Ideálny čas na tréning

Čože ? Že si prechrápal hodiny biológie ? Nezúfaj ! Dnes je tvoj šťastný deň ! Práve pre teba je určený dnešný článok. Našejkujte si proteín a pohodlne sa usaďte, začíname ! Hneď na začiatok je potrebné si uvedomiť, ako ľudské telo pracovalo po celé tisícročia. Baviť sa budeme o prvých ľuďoch, teda o tých, ktorí behali s oštepom v ruke a lovili mamuty, bizóny, medvede .... Ako taký život lovca vyzeral ? Najjednoduchšie opis vyzerá asi nejako takto: Ráno vstali pri východe slnka. Ihneď vyrazili na lov, lebo už bolo vidieť a nebolo načo čakať. Samotným lovom vyplnili podstatnú časť dňa a prestali až vtedy, keď bola tma. To sa presunuli do svojich primitívnych obydlí, v ktorých spracovali ulovenú potravu, najedli sa a pomaly uložili k spánku. Asi si teraz hovoríte, prečo tu kurva hovorím o nejakých lovcoch a mamutoch. Dôvod je prostý - vyššie spomenuté nám pomôže k pochopeniu toho, ako je ľudské telo postavené. Ráno, hneď po prebudení, (dajme tomu medzi šiestou a siedmou hodinou) v našom tele prevažuje hormón zvaný kortizol. Ten má katabolickú funkciu a pripravuje telo k aktivite. Vďaka nemu sa cítime živší , akčnejší, silnejší a práve preto lovci mohli loviť. Avšak hladina kortizolu v krvi s pribúdajúcimi hodinami klesá a strieda ho hormón zvaný testosterón. Ten má naopak anabolickú funkciu a telo upokojuje a celkovo pripravuje na oddych, regeneráciu a rast . Nástup má niekedy okolo piatej hodiny popoludní a trvá cez noc, pričom ráno je znovu vystriedaný kortizolom. (Ostatne ako všade v biológii i u hormónov stojí za to povedať, že nemajú pevný bod začiatku a konca, ale vzájomne sa prelínajú - jeden je na pomyselnom vrchole, druhý zase na dne, ale nikdy sa nestane to, že by ste v jeden moment mali napr . nulovú hladinu testosterónu, to skrátka nie je možné.)

Po prečítaní predchádzajúcich riadkov musí byť každému jasné, že ideálny čas na cvičenie je niekedy v ranných, dopoludňajších alebo popoludňajších hodinách, pretože to je hladina kortizolu v krvi najvyššia a vy by ste sa počas cvičenia mali teoreticky cítiť najlepšie. Po odcvičení  tréningu by ste zamierili domov, kde by ste nič nerobili a len čakali do neskorších hodín, kedy sa vám v tele plne rozbehne testosterón, teda do doby, kedy má telo najlepšie podmienky pre rast. Teória je krásna, ale prax dvadsiateho prvého storočia nie. Žijeme v uponáhľanej a vystresovanej  dobe a drvivá väčšina z nás nemá ten luxus, aby si mohla povedať: "Áno, tak pôjdem cvičiť o dvanástej , potom sa pôjdem domov najesť a až do večera nebudem nič robiť a budem relaxovať, aby som telu vytvoril tie najlepšie podmienky pre rast ". Je to smutné, ale málokto si môže dovoliť takýto komfort. Ľudia chodia do práce, prípadne študujú, zarábajú peniaze, robia iné aktivity ... To je jednoducho realita a tú nezmeníš. A to ani nehovorím o ľuďoch, ktorí majú smenový  kolotoč, tí to majú s cvičením vôbec najťažšie a zaslúžia si rešpekt nás všetkých za to, že aj napriek úplnej  časovej  vyťaženosti  a náročnosi si  vyhradia pár hodín týždenne  pre fitko .

A záver ? Teória nám jasne hovorí, že pre ľudské telo je ideálne posilňovať skôr v skorších hodinách. Prax nám zase ukazuje, že takýto luxus si nie každý môže dovoliť. Aký je teda ten optimálny čas na cvičenie ? No predsa ten, ktorý vám vyhovuje najviac ! Je jedno, že teória a veda na vás reve: "Takto to nerob !", Hlavné je ÍSŤ CVIČIŤ. Jasne, ísť cvičiť dve hodiny pred spánkom nie je moc chytré, pretože si tým čiastočne rozhádžeme spací  režim (a následne i regeneračný proces), ale ak nie je inej cesty, musíš to urobiť ! Pokiaľ máš komfort a môžeš si vybrať kedy pôjdeš cvičiť, choď dopoludnia alebo popoludní, ak ten komfort nemáš, proste choď cvičiť a na vyššie zmienené kašli. Ak budeš veriť tomu, že to, čo robíš, je pre teba správne, vytvoríš si takzvaný placebo efekt, ktorý ti dosť možno nahradí priazeň prírody. Veľa šťastia!

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.