Otázka ohľadne BCAA 1800

 

 

Určite sa aj vám niekedy stalo, že ste zažili pocit Déjà vu. Možno niektorí z vás nevedia, o čo ide. Nechcem tu robiť chytrého, ani suplovať wikipediui, ale keďže informácií nie je nikdy dosť, tak si povieme, čo to teda znamená. Je to jav, kedy má človek z ničoho nič intenzívny pocit niečoho už predtým prežitého, videného alebo počutého.


Ale prečo to tu vlastne píšem, nie sme predsa v nejakom intoušskom klubiku, že? Píšem to preto, že som dostal v týchto dňoch štyri po sebe idúce otázky, ktoré boli takmer rovnaké, pretože sa týkali rovnakého problému. Na facebooku, vo fitku, na webe aj mailom. Skrátka, kam som sa pohol, tam na mňa vykukol tento problém.


Ale nebol nijako záludný, ba ani zložitý. Možno práve preto ma nikdy nenapadlo sa tým zaoberať. Myslíte si, že už konečne vyklopím, o čo išlo? Počkajte si, potrebujem ten článok trochu natiahnuť, pretože až sa k tomu dostanem, pôjde to krok po kroku . :-) Takže, ideme na to.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-vojto-koritensky_81bec6f81ac5f0e34e98897094f050ad.jpg

 

 

Najskôr len dodám, že mi snáď jeden z anketárov odpustí, že jeho mail takto zviditeľním, avšak bude to v plne anonymnom podaní, tak to snáď nejako prežije.

 

Dotaz znel: "Keď beriem pravidelne tablety BCAA 1800, tak pomôže niečomu a príp. čomu, keď budem naďalej piť k BCAA ešte proteíny WPC, teda CFM, ISO atd ...???? Alebo je to už zbytočné? "

 

Ako som už napísal, nie je to nijak zákerná otázka, ale evidentne to robí pár ľuďom starosti a nie úplne do detailu chápu suplementáciu bielkovinami. Na druhej strane sa nemožno čudovať, že to na niekoho môže pôsobiť trochu komplikovane. Prečo si všetci kupujú tie aminokyseliny, keď v mojom proteíne sú tiež  aminokyseliny?  Dokonca aj v mojom gainerí . A ak by si dali výrobcovia potravín tú prácu, našli by ste ich aj na obaloch jogurtov, tvarohov, šošovky a vlastne všetkého, čo obsahuje nejaké bielkoviny.

 

Takže, ak je vám odpoveď na pôvodnú otázku jasnejšia ako mesiac v splne, s kľudným svedomím uchopte svoju myš a kliknite na nejakú inú stránku. Pravdepodobne sa nič nové nedozviete. Vy ostatní, pravdepodobne mladší, alebo začínajúci, prípadne oboje, ktorý považujete tento dotaz za dobrú otázku, vy čítajte ďalej. Urobíme si v tom trochu jasno.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-bcaa-1800-mg_e4eea6c02bd66e1d1cc53377c35bb0ff.jpg

Najskôr si musíme povedať niečo o samotných bielkovinách. Bielkoviny sa trávia na aminokyseliny. V krvi je určitá stála hladina aminokyselín. Zdrojom aminokyselín sú jednak bielkoviny z potravy, jednak opotrebované bielkoviny z tkanív, malé množstvo aminokyselín vzniká tiež pri premene sacharidov. Aminokyseliny sú potrebné k syntéze stavebných bielkovín tela, k syntéze enzýmov a hormónov, k syntéze plazmatických bielkovín, k premene na sacharidy. Časť aminokyselín sa odbúrava na jednoduchšie látky a pri tom sa získava energia. Bielkoviny sa neukladajú do zásob.

 

Bielkovina má medzi rozkladom na aminokyseliny ešte najrôznejšie stupňa spracovania. To sú ony najrôznejšie skratky ako napríklad WPC, CFM, Hydro, Iso, atď. O tomto si môžete prečítať v tomto článku. Teraz sa budeme venovať vzťahu BCAA-proteín avizovanom v dotaze.

 

Napriek tomu, ako ste asi z vyššie uvedených riadkov pochopili, aminokyseliny sú tým posledným stupňom spracovania bielkoviny (myslené v súvislosti s doplnkami výživy). Nič "natrávenějšího" už nenájdete. Možno by sme si mohli na tomto mieste ešte vysvetlitiť tú populárny skratku BCAA. Tá pochádza z Angličtiny a znamená Branched Amino Acids, čiže aminokyseliny s rozvetveným reťazcom. V prípade produktov s označením BCAA ide konkrétne o aminokyseliny L-leucín, L-valín a L-izoleucín, ktoré tvoria zo všetkých 20 existujúcich aminokyselín ľudský sval zo 33%. Sú teda nielen dôležitým zdrojom energie pre svalovú prácu, ktorý chráni svalovú hmotu pred katabolizmom, ale súčasne ich zvýšený prívod podstatne urýchľuje reparáciu a regeneráciu svalov po ťažkom tréningu a tým umožňuje zrýchlenie nárastu novej svalovej hmoty.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-biceps_a19e37aa6c170f353c6f718f32badac2.jpg

