FITNESS VÁM PROSTATU NEVYLIEČI , ALE HLAVU BY MOHLO

Nie je to tak dávno, čo som sa v nejakom článku zmienil o tom, že si Angelina Jolie nechala odoperovat prsia  v obavách pred rakovinou prsníka. Neprestáva ma to fascinovať. Predovšetkým preto, že som muž. A ten žije v úplne inom vesmíre než žena, v čom ma utvrdzujú rozdielne reakcie na tento počin. Kým ženy po celom svete húfne vyjadrovali obdiv a hlasno tlieskali tomuto zákroku, páni si tak akurát významne poklepali na čelo. Niet totiž pochýb o tom, že aj my máme akosi chúlostivú partiu náchylnú na budúce problémy . Nepoznám ale jediný prípad, kedy by nejaký chlapík  zaklopal na dvere ordinácie s požiadavkou na odstránenie miešku a priľahlého náradia  tam dole, pretože by mohol ochorieť rakovinou semenníkov. A aj keby sa taký strachoput predsa len našiel, čo by sa mu asi tak preháňalo hlavou potom, keby nakoniec ležal na smrteľnej posteli kvôli prostému zápalu pľúc ? Neobrátil by snáď oči k všemohúcemu s otázkou na perách: "Robíš si snáď zo mňa prdel?" Ja by som teda do toho nešiel určite, chystám sa  to haraburdie tam dole využívať do poslednej funkčnej bunky. Problém však je, že neviem, kedy sa tak stane.

Na to, aby vám bunky odumierali čo najpomalšie a zubatá nemusela moc kvaltovat, platí celý rad  trikov. Tým najspoľahlivejším z nich je nerobiť nič a tráviť svoj život polihovaním v tieni v rybárskej sieti v nejakom palmovom raji okolo rovníka. Bohužiaľ, to možno pre väčšinu ľudí praktizovať len veľmi ťažko. Takže zvyšok obyvateľstva radšej začne miesto pohodlnej  cesty autom do práce behať, odopierať si šťavnaté pokrmy a namiesto nich začne prežúvať listy šalátu s kuskusom a vo voľnom čase prepadne joge. Alebo to vezme z gruntu a obráti sa na vieru zvanú Fitness životný štýl, lebo počul, že ten sa zhusta praktizuje preto, aby sme boli zdraví a krásny .

Tiež robím fitness . Alebo som si to doteraz aspoň myslel . Vlastne som ho robil do doby, keď ešte z fitnessu nebola móda a masové hnutia. Ja viem, že by som na týchto stránkach mal výskať nadšením a podporovať aktuálne fitness šialenstvo do roztrhania duše, ale márna sláva, nemôžem si pomôcť, trochu mi to lezie na nervy. Stačí, keď si zadáte do googlu tento pojem a vybafne na vás milión stránok s obrázkami ľudí v oblekoch z kozmických vlákien, z ktorých tvárí strieka viac pozitívnej energie a optimizmu, než na nejakom bukkake večierku. Samostatnú kapitolu tvoria dievčatá , ktoré sú tak posadnuté fitness, že v túžbe po sebazdokonalení zo seba urobia umelohmotné figuríny od nechtov na prstoch na  nohe až po posledný korienok vlasov. Hashtag fitness a fitnesshealth sa dajú počítať v deseťmiliónoch a naskakujú rýchlejšie ako počty opakovaní vykonávaných cvikov. Ostatne, tie často ani nie sú potrebné. Stačí prísť do fitka, prebehnúť sa po páse, presťahovať pár kilových jednoručiek z miesta na miesto a nasekať 20-30 fotiek z najrôznejších zákutí gymu, aby bolo z čoho navodiť dojem superfitness života.

Ale ani tá skupina ľudí, čo si myslia, že fitness im zabezpečí dlhovekosť, to nemá tak úplne vo vrecku. Rovnako pravdepodobne nadíde životné obdobie, kedy to nebude už žiadna hitparáda. Ale kto vie, možno je ich ambíciou byť tým najzdravším dedkom a babkou v domove dôchodcov. Avšak ak si myslíte, že veľa cvičenia na balančnem lopte s fitness trénerom za chrbtom vám zaistí to, že sa nebudete prebúdzať s ďalším  a ďalším  odumierajúcim  tkanivom , mýlite sa. S tým neurobíte nič, ani keby ste cvakali stoličkama každý deň 53x o seba ako Jirka Paroubek.

No a vo finále tu máme športových  fitnessákov . U nich predstavuje poňatie fitnessu ten najväčší paradox. Čím viac sú vizuálne a na povrchu fitnes, tým viac sú v prdeli vnútri. Neveríte ? A čo takto statusy typu "prešiel som si peklom" "ďalšia nula za mnou, som v už totálne vyčerpaný " "siahol som si v diéte na dno" "Nikto na mňa nehovorte" atdatd ...

