DOKTORKE ZACHUTILI KRÉMEŠE A ZRAZU SME MY DIVNÝ

Asi všetci niekedy počuli o relácii "Ste to, čo jete". Svojho času bol veľmi populárna . Pozeral som to  celkom rád. Síce tie výsledky, akože niekto zhodil 4 kilá za dva mesiace, boli skôr na pousmiatie, ale bolo fajn, že pani Cajthamlová s pánom Havlíčkom niekoľkými miliónom divákov názorne ukázali, že tatarka Light nie je tak celkom light a že je lepšie dať si na raňajky celozrnný rožok s maslom a kvalitnou šunkou, než 20 deka vlašáku so žltou limodánou z Penny za 3 koruny liter. A preto som si so záujmom pustil rozhovor s pani Cajthamlovou  zverejnený 29. októbra na DVTV, aby som .... Aby som zostal sedieť pred monitorom v nemom úžase a šoku.

Niekoľko ukážkových popretí  samého seba už som párkrát videl. V politike celkom bežná vec. Andrej sa stihne poprieť aj párkrát za dopoludnie podľa toho, aký práve  vyjde prieskum a nie je v tom rozhodne sám. Aj v kulturistike som zažil pár mladíkov, ktorí si najskôr priali dobyť Olympiu , aby následne zistili, že tie svaly zas tak jednoducho nerastú, čo im dáva priestor hlásať novo objavené pravdy o neestetike dnešných objemov a ako je tá vrcholová kulturistika teda celá zlá . Avšak to, čo predviedla pani doktorka, to momentálne stojí na špičke pyramídy týchto žonglérov s vlastnou názorovú minulosťou.

Tak predovšetkým sme sa hneď v úvode dozvedeli, že pani doktorka je doktorka a psychoterapeutka, rozhodne nie žiadny odborník na výživu, tým bol totiž Havlíček. Neviem síce, koľko psychoterapeutov vám vyhadzuje jedlo z chladničky ako to s gustom robila ona v spomínanom programe, ale budiž, treba sa len držala scenára. OK, je teda doktorka. A samozrejme výnimočná doktorka, ktorá, ak k nej príde chlapík, čo má 160 kíl, cecky na chrbte a ťažkosti s kolenami, dostane do pusy lízatko a vľúdneho pohladenie po duši a rady, že sa má mať rád taký, aký je. Tí ostatní zlí a neúctiví doktori ho totiž budú šikanovať informáciami , že aby mohol bezbolestne vyjsť schody , bolo by fajn najskôr schudnúť. Predpokladám, že to mu povedia, aj keď bude mať cukrovku, vysoký tlak a chlopňa bude lapať po dychu ako turbo po 24 hodín v LeMans. A to je zle. Zrejme by ho mali poslať za pani psychoterapeutkou , ktorá mu vysvetlí, že jeho váha je odrazom duševnej pohody. Že ak sa zmieri so svojou mišelinkou okolo pása, všetky ťažkosti zmiznú ako mávnutím čarovného prútika. Tí zdraví ľudia totiž vôbec neriešia, čo jedia , kedy jedia  a koľko toho jedia . A to ako vážne. Ale o tom neskôr. Teraz sa zamerajme na slovo váha, ktoré tak často rozosmievalo pani doktorku.

Na používanie slova váha sa zasekla polovica rozhovoru s pani Drtinovou . Váha sa totiž nemá sledovať. Tá je teraz novo podľa pani doktorky odrazom telesnej stavby. Keď má niekto veľkú váhu, môže to byť tým, že má silné kosti, veľké prsia, širokú panvu a milión ďalších dôvodov. (Kužeľ má vraj päťkilový penis) A preto ma zaujala argumentácie a otázka na pani Drtinovú , či by riešila svoju váhu, ak by sa jej zdvihla o 10 kíl. A pani Drtinová, že áno, že by to riešila. Ha !! Zle ! Všetko zle, to sa riešiť nemá, páč sa váha nemá riešiť z vyššie uvedených dôvodov. Pozeral som na to ako blázon. To už sa nesmie hovoriť verejne slovo tuk ? Drtinovej  by sa predsa nezdvihla váha preto, že by v štyridsiatich ôsmich začala rásť a vyvíjať sa. Je dosť nepravdepodobné, že jej v tomto veku zosilnejú  kosti a zhustne svalstvo. To jej  skôr zachutia tortičky a viedenská kávička bude obsahovať viac šľahačky, než by jej vekom spomalený metabolizmus mohol uniesť. Keď tatko odstrelí predvečer maturitného večierka svojej dcéry všetky gombíky u svojho svadobného saka, nebude to preto, že sa mu zmenila kostra, ale že sa z neho stal pekný tlusťoch  ..