Preto je potrebné siv prvom rade ujasniť tú absolútne najpodstatnejšiu výhodu aminokyselín. Tou je stráviteľnosť a rýchlosť vstrebania. Preto sa užívajú pri tréningu, resp. ihneď po ňom, alebo pred ním. Pretože sú takmer okamžite vstrebané, majú to využitie, o ktorom som písal práve pred niekoľkými riadkami. Teda podstatné urýchlenie obnovy a regenerácie svalov a tým pádom zrýchlenie nárastu nové a silnejšie svaloviny.

 

A teraz sa dostávame k jadru dotazu. Túto rýchlosť vstrebania proteíny totiž nemajú. Najbližšie k aminokyselinám je Hydro DH32, ale ani ten by som nedoporučoval piť počas tréningu. Myslím, že váš žalúdok by vám príliš nepoďakoval, ak by ste do neho tlačili Hydro počas sérií mŕtvych ťahov, príťahov v predklone, alebo dokonca drepov. Zato u instantných BCAA je toto úplne v pohode a v poslednej doboe je to veľmi obľúbená prax mnohých pretekárov.

 

Na druhej strane, proteínové suplementy typu CFM, Hydro, Iso sú rýchlejšie vstrebateľné ako bielkoviny v tuhom jedle. Preto je postup po tréningu nasledujúci:  Máte odkrvený žalúdok a teda dáte prvotnú dávku aminokyselín. Idete sa do šatne prezliecť, v gala teplákoch vypijete koktail, ideálne s určitým podielom sacharidov.

 

Ten začne žalúdok spracovávať a chvíľku mu to zaberie. V momente, kedy sa dotrepete MHD domov, bude vaše anabolické okno už pomaly uzavreté, ale to nevadí, lebo vy ste už dodali prvotné dávky svalov budujúcich živín, a to presne v momente, kedy je telo najviac prístupné k príjmu a spracovaniu týchto látok. To je onen termín "anabolické okno". Po tomto prvotnom impulze k rastu vás už doma čaká ochotná mamička s teplou večerou a poriadnou dávkou bielkovín a sacharidov v pevnom jedle. Konečne nasleduje pevné jedlo. Dôležité je, že po celú dobu máte zaistený prísun bielkovín a sacharidov.

 

 

Ďalšia časť otázky sa zaoberala dilemou, prečo piť kokteily, keď môžete piť cez deň BCAA?

 

To je dobrý dotaz. Ako  sme si už povedali, BCAA sú najlepšiou bielkovinou, ktorú do seba môžete dostať, takže ten dotaz je nadmieru logický. Áno, môžete suplementovať cez deň bielkovinu prostredníctvom BCAA, ale bude to zbytočne drahé. Cez deň sa pije kokteil, pretože rýchlosť vstrebania už nie je nijako kľúčová. Nepotrebujete dodať bielkoviny do krvi do 5 minút, najlepšie hneď, ako tomu je v prípade potréningového anabolického okna.

 

Aby sme tu nevytvorili dojem, že bielkoviny možno prijímať iba zo suplementov, tak na záver dodám, že najlepšie je prijímať bielkoviny a sacharidy na základe vyváženého jedálnička. Cez to nejde vlak. Sú iba situácie počas dňa, kedy je dodanie týchto stavebných látok oveľa lepšie pomocou suplementov. Ako už sme si povedali, je to v prvom rade v čase ihneď po skončenom tréningu. V túto chvíľu pri sebe väčšinou nemáte kuča s ryžou, aby ste ju do seba naládovali v tričku zaliatým  potom. Ale aj konzumácia podobného pevného jedla hodinu pred tréningom si koleduje o nejakú tú peknú šabličku. Avšak prečo do seba nehodiť pár amin, alebo sa nenapiť hodinu pred tréningom Hydra, že? Poslednou takou dennou dobou je čas pred spánkom. Aj na noc nie je úplne najlepšie napchávať svoje brucho. Väčšinou to robí dosť veľkú neplechu. Nie tak po konzumácii Long, alebo Micelar Casein. Ak teda nepočítam nočné zastávku na čůránie. Čo je ale nepomerne lepšie, než návšteva misy za účelom zvratky ... no však viete, čo myslím.

 

Takže ak to zhrniem, nepotrebujete mať vždy tie najkvalitnejšie a najdrahšie výrobky z ponuky. Oveľa lepšie je, zistiť, ako ktoré výrobky fungujú, kedy je ich ideálny čas na použitie a ako vymačkať 100% z toho, čo ponúkajú. Dúfam, že vám k tomuto zisteniu pomohol aj tento článok.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-biceps-bcaa_16ccb0768056caaee57391d3142a253a.jpg

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.