Ak sa teda vzdáte svojho miešku v obave pred rakovinou, začnete piť minerálku, miesto steaku si dáte šalát a po večeroch sa nasúkate  do elasťákov, aby ste sa vybavili joggingom, fitkom  a stacionárnom okolo, to všetko kvôli obavám o svoje zdravie, vzdávate sa tiež  po zvyšok života radovánok, ktoré váš život doteraz okorenili. A o tom fitness rozhodne nie je. Nie je ani o tom, že budete ten najviac vyfešákovaný týpek alebo slečna v okolí 500 m od fitka, s produkciou 150 hashtag za hodinu a plnou  skríňou  legín. A už vôbec nie je o tom, vydrátovat svoje telo na sračku, narvať so všetkým možným od práškov na spanie cez Ibalgin na bolesti až po Vitec, aby ste ako fitnessmodel vyzerali.

Myslím, že ten pravý fitness je skôr o užívaní života a o radosti z neho. Aby som bol úprimný, nikdy som necvičil preto, aby som bol zdravý. V mladších rokoch som sa videl ako účastník Mr. Olympia a tomu som podriadil všetky svoje snaženie. Čo znamená, že prejedanie sa kilogramami  mäsa, zdvíhanie čo najťažších váh, extrémne diéty a vypaľovanie sadla na samú hranicu možno ťažko označiť za niečo fitnessovo zdravého. Ale bavil ma ten proces rastu. Bavil ma aj ten proces získavania formy, a ak by som bol nepoužiteľný, na dne, a v onom vyprázdňovacom otvore atď .., asi by som to nerobil. Každopádne by som s touto svojou záľubou neotravoval svoje  okolie a nečakal by som ohlasy, aký som frajer, keď vydržím túto (dobrovoľnú) torturu.

Viem, že až sa priblíži doba, kedy vstanem a zistím, že kúsok tela ktorý ešte včera bez problémov fungoval, cez noc vysadil, bude načase radikálne zmeniť svoj tréning. A tiež viem, že sa tak pravdepodobne nestane. Stále sa budem snažiť vykonávať rovnaké pikle ako v čase, keď som sa nemusel pravidelne holiť. Hoci moc dobre viem, že to prinesie veľa frustrácie. Ale som si takmer istý, že cítiť napumpované svaly na prasknutie, bude stále väčšia zábava, než sa snažiť dať si nohu za hlavu za zvukov veľrybieho spevu. Skrátka, nechodím do posilňovne preto, aby som videl osobu v kapucni s kosou v ruke čo najneskôr, chodím tam preto, lebo ma to stále nesmierne baví. A baví ma to už 25 rokov. Užívam si život vo svojej sociálnej bubline, ktorú tvoria  rovnako pošahaný jedinci ako ja. A to už sa k tomu ozajstnému fitness štýlu predsa len trochu približuje, alebo nie ?

Jem  naše Fitness potraviny, ale nie tak úplne preto, že sú zdravé, netučné a vyvážené. Milujem ich  preto, že som leňoch, ktorého nebaví stáť pri sporáku. Vezmem kašu, za minútu mám "uvarené", za ďalšie dve zjedené a so skvelým pocitom prijatých živín bez námahy odchádzam robiť to, čo ma baví. Napríklad  písať tento článok. Aj o tom je Fitness.

Domnievam sa teda, že ak cvičíte len preto, aby ste nejako vyzerali, a pritom vás to zdvíhanie železa nejako zvlášť neberie, nepovedie to nikam. Ak si musíte prečítať päť motivačných citátov, než nahádžete handry na cvičenie do tašky, nepovedie to nikam. Ak držíte diétu, zžuvete  trávu a máte pri tom pocit, že sa proti vám sprisahal celý svet len ​​preto, že máte pár kíl navyše, nepovedie to nikam. Je obdivuhodné, že máte vôľu so sebou niečo robiť, ale ak to robíte z nechuťou, nie som si istý, či to bude mať dlhodobejší efekt. Len sa okrádate o čas, ktorý môžete tráviť niečím, čo vás naozaj napĺňa. Aj keby to mala byť činnosť, ktorá vonia prepáleným tukom a z ktorej tým fanatickým fitnessákom skáče žihľavka po tele.

A naopak. Ak cvičíte, napĺňa vás to, ale prísun jedla na gramy vás práve netankuje, nie ste o nič menej fitness než tí krásny vystajlovaný ľudia s pekáčom buchiet miesto brucha. Fitness je predovšetkým o vašom vnútornom pocite, o vašej spokojnosti o naplnení vašich životov činnosťou, ktorá vám zaistí vyplavenie  konskej  dávky endorfínov. A taký fitness vám nepochybne pomôže v mnohých ohľadoch. Minimálne v tom, aby ste mali v hlave pokoj a mier.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.