FYZIK A CHEMIK

Po dlhej dobe som navštívil mesto za účelom zrazu v školskej telocvični. Lenže kamarát stretnutie na poslednú chvíľu zrušil. Tak sa prechádzam ulicou  a pozerám do výkladov. Popri známych podnikoch , ktoré ponúkajú úpravu šedín na hlave, alebo napríklad predaj sitka do drezu, upútava moju pozornosť bistro s názvom Chuť Aha Super. Výstižný názov. A pretože som úplne dôverčivý voči reklamným sloganom, v okamihu začínam slintať ako ten malý pes, keď mu dal Jim Carrey na papuľu masku. Chuť Aha Super. To mi pripomína, ako som sa pred pár dňami v jednom obchode s oblečením pozastavil u spodkov. Zaujal ma nápis na regálovej  polici. Trengky. "To bude zrejme ten istý  gang" si hovorím.

Od tej doby, čo vrstva prachu pokryla moju poslednú autidokazetu skupiny Backstreet Boys, sa však v Gangoch moc nevyznám. Teda nevenujem dlhodobú pozornosť ani tejto Yakuze , alebo čo to je, a s vedomím, že ťažko uvidím niečo zaujímavejšie, pokračujem ďalej ulicou. Ale moje vedomie je vyvedené z omylu tak prudko, že sa zachvejem skoro ako Vladimír Menšík, keď mu cvrnkly do nosa tri oriešky pre Popolušku. Zaujala ma budova s ​​nápisom GYM. "Čo to je?"

Vchádzam dnu. Nezreteľná artikulácia starčeka pri pulte ma núti váhať o mojej gramotnosti. Nebol ten nápis inak ? Že by JIM ? Jim Beam ?

Nie ! Je to športovisko . Do šatne vchádza nejaký hromotĺk. Prenajímam si nádobu s vodou a nasledujem ho. Z brašne vyťahujem svoje červené cvičebné trenky a vidím, že si svalovec pichá nejakú včeličku . Asi má cukrovku. Chudák. Obdivujem handicapovaných športovcov. Nedalo mi to a ponúkam svoju pomoc, keby ju náhodou niekedy potreboval. Ten zízal ! Asi nie je zvyknutý na ozajstných  dobrosrdečníkov . Tak som len kývol hlavou a rýchlo za sebou zavrel. Tielko si zastrkávajú do treniek až na chodbe a mávam na starca pri pulte. Ten si pláca dlaňou po čele. Že by tu poletovali komáre ? Zastavujem  sa v sieni, kde je pár cyklistov. Šliapu na mieste. Je tu aj televízia, tak budem robiť, že sledujem program a možno  sa dozviem niečo o tých bicykloch. Na rukách jazdcov sú zreteľne vypracované svaly, ale nie tak mohutné ako mal ten diabetik v šatni. O kolesách nič. Hovoria len o nejakej súťaži vo fyzike. "To sú zrejme sčítaní športovci" hovorím si.

Odchádzam do ďalšej miestnosti, odkiaľ počujem silné nárazy, cinkanie, pravidelný rev a vrčanie. Je tu niekoľko lavíc a aparátov v blízkosti stien so zrkadlami. Vidím pôvodcov  tých agresívnych zvukov. Sú veľký . Podobný tomu obrovi v šatni. Beriem si do rúk tyče s kotúčmi a pokúšam sa napodobňovať pohyby tých velikánov, ale predovšetkým ma zaujíma, o čom sa rozprávajú. Z toho čo počujem, som zmätený. Vyzerá to, že je tu kombinovaný šport so vzdelaním. Zaujímavé. Svalovci si robia žarty z fyzikárov  na bicykloch a hovoria, že bez chémie to nejde. Ja som študoval len poľnohospodárstvo , ale zo základnej školy si pamätám väčšiu obtiažnosť chémie oproti fyzike. Chemici sú očividne v tomto vývoji ďalej. Kto vie, či si nepripravujú nejaké lektvary. Možno preto sú tak veľký . Že by boli fyzikári na určitým  predstupňom tohto športového vzdelania ?

Cvičil som celú hodinu, som zmorený a mám obrovský hlad. Nádobu vraciam starčekovi a kroky ma vedú jediným smerom. Zastavujem sa u bistrá Chuť Aha Super, a pretože som mimoriadne unavený, chcem si dať nejakú špecialitu. Snáď mi navráti silu. Vedúci prevádzkarne sa usmieva a dáva mi tácku s mäsom. Chuť je vážne super. Určite pôjdem cvičiť aj nabudúce a potom sa tu zastavím. Dám si opäť túto lahôdku s názvom Bobika. Musím ale ešte premyslieť, aké to športové odvetvia si vyberiem. Aj keď, ... na to je čas. Budem jednoducho cvičiť a čas ukáže, či zo mňa bude fyzik, alebo chemik. Trebárs to aj nejako skombinujte.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.