii Bikiny ani nehovorím, tam tie kolónky vypisujú stenografky tri. Veľa z vás teraz bude písať o tom, že kulturistika je príliš vzdialená, že sa odcudzila a tak podobne. Lenže to je hlúposť, pretože tu nehovoríme o Kai Greenovi, ale obyčajnom Majstrovstvá ČR napríklad. Z priameho kontaktu s mnohými pretekármi a pretekárkami viem, že ten pravý dôvod je zdanlivá jednoduchosť úspechu. A to je pravda. Akurát, že tak pred šiestimi rokmi.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-physique-3_a6a26bd374ee043e1baf0c53f2bad79b.jpg

 

 

 

 

A tým sa plynule dostávame k tomu, že pre víťazstvo v kategórii physique a bikiny musíte preukázať viac talentu, než pre víťazstvo v kategórii Kulturistika a figure. Čo by mal byť napokon plnohodnotný názov článku, ale pokiaľ  by ho google prelúskal, zaspal by. A tak tu máme plnotučnú bulvárnu verziu titulku, ktorá iste mnohým kulturistom zdvihla tlak približne o 300%. A obávam sa, že ešte neklesol.
 

 


Najprv  si teda definujme talent. Talentom označujeme nadanie, prirodzené vlohy pre danú činnosť. Je absurdné, že uznávame talent na hokej, riadenie auta, hru na klavír, spev a u našej minority nemožno poprieť talent na vyhýbanie sa práci. Ale pri  cvičení, nedajbože v súťažnej kategórii bikiny fitness, akoby ste talent snáď ani nepotrebovali ! Všetko sa dá podľa mnohých vyhrať vôľou, odriekaním a disciplínou. Taká hlúposť ! U nás v posilňovni je asi 30 dievčat a 32 z nich chce ísť na súťaž do bikín,  upratovačky som pôvodne nepočítal. A všetky do jednej si myslia, že vyhrať Bikiny môže pri troche vôle každá. Lenže aby ste vyhrali kategóriu  bikiny, potrebujete oveľa viac talentu, než aby ste zvíťazili v kategórii bodyfitness, Figure atď .. V týchto kategóriách môže čiastočne zastúpiť talent práve tá vôľa, odriekanie ..., pretože keď nemáte úplne super kostru, možno to dohnať objemami , hĺbkou svalov , vyrysovanosťou  atď .. Lenže v bikinách sa nič také nehodnotí. Talentovaná bikiny má krásne tvarované dlhé dolné končatiny, úzku panvu, prirodzene široké kľúčne kosti, pričom celá kostrová stavba by sa dala označiť za drobnejšiu. Obrovskú úlohu hrá charizma súťažiacich . V súčasnej dobe, keď stojí na pódiu 20 dievčat, sa nájde minimálne finálová šestka, ktorá tieto kritériá spĺňa. Táto šestka, disponujúci perfektnými pomermi  končatín a svalovej stavby , majú Talent. Majú  vlohy práve pre kategóriu Bikiny fitness. Všetko ostatné sa dá dobehnúť. Úzky pás urobíte, prsia si prišijete. Tvár namaľujete nejakú  inú , krajšiu , vlasy si odniekiaľ požičiate a nechty dodajú promptne Vietnamci. Ale v pekelne úzkych mantineloch pravidiel kategórie sa nemôžete spoliehať na to, že keď máte nohy dlhé ako jazvečík, kostru ako Xena bojovníčka, doženiete to extra hlbokými brušákmi . V bodyfitness možno, v Bikiny kategórii sú akékoľvek extrémy na škodu. Možno si poviete, že na to pôjdete cez bolesť a odhodlanie, ako to mnohokrát čítate u tých talentovaných na facebookoveh nástenke . Jasne, môžete skúsiť populárne cvičenia na rebrinách z 15. Storočia, ale štipec sa dnes blbo zháňa a pravdepodobne skôr zhyniete, než si narovnáte vaše nohy do X.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-physique-4_a6a26bd374ee043e1baf0c53f2bad79b.jpg

 

 

 

 

No a v kategórii Physique je to to  isté v bledo modrom. Táto  kategória vznikla tak, že si pár volejbalistov chcelo privyrobiť pózovaním v šortkách pre gay časopis. Ale to už je dlho. Dnes stojí na pódiu 20-30 skutočne dobrých frajerov s perfektnou formou a primerane svalnatou  postavou. A tým sa dostávajú do úplne rovnakej pasce, v ktorej sú chytené aj bikiny. Nemôžu vyčnievať, nemôžu byť akokoľvek extrémny . Pretekár musí mať prirodzene svalnatý vzhľad, symetrický v celom rozsahu hodnotených partií, mať úzky pás a široké ramená. Nepísaným pravidlom je, že aj peknú tvár. Žiaľ bohu, hodnotených partií a póz, kde sa dá predviesť je pomenej. Takže ak ste sa narodili s kostrou Radka Lonca a chcete byť najlepším physique, máte smolu. Ak vám mamka s tatkom v jednej zapálenej  chvíľke vyrobili  tvar tricepsu Vojtu Koritenského, máte smolu. A ak pri tom boli ožratý a narodili ste sa s tvárou Václava Klausa mladšieho, máte smolu na dvakrát. Nevyhráte. Nevyhráte, ani keby ste sa rozkrájali. V tejto kategórii nemôžete vyvážiť širší pás ukrutnou  hmotou ako Radek Lonc. Nemôžete schovať triceps za skvelé parametre ostatných partií ako Vojta Koritenský a brilantné temeno Václava Klausa ml. už vám v tejto kategórii bude duplom  na nič. Musíte staviť iba peknú kostru a skvelé tvary, ktoré vám nadelila sama príroda. Musíte spoliehať na talent, pretože ničím iným sa menšie hendikepy v tejto kategórii dobehnúť nedajú.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-physique-5_a6a26bd374ee043e1baf0c53f2bad79b.jpg

A sme na konci. Asi si hovoríte, že to práve nie je motivačný článok roka. No .. asi máte pravdu. Obzvlášť u dievčat. Na druhej  strane, preteky sú tou najlepšou motiváciou. Nie je lepšieho motora ako pevne daný termín a porovnaní s tými najlepšími. Potom môžete žiariť so skvele vypracovanou ritkou , kamkoľvek prídete a v dnešnej mediálnej dobe byť mnohonásobne slávnejší, než titulmi ovešaná dokonalá bikiny. Na fotkách sa rovnako na nejaký ten centimeter silnejšie klbik  nepozerá.

 



A čo medaile chtiví borci ? No , nikdy som nebol priaznivcom regulácií . Ani v živote, ani v reáli. Chápem, že ženským sa do prehnaných svalových objemov nechce. Nie každá chce vlastniť klitoris ako poistku od žeriavu, ale prečo muži prevádzkujú disciplínu, kde biceps má byť "tak akurát" ? Chlap má zdolávať prekážky. Takže ak sa vám zachcelo medailí a obdivu a pritom nemáte úplne ideálne tvary, poďte do kulturistiky. Nehovorím, že vyhráte Olympiu . Ale aj na Olympii nájdete obrovskú hromadu ľudí, ktorí svoj nedostatočný talent v oblasti tvarov svalových snopcov, prebili objemom, žilnatosťou, tvrdosťou, separáciou, hĺbkou, vyrysovanosť, odvodnením a pôsobivým X tvarom tela. Skrátka všetkými parametrami, ktoré vám sú v kategórii Physique úplne na nič .

 

     

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.