... Čím som ho teraz samozrejme urazil, zošikanoval, zosmiešnil, ponížil. Úplná ľudská žumpa môže hovoriť o obéznych ľuďoch ako o tlstejších  a anglické slovo Fat je vraj urážlivé. Oni nie sú tuční, majú len, citujem: "Odlišnú telesnú stavbu", alebo sú prípadne "robustný ". Keď sa nám to nepáči a označíme ich postavu, nedajbože, za hnusnú, je to šikanovanie. To ako fakt ? Hej, ja som celkom tolerantný človek. Nie som ten klasický fitnessfanatik, čo každému dá hneď zožrať, že by mal cvičiť, bude básniť o prospešnosti mrkvy a fotiť si 10x denne zdravú stravu. Nech si každý robí, čo chce. Chceš sa váľať celý deň na gauči ? Pokojne sa váľaj. Chutia ti chipsy ? No tak si daj , pre mňa za mňa, je mi to fuk. Sedíš od rána do večera v cukrárni ? No ty sa máš ... Ale ženská, až ťa v chlapík v marci capne po prdeli a teba v júli nepustia do lietadla kvôli tvojim vibráciám, tak mi tu neplač , že ťa niekto šikanuje ... Ak sa chlapík pokúsi o stojku a jeho postava razom pripomína Ještěd z pudingu, nebude mi tu nejaká doktorka hovoriť, že má odlišnú telesnú stavbu. Možno v ten moment, keď si cmúľa vlastný pupok, ale inak je to tlsťoch . A ja to odmietam nazvať nejako inak. Buď bude žrať chipsy, alebo bude so sebou niečo robiť ...

... treba mať poruchu príjmu potravy. Túto bombu som si nechal na koniec. Viete, kto v ČR trpí poruchou príjmu potravy podľa pani doktorky ? Vy všetci, čo to teraz čítate. Definícia poruchy príjmu potravy pani Cajthamlovej , a ja ju  ocitujem úplne presne, takže to nemusíte hľadať, znie: "PPP je nespokojnosť s tým, ako človek vyzerá, ktorú rieši tým, že manipuluje so svojím jedlom a hekticky cvičí". Takže všetci, čo so sebou chcú niečo robiť, sú nezdravý , psychicky nevyrovnaný jedinci. A následne prišlo uistenie, že tí, ktorí jedia , čo chcú, kedy chcú, koľko chcú a cvičia ako a kedy chcú, sú tí správny . Tí zdravý . Čiže, ak máte chuť na jaternicu, ale dáte si namiesto toho radšej vločky, tak vám dočista jebe. Nebojte, som v tom s vami. A navyše som ešte spoluvinníkom toho, že raz skončíte vo zvieracej kazajke a v príjemne vystlanej  miestnosti si budete slintať na bradu. Všetky tie články o tom, ako sa pretvoriť na svoj obraz, ako si vyrobiť veľké svaly a menšiu zásobáreň masti, to všetko je zle. Príbehy plné motivácie , nezmernej  vôle a zdolávania prekážok sú teraz znáškou obrazov nevyrovnaných osobností.

Na to ja ale nepristúpim . A vy tiež nie. Všetky tie výsledky, cieľavedomosť, tvrdá práca na svojich cieľoch má byť niečím divným len preto, že je niekto šťastný, keď leží na gauči a čumí na telku ? Nepristúpim na ospravedlňovanie lenivosti, slabučkej  vôle a nedostatku disciplíny len preto, že je obéznych ľudí čím ďalej viac a stávajú sa normou. Neviem, prečo by som mal nazývať robustným niekoho, kto si svoje údajné predispozície k obezite lieči hranolkami a litrami  coly. Za posledné roky tu je nespočetné množstvo diétnych poradcov, denne je web nadmerne zaťažovaný zdravými receptami  a diétne nás učí variť dokonca aj Pohlreich. Na facebooku aj Instagrame  sú gigabajty fotiek a receptov. Informácií je dnes toľko, že návod na redukciu hmotnosti nájde aj slepý analfabet. Ak ti vyhovuje to, že tí pupok tečie cez trenky, je to úplne v poriadku. Len mi prosím ťa nehovor, že ťa šikanuju, keď poviem, že ma to zrovna neberie.

Pani doktorka tam hovorí o psychickej vyrovnanosti. O tom, ako zdravý je ten, kto je spokojný so svojím telom. Akýmkoľvek. Keď ukážete fotku akéhokoľvek kulturistu, alebo trebárs aj trochu svalnatejšej  bikiny, veľa tých údajne prenasledovaných  sa zmraští a prednesie čosi o tom, že je to hnus a podobne .. Nepoznám jediného kulturistu, alebo tie  fitnessky, ktoré by sa tým cítil urazené , alebo dokonca šikanované . Možno preto, že na svojich telách síce vnímajú milión chýb a cieľavedome sa ich snažia  odstrániť, ale v jadre sú so svojím telom spokojný  voči verejnosti. Mám skôr taký dojem, že pani doktorke zachutili krémeše  vo veľkom a teraz nám chce sofistikovane vysvetliť, že by sme jej nemali pripomínať tú jej nakysnutí riť, keď už sa preslávila ako bojovníčka proti priberaniu . A to o nejakej jej vyrovnanosti moc nesvedčí ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.